Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Guldlok og TINA er smuttet: Nu styrer destruktivt pelsdyr løjerne

Bjørnen har indtaget dansegulvet på de finansielle markeder, og det store spørgsmål er, hvornår den begynder at vise svaghedstegn. Foreløbig bør investorer være forsigtige og fokusere på kapitalbevarelse, anbefaler investeringsstrateg Lars Skovgaard Andersen, Danske Bank.

Lars Skovgaard Andersen

Guldlok har de senere år været et populært bekendtskab på de finansielle markeder, men i den seneste tid har hun desværre ikke været sig selv.

Guldlok stammer fra eventyret ’Guldlok og de tre bjørne’ og bruges som betegnelse for en økonomi med stabil vækst og lav inflation. I det scenarie er økonomien hverken så varm, at inflationen tager overhånd, eller så kold, at det udløser en recession. Den er lige tilpas, ligesom temperaturen på den grød, Guldlok spiser i eventyret.

Det er normalt et gunstigt scenarie for aktier og har de senere år sendt især vækstaktier i vejret, men som bekendt er det ikke et scenarie, vi nyder godt af i øjeblikket. Her har vi både en løbsk inflation og en truende recession. Guldlok er smuttet.

TINA har været et andet udbredt bekendtskab i de senere år. TINA står for ‘There is no alternative’, og gennem årene med ekstremt lave eller negative renter har det været et mantra for mange investorer, at der ikke var noget reelt alternativ til aktier, hvis man ønskede muligheden for et fornuftigt afkast. Men med de store rentestigninger i år har TINA også sagt farvel og tak for denne gang. Den høje inflation har skræmt hende væk.

Jeg må tilstå, at jeg savner dem. Især når man ser på, hvem der nu står tilbage på dansegulvet på de finansielle markeder. Bjørnen, der personificerer det såkaldte bear market vi befinder os i med kursfald på aktiemarkedet på mere end 20 pct. En destruktiv satan af et pelsdyr, der ødelægger en masse omkring sig for investorerne.

De færreste havde forudset den udvikling ved årets begyndelse, heller ikke os. Men nu står vi her og skal forholde os til det.

Selv om vi hverken havde forudset krigen i Ukraine, den skyhøje inflation og de store rentestigninger, så vi dog visse udfordringer i horisonten ved årets start. Siden begyndelsen af 2022 har vi derfor haft en neutral tilgang til risiko med stadig større fokus på kapitalbevarelse, og i slutningen af august reducerede vi vores neutrale vægt i aktier til undervægt. Vi vurderede ikke, at de betydelige kursstigninger henover sommeren var holdbare, og som frygtet viste det sig at være et bear market rally. Altså en midlertidig periode med kursstigninger inden nye fald.

Der venter fortsat renteforhøjelser fra centralbankerne, samtidig med at den økonomiske vækst bliver ramt af aftagende forbrug.

Men hvad så nu? Hvornår er aktierne faldet så meget, at tiden inde til at øge appetitten på aktier igen?

Vi holder selvsagt øje med markederne for at finde ud af, hvornår vores undervægt skal ændres til neutral vægt eller måske endda en overvægt. Foreløbig ser det dog ud til, at centralbanerne stadig er et stykke fra at være i mål med deres mission om at få inflationen under kontrol. Der venter fortsat renteforhøjelser fra centralbankerne, samtidig med at den økonomiske vækst bliver ramt af aftagende forbrug. Det er en rigtig dårlig kombination, og derfor kan bjørnen meget vel danse en tid endnu.

Vi kommer helt sikkert ikke til at time det helt perfekt, når markederne på et eller andet tidspunkt rammer bunden. Men vi kommer gerne lidt for sent, for vi vil hellere føle os mere sikre i vores sag, inden vi skruer op for aktierne igen. Og lige nu er der fortsat for stor usikkerhed om, hvor langt centralbankerne vil gå med renteforhøjelser, hvordan energipriserne vil udvikle sig, samt ikke mindst hvordan selskabernes indtjening vil blive påvirket at alle de modvinde, som vi oplever.

For det er jo det, vi køber, når vi køber aktier. Andele i selskaber og andele i deres overskud. Der er så meget mere i det her end bare en aktiekurs, da billigt kan vise sig ikke at være billigt nok.

På et tidspunkt bliver bjørnen uvilkårligt træt, og så skal vi være klar til at udnytte dens svaghedstegn. Indtil da fastholder vi en defensiv tilgang med fokus på kapitalbevarelse, og så anbefaler vi investorer at bruge lidt mindre tid på aktiemarkerne og lidt mere tid på de spændende muligheder, som obligationsmarkederne efterhånden tilbyder investorer.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.