Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Danske giganter tager vigtige grønne skridt, men de skal op i fart

Ny opgørelse i Finans viser, at en række af landets største virksomheder har reduceret CO2-udledningerne over de seneste to år. Dermed følger de en glædelig udvikling, som dog kan blive accelereret betydeligt uden at skulle opfinde nye løsninger

Christoffer Husted Rasmussen

Mens mange var draget i sommerhus, på stranden eller sydpå, landede en glædelig nyhed: Selvom de 30 største danske virksomheder har øget omsætningen med 29 procent fra 2019-2021, har de samlet set holdt udledningen af klimaskadelige drivhusgasser fra driften på et uændret niveau. Det fremgik af en ny opgørelse fra Finans 2. august.

Det er en vældig positiv udvikling, som viser, at klimahensigter nu bliver fulgt op af reel handling. Bæredygtighed kan gå hånd i hånd med vækst og værdiskabelse. Fra min rådgivning af virksomhedsledere i hele Europa, oplever jeg en tydelig tendens: Topchefer på tværs af kontinentet foretager - lig de danske - store ryk mod en grønnere fremtid.

Opgørelsen viser, at aktører fra en række industrier viser gode takter. Det gælder blandt andet Novo Nordisk, Mærsk, ISS, Coop og Rema 1000, ligesom også landbrug- og fødevareindustrien, med Arla og Danish Crown i spidsen, leverer positive resultater.

Der er dog næppe tvivl om, at udviklingen kan og skal accelereres yderligere, hvis vi skal gøre os forhåbninger om at leve op til Paris-aftalen. Klimaforandringerne er her allerede og viste sig over sommeren i form af såvel hedebølge i Europa samt regnkaos i USA og Asien. Den udvikling har vi et fælles ansvar for at holde i skak.

Bæredygtighed skal være en lige så naturlig del af forretningen som at øge fortjenesten, nedbringe omkostningerne eller højne kvaliteten.

Christoffer Husted Rasmussen

Derfor lancerer flere og flere virksomheder ambitiøse bæredygtighedsmål. Men vi oplever fortsat en betydelig kløft mellem virksomhedernes langsigtede mål og strategier og det, der konkret bliver gjort på den korte og mellemlange bane.

Man kan foranlediges til at tro, at det skyldes mangel på konkrete løsninger, umoden teknologi, eller at det simpelthen bliver for komplekst at gøre en given proces mere bæredygtig. Det er ikke min opfattelse. Vi behøver ikke at være ’Ole Opfindere’ for at opnå grønnere resultater.

Der findes en klimaløsning på stort set samtlige af de udfordringer, virksomhederne står overfor. Er de perfekte? Måske ikke, men bestemt gode nok til at komme i gang, og de kan forbedres undervejs. Opgaven ligger i at kortlægge, hvor udledningen og det grønne potentiale er størst, sætte ind med en tilgængelig løsning netop dér og herefter skalere.

For at lykkes, har vi brug for en ledelseskultur og virksomhedsfilosofi med bæredygtighed i centrum. Bæredygtighed skal være en lige så naturlig del af forretningen som at øge fortjenesten, nedbringe omkostningerne eller højne kvaliteten. Eksempelvis er jeg aldrig stødt på en Cost Reduction Manager – det skyldes, at enhver virksomhed som det mest naturlige har fokus på at mindske omkostningerne. Den samme vægt og bevidsthed skal bæredygtighed have.

Klimahensyn og ønsket om at mindske CO2-udledningenen må ikke strande som hensigter uden tilstrækkelig vægt: Tiden er til konkret handling.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.