Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Dollarens himmelflugt får USA's aktier til at spurte fra Europa

I 2022 har valutabevægelser indtil videre haft stor påvirkning på investorernes aktieafkast. For en dansk investor vil en amerikansk portefølje af aktier have et betydeligt bedre afkast end en europæisk. Men det er ikke udtryk for, at amerikanske aktier i sig selv har klaret sig bedre.

Lone Kjærgaard

Efter et fald på 25 pct. fra januar til medio juni steg det amerikanske S&P 500-aktieindeks med 13 pct. frem til slutningen af juli. Aktiekursfaldet er dermed reduceret til 14 pct. Dette er vel og mærke billedet for en amerikansk investor, der har US-dollar som hovedvaluta. Som dansk investor i amerikanske aktier ender afkastet imidlertid langt bedre. Dollaren er nemlig styrket betragteligt gennem 2022- med hele 12 pct. overfor euro og danske kroner.

Stigningen har pyntet betydeligt på afkastet på dollar-aktier for en dansk investor. For S&P 500 løfter det eksempelvis aktieafkastet i år fra de -14 pct. til -2 pct. Til sammenligning er danske og europæiske aktier – målt i lokal valuta – faldet med henholdsvis 11 pct. (C25-indekset) og 13 pct. (Eurostoxx 50).

Dertil kommer, at investorer ofte søger mod ’sikre havne’, når stormen rusker i de finansielle markeder.

For en dansk aktieinvestor ser det ved første øjekast ud til, at danske og europæiske aktier dermed har klaret sig væsentligt dårligere end amerikanske aktier. Men det er fordi styrkelsen af dollaren har boostet slutafkastet med mere end 10 pct. i de amerikanske aktiers favør for den danske investor.

Dollarstyrkelsen gør altså hele forskellen. Og en styrkelse som den, vi har været vidne til i 2022, er ikke hverdagskost. Vi skal tilbage til 2014 for at finde en tilsvarende styrkelse på så kort tid. Dollarens himmelflugt er en konsekvens af, at USA har haft både høj vækst og høj inflation. Den amerikanske centralbank har forsøgt at bekæmpe inflationen med rentevåbnet mere aggressivt end i andre lande – herunder Europa. Dertil kommer, at investorer ofte søger mod ’sikre havne’, når stormen rusker i de finansielle markeder. Disse faktorer har alle tiltrukket kapital til USA og styrket dollaren.

Konsekvenserne af dollarstyrkelsen er ikke bare mærkbar for danske investorer men sætter markante aftryk mange steder i verden. I en lang række udviklingslande er gæld udstedt i dollar og bliver dermed vanskeligere at tilbagebetale for de pågældende stater. For lande, der handler med USA, bliver amerikanske varer dyrere at importere – og det bidrager til at øge inflationen i en række lande.

På selskabsniveau har styrkelsen især betydning for virksomheder, der opererer på de globale markeder. Kortsigtet har valutaudviklingen direkte indflydelse på en virksomheds indtjening, og på den længere bane påvirker valutaudviklingen indirekte virksomhedernes konkurrenceevne. En europæisk virksomhed med omsætning i USA vil alt andet lige øge opleve en omsætningsvækst på mere end 10 pct. Novo Nordisk, som omsætter stort i USA, bebudede da også forleden, at salget i USA var steget 24 pct. målt i faste valutakurser – men 36 pct. målt i danske kroner.

Omvendt vil en amerikansk virksomhed med salg uden for USA opleve en negativ påvirkning på indtjeningen. Det store amerikanske medicinal selskab Johnson & Johnson nedjusterede eksempelvis i juli som følge af de store bevægelser på de globale valutamarkeder. Halvdelen af Johnson & Johnsons salg sker uden for USA. Valutabevægelser er for verden et nulsums-spil. Er der en taber, er der også en vinder. Den europæiske storbank Credit Suisse vurderer, at en dollarstyrkelse på 8-10 pct. vil barbere 1 procentpoint af indtjeningen i selskaberne i S&P 500-indekset.

Stærk vækst, høj inflation og centralbankernes ageren har sat retningen for dollaren i 2022 – og vil også gøre det i den kommende tid. Viser den kommendes tids økonomiske nøgletal, at den amerikanske central Fed ikke er ved at få bugt med inflationen, og at væksten ikke bøjer af, vil dollaren kunne tage et yderligere nøk op. Men står vi i stedet for foden af en nedgang i amerikansk økonomi, hvor inflationen falder tilbage, vil det have betydning for centralbankens ageren – og dollaren vil formentlig bevæge sig nedad igen.

Det vil få betydning for afkastet på amerikanske aktier for danske investorer. Valutabevægelser påvirker afkastene – og man bør holde skarpt øje med valutaens bidrag til afkastet, når man evaluerer sine investeringer, da valutaudviklingen kan camouflere den underliggende virksomhedsakties reelle udvikling.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.