Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Tiden er inde til at købe børsnoteret ejendom på tilbud

Med nationale korrektioner på op mod 26 pct. i børsnoterede ejendomsselskaber tegner udsigterne ganske lyse for at købe sig ind med rabat.

Artiklens øverste billede
Søren Risager Rasmussen, adm. direktør i Skagen Fondene
Søren Risager Rasmussen, adm. direktør i Skagen Fondene

Hen over sommeren har mange af os holdt vejret i håbet om, at inflationens himmelflugt endelig ville aftage. Men vi må lige meget hvad vænne os til et klima med høj inflation og højere renter. Og hvordan sikrer man så bedst sin portefølje i sådan en virkelighed?

En måde er ved at investere i nøje udvalgte ejendomme – den, i min optik, bedste beskyttelse mod netop inflation og økonomisk usikkerhed. Men har vi ikke set betydelige korrektioner i markedet for børsnoteret ejendom på det seneste, bemærker den vågne læser. Og jo, det har vi ganske rigtigt.

Globale ejendomsselskaber er nede med 3,7 pct. år til dato, hvilket betyder, at sektoren er en smule hårdere ramt end globale aktier overordnet set - disse er faldet med 2,2 pct. Ser man mere lokalt på ejendomsaktierne, bemærker man imidlertid, at markederne i Mellemøsten og Afrika faktisk er oppe med 15,3 pct. i år, mens det er de europæiske ejendomsmarkeder, der trækker ned. Her faldt markedet med 17,4 pct. og befinder sig dermed i såkaldt bear-territorium. Et udmærket billede på, hvor store regionale forskelle der kan være inden for en sektor og en rigtigt god grund til ikke blot at investere blindt i indeks over en bred kam.

Kigger man dybere ned i Europa, er det i øvrigt de nordiske ejendomsmarkeder, der hænger mest i bremsen. Norge og Sverige er nede med hhv. 18,5 pct. og 26,4 pct. i år. I Sverige er det generelle aktiemarked faldet med 14,8 pct. (den danske børsnoterede ejendomssektor er for lille til at sammenligne med).

Foruden tilbagegangen er ejendomsmarkedet også ramt af de brat stigende renter verden over – et resultat af centralbankernes forsøg på at få kontrol over inflationen. Højere renter og højere byggeomkostninger har ført til, at det ellers tidligere relativt pæne afkast fra ejendomsinvesteringer er skrumpet. Hvilket med rette får investorerne til at bekymre sig for, om et afmattet marked kan tvinge visse af de børsnoterede ejendomsselskaber ud i en refinansiering af op mod 15 mia. dollar i gæld gennem frasalg af ejendomme. Og så falder ejendomsselskabernes pris på børsen.

Det er alvorlige sager, men kan til slut blive den aktive investors fordel. For aktieplukkere med god likviditet får som følger mulighed for at købe solide selskaber på udsalg. Eksempelvis kan man jo købe svenske ejendomsaktier med en rabat på mere end 26 pct., sammenlignet med et historisk gennemsnit på 2 pct. Ser man på udviklingen siden 2010, er således rabatterede værdiansættelser blevet efterfulgt af et gennemsnitligt 12-måneders afkast på 22 pct. (resultaterne i de enkelte selskaber varierer betydeligt).

Selv om vi naturligvis ikke kan bruge historiske afkast som garanti, er det svært for en aktiv valueforvalter ikke at se potentialet i en sådan korrektion. Og med en veldiversificeret ejendomsportefølje, der styrer uden om de hårdest ramte regioner og ejendoms-subsegmenter, har udsigterne sjældent været bedre.

Alle performancetal er per 12. august 2022. Alle afkast er målt i euro på nær de norske og svenske, der er målt i NOK og SEK.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.