Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Spil nu sammen: Iværksættere mangler vilje og mod

Jeg oplever for lidt vilje, udholdenhed og mod blandt iværksættere. Selv dem, der har disse grundkomponenter i fokus, kan lære rigtigt meget fra samspil i musikkens verden.

Kasper Holst Hansen

Da jeg stod i mit iværksætterlivs største krise, tog jeg konsekvensen og meldte mig ud af det hobbyband, jeg ellers havde været en del af i næsten 20 år. Jeg havde behov for fokus og al den tid, jeg kunne drive frem i forretningslivet. Når mit selskab er i knæ, står jeg på broen og kæmper imod de vilde bølger, der kommer imod det skib, jeg fører.

Jeg har tænkt meget over, hvad der gør en iværksætter god. Det afhænger selvfølgelig meget af branche og visionen for ens startup. Men der er tre elementer, som er sikre hits og absolut nødvendige for succes. Det handler om vilje, udholdenhed og mod.

Der er ufatteligt stor forskel på at gerne ville noget og at ville noget. Det første er betinget af noget eller nogen, det andet er betingelsesløst. Når jeg møder stiftere med ægte og oprigtig vilje, ser jeg den berømte ild i øjnene og oplever dem gå forrest, uanset modstandens størrelse. Det er både smukt og en smule skræmmende. Det er som at møde en elitesportsudøver – de er villige til at overvinde forhindringerne på deres vej for at nå målet. Og de bliver ved, indtil de lykkes.

Gutterne i bandet har lært mig, hvordan en gruppe svinger. Hvordan en B-kæde opnår A-kædens succes.

Kasper Holst Hansen

Udholdenhed handler om at acceptere, at vejen ofte bliver længere end forventet, og at modstanden næsten altid større end forudset. Men det handler også om at dosere sin indsats undervejs. Med de risici, der følger med. For det er lige så dyrt at falde om 10 meter før målstregen som 10 km før.

Når man er iværksætter, skal man i den grad turde sin rejse. Man skal etablere modet til at tackle alle de udfordringer, man møder på sin vej. Have modet til at stille sig nøgen frem med sine budskaber og stå på mål for dem.

Her kan iværksættere lære meget af musikkens verden. De flere end hundrede gange, mit band og jeg har spillet til et bryllup, har lært os mangt og meget. De første gange, vi optrådte, etablerede vi modet ved at øve os meget op til begivenheden. Men med tiden oparbejdede vi en rutine som band, og så begyndte den sjove del af rejsen - sammen.

Pludselig handlede det om relationerne i bandet og om at tilpasse os publikums beskaffenhed. Vi var glade amatører, men bevidste om, at når vi havde det sjovt, nåede festen blandt publikum nye højder.

Se, det kan mange startups lære meget af. Ikke blot at øve sig for at blive bedre, men i den grad at dyrke de interne relationer blandt founders og investorer. Sørge for, at alle føler sig godt tilpas og kan se deres egen rolle i den store fest. Det kan lyde let, men i praksis er det rigtigt svært. For modsat mit gamle hobbyband, er der rigtige penge involveret i iværksætteri, og det skaber mange særegne interesser for de involverede.

Når jeg tænker tilbage, har jeg fået megen musikalsk undervisning – både på mit eget instrument, men også i samspilssituationen. Det bør iværksættere også aspirere til; at øve sig og forbedre deres personlige kompetencer, ikke mindst de sociale. De er nemlig afgørende for forretningen. Det handler om, hvad man selv går til bordet med, men også om hvad andre inspireres til at bibringe, samt hvordan man sammen gør stort endnu større.

Kriser kommer og går, og min krise gik også over. Så da jeg tre års tid senere blev opfordret til at spille med i bandet igen, takkede jeg pænt ja. Jeg har derfor nu endnu en havefest på den musikalske samvittighed, men endnu vigtigere; jeg fandt ud af, hvorfor jeg er medlem af et band.

Gutterne i bandet har lært mig, hvordan en gruppe svinger. Hvordan en B-kæde opnår A-kædens succes. Men også, at relationerne i høj grad definerer gruppens succes. For tre år siden lykkedes jeg altså på trods af mit valg og ikke på grund af det. Måske du også har gjort dig den erkendelse på et tidspunkt?

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.