Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Vær klimahelten i din egen historie

Sommerferien er for mange et kærkomment afbræk og en mulighed for at gøre status over livet – den dybere mening, de private relationer og den professionelle udvikling. Samtidig har klimaforandringerne været særligt svære at overse i år, men måske giver det også anledning til at se nye veje.

Emil Skals

Det kan være svært at give sig hen til sommerens underholdning, når den konstante strøm af nyheder om klimaforandringer leder tankerne hen på begyndelsen af en halvdårlig katastrofefilm fra 1970’erne eller 1990’erne.

Ekstreme vejrfænomener er faldet som perler på snor og gamle rekorder slås, som var klimaet på dopingkur: Tørke i Europa, hvor landmænd og atomkraftværk i Frankrig kæmper om adgangen til van, og hvor godstransporten på Rhinen er udfordret af lav vandstand.

Temperaturerne har mange steder sat rekord: I Danmark har vi hedebølge, og for første gang har en (tidlig) vejrmodel påvist muligheden for temperaturer over 40 grader i Danmark. Vi ”nøjedes” med en hedebølge, men så heldige var Indien og Pakistan ikke med de højeste temperaturer i 120 år. I USA har der været fire 1000 års oversvømmelseshændelser på en uge, blandt andet i Illinois, hvor der faldt +300 millimeter regn på 12 timer. Til sammenligningen gav skybruddet i København i 2011 mellem 30 og 90 millimeter på et døgn.

Klimakrisen kan ikke løses ved en rask aktion fra individer, men afhænger af den kollektive indsats fra nationer, virksomheder og privatpersoner.

Emil Skals

De andre aktører fra filmen er også på plads: Forskerne der forgæves råber vagt i gevær. Politikerne der prøver at lovgive og igangsætte nye initiativer, for at blive forsinket og saboteret af antagonisten, der tjener egne interesser, som når EU i 11. time ændrer klassificeringen af bæredygtige investeringer til at inkludere blandt andet naturgas.

Men der er en fundamental forskel i analogien: I filmens fortælling er der ofte en singulær helt-/heltinde som formår at afværge katastrofen. Men klimakrisen kan ikke løses ved en rask aktion fra individer, men afhænger i stedet af den kollektive indsats fra nationer, virksomheder og privatpersoner.

Som privatpersoner bør vi naturligvis tage informerede valg; undgå flyveture, tænke over valg som forbruger, reducere brug af olie og gas, m.v. Men der er også en vigtig og ofte overset overvejelse i brugen af professionelle kompetencer, erfaring og tid som aktivt bidrag til den grønne omstilling. Virksomhederne står over for en lang række forandringer, der kræver dygtige folk: Nye krav til rapportering fra EU, investorer øremærker kapital til bæredygtige investeringer, forbrugerne efterspørger bæredygtige alternativer, mv. Det er en stor omstilling med risici for de få og muligheder for de fleste.

Skulle denne vej være den rette for dig, er det oplagt at begynde med det nuværende job: Bæredygtighed er i praksis en tværfaglig disciplin, som kræver bidrag på tværs af organisationen og fagkompetencer. Sæt dig ind i ambitionen for din arbejdsplads, forstå om den holder vand i forhold til f.eks. Paris-aftalen eller konkurrenterne. Tænk over, hvordan dit daglige ansvarsområde kan være med til at levere på det overordnede mål og gå videre derfra. Det kræver ikke, at titlen siger ”bæredygtighed” for at levere på det i praksis.

Hvis ambitioner på den nuværende arbejdsplads er ufyldestgørende, er det måske værd at undersøge, om der findes mere ambitiøse virksomheder derude. Der er efterspørgsel på arbejdskraft, og dine personlige kompetencer og erfaring kan være en kæmpe konkurrencefordel for de bæredygtige virksomheder på kort sigt, mens unge talenter vil gøre en forskel på lang sigt. Et studie fra HP viser, at talenter (ud fra karakterer) vælger arbejdsplads efter bæredygtighedsambition; 46 pct. vil kun arbejde for virksomheder de betragter som ambitiøse.

En tredje vej er dem, som udvikler nye løsninger til at adressere nogle af de strukturelle problemer og bruger det som grundlag til at søsætte nye virksomheder. Det kræver en stor portion mod og risikovillighed at tage springet, men nogle gange er der også brug for, at nye spillere viser vejen over for de etablerede.

Sommerens tænkepause kan forhåbentligt være med til at motivere flere til at give sig i kast med den professionelle bæredygtighedsambition. Måske det er vejen til at blive klimahelten i din personlige fortælling – jeg er sikker på, at dine børnebørn gerne vil høre den en dag.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.