Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Trods stort dyk: Aktier giver klart merafkast på lang sigt

2022 har budt på store fald på aktiemarkederne, men år med fald er kun meget få gange i historien afløst af år med yderligere fald. På den lange bane er der et klart merafkast på aktier – men prisen er (desværre) nedture undervejs. Der er ingen gratis frokoster på de finansielle markeder.

Lone Kjærgaard. Foto: Anne Kring

Hvis nogen skulle have glemt risikoen ved at investere i de finansielle markeder, er man blevet mindet rigeligt om den i år. Det har bølget op og ned – og desværre betydeligt mere ned end op.

I bagklogskabens klare lys kunne nogen måske mene, at man burde have set korrektionen komme. Særligt aktier har nemlig givet ekstraordinære høje afkast - og ikke mindst ekstraordinære høje merafkast de seneste år. I årene 2019, 2020 og 2021 var afkastet på det brede amerikanske aktieindeks S&P 500 henholdsvis 29 pct., 16 pct. og 27 pct. I samme periode var renten på bankbogen og på sikre obligationer i størrelsesordenen 0-3 pct.

Merafkast på aktier, som dem vi fik i årene op til 2022, er langt over det historiske gennemsnit. Over den mere end 100-årige periode fra år 1900 til år 2010 har amerikanske aktier i gennemsnit givet et årligt merafkast på omtrent 7 pct. Det dækker over et gennemsnitligt årligt afkast på 12 pct. og et gennemsnitligt årligt afkast på 5 pct. på obligationer.

Kriser kommer og går, men aktier er altid vendt tilbage til den langsigtede, opadgående trend.

Lone Kjærgaard

Det er denne historiske klare overlegenhed for aktiers vedkommende, der er årsag til, at aktier er formueforvalteres foretrukne, langsigtede investeringsobjekt. Holder man sine aktier over en længere periode, er man så godt som sikret et anstændigt merafkast. Men intet kommer uden en pris, og prisen man betaler, er at skulle bære at se på en negativ kursudvikling i dårlige tider!

Kompensationen for tab – som dem aktieinvestorer oplever lige nu – er ikke desto mindre et overlegent afkast på den lange bane. Det faktum er alfa omega at huske på i den nuværende situation, hvor tab er den kedelige kendsgerning for langt de fleste på aktiemarkedet. Der findes nemlig ikke ’gratis frokoster’, som man siger i finansieringsbranchen. Det er i disse situationer, man skal huske på det langsigtede perspektiv.

For kriser kommer og går, men aktier er altid vendt tilbage til den langsigtede, opadgående trend. Siden Anden Verdenskrig har vi haft 20 år, der er endt med negative afkast på aktiemarkedet. I 17 af disse år har der været tale om enkeltstående år. Året efter har der været stigninger igen. Kun tre gange har der været tale om, at aktiemarkedet også er faldet året efter et fald.

Med det tydelige mønster, at merafkast på aktier ikke vokser ind i himlen, men i gennemsnit har ligget på omkring 7 pct., kræver det ikke en doktorgrad at forudse, at ekstraordinære merafkast gennem en årrække en dag vil ende i en korrektion. Vanskeligheden består i, at forudse hvornår det sker. Opgange på de finansielle markeder kan køre i årevis uden, der er noget, der stopper dem.

Det, der udløser en korrektion, er ganske ofte helt uforudset: I 2022 er aktiefaldene blevet forstærket af en uforudset krig, inflation og meget determinerede centralbanker, der for alt i verden vil nedkæmpe et frådende inflationsbæst. I 2020 blev faldet i marts udløst af corona-pandemien, som ingen havde forudset komme. Kort tid efter blev et bull-markedet antændt af gigantiske penge- og finanspolitiske indsprøjtninger for at holde hånden under økonomierne. Indsprøjtninger, der i mands minde aldrig er set større i volumen.

Merafkastene var allerede høje i 2019 og 2020. Men havde man prøvet at time det og havde trukket sig ud af markedet i 2020 (efter to år med klart ekstraordinære høje merafkast år), var man gået glip af 27 pct. i afkast i 2021. Efter at have misset det, havde man måske ærgret sig og kastet sig ind igen i 2022 - med det resultat, at man trådte direkte ind i et stort tab.

Pointen er, at vi ikke på forhånd ved, hvornår de fabelagtige afkast kommer, og hvor længe de bliver ved. Men at de kommer, er lige så sikkert som amen i kirken. En strategi, hvor man forbliver i markedet under både op- og nedture, sikrer, at man ikke misser de fabelagtige år.

Prisen for det er dog, at der kommer år med tab – men opturene kommer tilbage. Det er der mere end 100 års klar evidens for.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.