Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Sommerferie og tid til at mærke efter

Hvis du er en af de danskere, for hvem ferien er en lang pause fra et job, du dybest set ikke gider tilbage til, skal du måske bruge en dag eller to dage til at reflektere over, hvilke andre muligheder der er.

Sommerferie er først og fremmest det, som ordet siger, nemlig ferie. Muligheden for at trække stikket og nyde livet i langsomt tempo.

Men hvis du er en af de danskere, for hvem ferien også – hvis du nu skal være helt ærlig – er en lang pause fra et job, du dybest set ikke gider tilbage til, så skal du måske bruge en dag eller to dage til at reflektere over, om der er andre muligheder.

Måske er det ”bare” et nyt job, der skal til. En ny chef, et mere udviklende jobindhold, større løn eller mere ansvar.

Måske er det noget mere grundlæggende, der nager. Bruger jeg mit (arbejds)liv på det rigtige? Er der steder i livet, der halter som konsekvens af mine prioriteringer på arbejdet? Familie, venner, sundhed, viden, refleksion og perspektiv.

Man skal ikke åbne mange aviser for at læse om det moderne menneskes opgør med arbejdslivet. I USA taler de om The Great Resignation og World Economic Forum skriver, at 80 pct. vil arbejde i et andet og mere frit format end det klassiske ansættelsesforhold allerede i 2030.

Der er altså røre på arbejdsmarkedet. Vi lever i en tid, hvor mulighederne for at indrette sit liv på måder, der passer bedre til det, der reelt giver livsglæde, er mange og helt anderledes end det, vi har været vant til.

Har du lyst til at give dit arbejdsliv en tanke eller to her i sommerferien, kan du med fordel gøre det i to trin. Start med at tage et langt skridt tilbage. Stil dig selv nogle af de dybere spørgsmål. Brug derefter lidt tid på at blive konkret og handlekraftig.

Det vigtige er naturligvis at stille de spørgsmål, der giver mening for lige præcis dig, når opgaven er at reflektere lidt dybere over tingene. Her er nogle, der kan inspirere dig til at komme i gang.

  1. Hvad har været vigtige begivenheder i dit liv indtil nu, som har betydning for dét menneske og den leder/medarbejder, du er i dag - positive som negative?  
  2. Når du ser på dit arbejdsliv – og alle de jobs, du har haft – hvad er så den røde tråd?
  3. Lav en liste med aktiviteter og opgaver, som du elsker at lave/løse i dit liv.
  4. Hvilke fem typer adfærd bryder du dig mindst om hos andre i arbejdsmæssig sammenhæng? Og hvilke sætter du størst pris på?
  5. Ét af de spørgsmål, du stiller dig selv er: Er det det rigtige, jeg laver? Hvilken side af dig, stiller dette spørgsmål?

Når du har svaret på det, kan du gå et skridt videre for at blive mere konkret og i stand til at sætte handling på tankerne.

Her kan du benytte dig af den klassiske bjergøvelse, som i al sin simpelhed går ud på at finde ud, a) hvad du drømmer om/gerne vil (toppen af bjerget), b) hvor du er i dag (foden af bjerget), c) hvilke muligheder du har for at komme til tops (stierne på bjerget) og d) hvilke tre ting, du skal sætte i gang nu (eller lige efter ferien) for at komme i gang.

Der er ikke noget hokuspokus her. Det er bare sund fornuft, og langt de fleste coaches bruger også den samme grundlæggende struktur i deres arbejde med klienter. En af de mest anvendte modeller kaldes for GROW.

G – (Goal) Går i al sin simpelhed ud på at kredse dig ind på det, du drømmer om. Det, der mest konkret kan blive svaret på det, du længes efter.

R – (Current Reality) Handler om din nuværende situation og det, der potentielt står i vejen for, at du kan nå dine mål. Måske er der forhindringer af praktisk eller økonomisk karakter, eller måske er det gamle overbevisninger eller overlevelsesstrategier, du har brug for at forholde dig til for at komme videre.

O – (Options) Hvilke muligheder har du herfra? Prøv at tænke modigt og kreativt. Det er her, du skal udfordre vanetænkningen og det komfortable. Find eventuelt en samtalepartner, der kan hjælpe og udfordre dig.

W – (Way forward) Du kommer ingen vegne, hvis ikke du bliver helt kortsigtet og lavpraktisk. Hvad skal der ske? Hvornår? Og hvem skal involveres?

Måske er du et sted, hvor det giver mening at bruge en dag eller to af sommerferien på at finde et stille sted og give dit arbejdsliv et eftersyn. Måske ikke, og så er det bare ud i solen, slå benene op og nyde at tiden står stille.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.