Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Opskriften på en veldrevet virksomhed indeholder denne vigtige ingrediens

Hvad er opskriften på succes for en mellemstor privat virksomhed i dagens Danmark? Det kan vi få et hint om ved at kortlægge fællestræk blandt de flere end 30 virksomheder, der over de seneste fire år er blevet kåret som Danmarks bedst ledede virksomheder.

Bjørn Winkler Jakobsen

Hvad har Lagkagehuset, Huscompagniet og European Energy til fælles? Ud over at være danskbaserede, mellemstore virksomheder, er de også netop blevet anerkendt som nogle af landets bedst ledede virksomheder.

I alt har Deloitte kåret over 30 danske virksomheder som Best Managed Companies de seneste fire år. På den baggrund kan vi nu pege på flere fællestræk hos de virksomheder, der af den uafhængige jury vurderes som de mest veldrevne. Vi nærmer os noget, der ligner opskriften på succes for en mellemstor, privat virksomhed i 2022.

Når man vurderer virksomhederne, er det først og fremmest tydeligt, at sustainability - bæredygtighed - er helt centralt blandt vindervirksomhederne. Tidligere oplevede vi bæredygtighed som noget, der bare hang på siden som et add-on fra complianceteamet uden at være integreret i den samlede virksomhedsstrategi. Det var noget, som ledelserne havde rigtig svært ved at få forankret i virksomhederne.

Men i løbet af de seneste fire år er bæredygtighed rykket helt ind i topledelsen og gennemsyrer alle forretningsområder og de valg, som topledelsen træffer. Det skyldes til dels, at der er begyndt at komme rapporteringskrav fra virksomhedernes stakeholders (bl.a. leverandører og kunder) såvel som fra EU, og vindervirksomhederne ønsker at være godt forberedt. Men derudover ved de, at orden i penalhuset, når det kommer til bæredygtighed, giver ”license to operate”. Det skal drive topledelsens beslutninger.

Bæredygtighed er også en del af de flestes værditilbud til nuværende og kommende medarbejdere. I dag forventes arbejdspladsen at tage ansvar for at handle bæredygtigt i hele værdikæden, og i en tid, hvor det er så svært at skaffe arbejdskraft, gælder det om at have et formål og et værdisæt, som medarbejderne vil være en del af. Så det at arbejde aktivt med at gøre virksomheden attraktiv over for stakeholders og særligt talenterne er også et fælles kendetegn for virksomhederne.

Flade organisationer og fælles knaster

Helt basalt set er Danmarks bedst ledede virksomheder naturligvis også kendetegnet af kompetente og eksekveringsdygtige ledelsesteams. Men de arbejder ikke i gammeldags og låste hierarkier. Organisationsstrukturen er flad, og man arbejder agilt, projektorienteret og fleksibelt. Virksomhederne har etableret processer og har evnen til at reagere hurtigt på forandringer.

Nogle andre kendetegn for vindervirksomhederne omhandler forretningsstrategien og måden at produktudvikle og prioritere markeder på. Indsigt på baggrund af data er i høj grad blevet bestemmende for, hvad virksomhederne prioriterer og satser på.

For i de senere år har man både indsamlet og analyseret data i en skala, man aldrig har oplevet før. Alt kan måles, fordi hele værdikæden er blevet digitaliseret, og med hjælp fra kompetente dataknusere kan virksomhederne sætte fingeren på nogle mønstre, der ellers ville blive overset, og dermed også nye forretningsmuligheder.

Data anvendes i udviklingen af nye ydelser, services og produkter, men data afslører også de områder, som ikke er rentable. Det er kendetegnende for vindervirksomhederne, at de tør lukke ned for urentable forretningsområder, når det er relevant.

Men det er ikke kun dyder og fordele, som forener vindervirksomhederne. Det er faktisk også de udfordringer, som de står over for. Knaster, som bliver ved med at drille.

Særligt tre er værd at fremhæve:

  1. Cybersikkerhed – et nyere trusselsbillede: Hvordan reagerer man på den tiltagende eksponering for truslen og bygger en infrastruktur i virksomhederne til at håndtere risikoen?
  2. Diversitet – på alle fronter, så alle sikres lige muligheder: Hvordan skaber man den inklusion, der giver diversitet særligt på direktions- og bestyrelsesniveau?
  3. Successionsplanlægning: Hvordan sætter man efterfølgere og overlevering i struktur og undgår personafhængighed? Det er nogle indviklede knuder, der skal løses, og her er virksomhederne i samme båd.

Canadiske erfaringer

Deloittes Best Managed Companies begyndte for år tilbage i Canada, hvor man gennem tiden har kåret flere hundrede virksomheder som de bedst ledede. De canadiske vindervirksomheder har et ufravigeligt fokus på ansatte og rekruttering, fordi de ved, at menneskerne er deres vigtigste ressource overhovedet. Og så arbejder de systematisk med innovation, tænker langsigtet i alle væsentlige beslutninger og har et globalt udsyn.

Selv om Canada givetvis har andre erhvervspolitiske rammer, end vi har herhjemme, er det interessant at bide mærke i, hvad der sker i årene efter, at virksomhederne har opnået udmærkelsen. For det første har vindervirksomhederne en større overlevelsesevne set over en længere tidshorisont. De bliver oftere købt eller køber selv op, og de bliver langt oftere børsnoterede.

I mine øjne er det alt sammen ingredienser i opskriften på succes for den veldrevne virksomhed i 2022 – også for danske virksomheder. Om der lige skal en knivspids mere innovation til eller en spiseske mere bæredygtighed for at ramme rigtigt i Danmark må komme an på en prøve. Opskrifter er som bekendt kun vejledende.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.