Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

De danske investorer står stærkt i modvind

Meget tyder på, at de danske investorer er blevet bedre forberedt på markante markedsudsving nu end tidligere – og det er der grund til at hylde.

Philip Frijs

Der er god grund til at være bekymret for tiden. Krigen i Ukraine kaster langer skygger. Samtidig stiger priserne på næsten alle varer i en grad, der kan mærkes på de flestes økonomiske råderum. Forbrugernes tillid er, med god grund, rystet. 

Som investor er det nok svært at huske en tid, hvor det har været sværere at spå om markedernes nære fremtid. Et scenarie, der kunne lokke mange i klassiske fælder som at forsøge at time markedets præcise bund - eller helt forlade markedet for ikke at vende tilbage i en årrække.

En kortlægning af den danske investorkultur, som Saxo Bank har foretaget, viser dog, at de danske investorer er mere oplyste, end man måske var under f.eks. finanskrisen. I en tid, hvor det ellers ville være en forståelig overvejelse at sælge ud af sin beholdning og forlade markedet, kan vi se, at den danske investor i højere grad agerer både velovervejet og nøgternt. Investorerne stopper op og tager bestik af situationen fremfor at gå i panik og handle impulsivt og irrationelt.

Start forsigtigt

Når markederne opfører sig som en rutsjebane, betyder det også, at man som investor både oplever tab og gevinster. I vores kortlægning ser vi tendenser til, at det er mere acceptabelt at være åben over for sin omgangskreds om begge dele. Det indikerer, at investorkulturen er mere moden end tidligere, og at investeringer er blevet en større men først og fremmest mere naturlig del af hverdagen.

Mange ved nu, at man ikke som investor partout skal sidde klar til at sælge sine aktiver, så snart de stiger en smule for at kunne købe igen på bunden, eller skal investere alle sine midler i ganske få enkeltaktier. En god og diversificeret portefølje vil over lang tid være værd at have, og er noget, som de fleste økonomisk har mulighed for at opbygge. 

Det er (også) værd at starte i det små, specielt i tider, hvor man skal være meget forsigtige med at binde sig for tungt til de noget omskiftelige markeder. For helt nye investorer er det en tid, hvor man meget grundigt skal overveje, hvad man har råd til, selv om mange aktier f.eks. er faldet betragteligt.

Bedre spredning

Når man dykker ned i tallene fra kortlægningen, kan man også se klare tegn på, at de danske investorer har udviklet sig positivt. Fire ud af ti danske investorer taler således om aktier med andre mindst en gang om måneden – og hele 17 pct. mindst én gang om ugen. Der bliver altså delt viden. Når det kommer til spredningen – ikke mindre vigtigt i svære tider - er der også positivt nyt.

Tidligere undersøgelser har peget på, at op mod to tredjedele af danskerne har kun aktier i 1-2 forskellige selskaber – mest udtalt i tal fra professor Jesper Rangvid og CBS’ omfattende rapport fra 2017, der blandt andet viste at ”at den typiske danske aktieinvestor kun holder én eneste aktie.” 

Tallene fra kortlægningen peger nu på, at antallet af investorer med så få aktier i dag er nede på 19 pct. og viser samtidig, at 54 pct. af de danske investorer har aktier i mindst tre selskaber – 21 pct. har i flere end ti selskaber.

De danske investorer står altså – selv om tiderne på ingen måde er lette – bedre rustet end før. Det er der grund til glæde sig over.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.