Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Her er et tip til betaling af gasregningen

Hvorfor har ingen fået idéen før? Hvor enkelt man kan hjælpe de 400.000 husholdninger, der har naturgas, ud af deres akutte klemme.

Anders Heide Mortensen

Fejringen af min 34 års fødselsdag – omtalt i sidste uge – fortsatte i denne uge med et visit på Amalienborg, lys i badeværelset og en løsning på, hvor en almindelig, fornuftig husstand finder pengene til at få varme i huset, når regningen stiger fra 9.000 kroner om året til 60.000 kroner.

Det er blandt andet en ældre mand i Galten, der har fået en fuldkommen absurd acontoregning på naturgas. Ligesom en del af landets cirka 400.000 husholdninger, der har naturgasopvarmning. Den tidligere Venstre-minister Søren Pind er en anden.

Søren Pind raser over, at en tilfældighed afgør, om fornuftige middelklassehusholdninger nu står en kæmperegning, som kan vælte deres økonomi – eller ej. Den tilfældighed er, om de bor på en adresse i deres kommune, der nåede at blive koblet på fjernvarmenettet, inden Putins krig og gasstop – eller ej. Politikerne har - flot - budt ind med en afbetalingsordning, som selv bankerne siger, at man skal passe på med at gå på.

Men nu er der en løsning på plads. Glæd jer.

Efter visitten på Amalienborg kørte jeg ud til pensionsselskabernes brancheorganisation, Forsikring & Pension. Mellem venner F&P. De bor pænt i Hellerup, og de har penge.

»Kent«, sagde jeg til F&P’s direktør Kent Damsgaard, mens han piskede flødeskum til min kakao.

»Kent, jeg har en idé, der kan hjælpe de trængte, men eller solide middelklasse-husholdninger. Hvis de i et år kan vælge at bruge de penge, som de ellers skulle have indbetalt til arbejdsmarkeds- eller firmapensioner, på at betale deres acontoregning til naturgas, slipper de for at ryge i et brat og unødvendigt økonomisk hul. Er du frisk?«

»Ja og nej«, svarede Kent, mens han kiggede ud over Øresund. »Hvis man kan undgå at skulle sælge huset ved at stå over pensionen et enkelt år, er det et godt bytte. Der kan jo både støde druk, skilsmisse og skoleskift til, når økonomien vælter. Men har du talt med Nicolai?«

»Nicolai« er i de kredse, hvor man kigger ud over Øresund og taler om vigtige ting, Nicolai Wammen. Finansministeren.

»Ja, Kent«, sagde jeg og så Kent Damsgaard direkte i øjnene. »Jeg har talt med Nicolai«.

Og det er sandt. Jeg har talt med Nicolai Wammen. Blandt andet på færgen til Samsø i sommeren 1999.

Kent fik altså et sandt svar, og som der står i Paulus’ Første Brev til Korintherne, Kapitel 13: »Kærligheden hører aldrig op. Den, der taler på vegne af danskere med naturgasopvarmning, som har fået en låneordning, som selv bankerne advarer mod, han skal gå til Kent Damsgaard. Thi størst af alt er kærligheden. Og kærlighed er ikke at skulle gå fra hus og hjem, fordi Kent og hans branche og deres bestyrelser i et enkelt år giver danskerne mulighed for at fravælge en ellers tvungen pensionsindbetaling. Pengene er – trods alt – deres egne. Altså danskernes. Ikke Kents. Ikke hans branches. Ikke bestyrelsernes«.

Du sender din acontoregning på naturgas til dit pensionsselskab og skriver, at det er efter aftale med Kent og Anders.

Anders Heide Mortensen

Jeg kan godt afsløre, at jeg et øjeblik var bange for, at Kent ville sige nej. Jeg kender en historie om, at tredje verdenskrig er brudt ud, og det er helt forfærdeligt, folk dør, alt er i undtagelsestilstand. Kun to ting er, som de altid har været: TV 2 sender stadig Vejret med Cecilie Hother, og pensionsselskaberne opkræver stadig pensionsbidrag.

Nå. Den korte version er, at Kent kiggede ud over Øresund og spurgte, om jeg ville have mere fødselsdagskakao. Og så sagde han:

»Jeg er inde med 50 pct. Vi dækker halvdelen af regningen. Men så skal du love mig, at folk kun bruger pengene på at komme over gas-bumpet. Forstået?«

Der er lidt mellemregninger, men det klarer jeg selv. Kent vil godt have et ridderkors for ulejligheden. Det ordner jeg næste gang, jeg skal omkring Amalienborg, og så lægger jeg selv et årskort til Louisiana oven i. Kun rimeligt. Nu skal Kent jo til at samle bestyrelsen i F&P. Nogen vil spørge måske ind til, hvad Nicolai helt præcist har sagt. Den må Kent ta’.

Men bundlinjen er, at problemet er løst. I hvert fald halvdelen. Du sender din acontoregning på naturgas til dit pensionsselskab og skriver, at det er efter aftale med Kent og Anders. Ja. Det er vel egentlig det.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.