Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Flere boligejere ryger på tvangsauktion - men vi er langt fra finanskrisens afgrund

I lighed med tiden op til finanskrisen ligger antallet af tvangsauktioner aktuelt vanvittigt lavt. Boligejerne står dog stærkere i dag, og derfor kommer tvangsauktionerne næppe op i finanskrisens høje antal.

Lisette Rosenbeck Christensen

Vi står i en yderst usikker og hård tid for både boligmarkedet og dansk økonomi i sin helhed.

I de seneste år har boligmarkedet umiddelbart haft en del ligheder med tiden op til finanskrisen og budt på rekordmange bolighandler, historisk lavt boligudbud og priser, der er drønet op. Samtidig har konjunkturerne i økonomien været særdeles stærke med kraftig vækst og meget få ledige. Og sidst men ikke mindst ligger tvangsauktionerne aktuelt vanvittigt lavt.

De første otte måneder i 2022 bød i gennemsnit på godt 100 tvangsauktioner hver måned, og det er netop på linje med tiden op til finanskrisen i 2006 og 2007. Derfor er det nærliggende at stille spørgsmålet, om vi igen kommer til at se tvangsauktionerne stige lige så voldsomt og lige så længe som i årene under finanskrisen?

Vi kommer til at se en stigning i tvangsauktionerne, men den begrænsede kreditvækst og større robusthed vil lægge et låg på omfanget.

Dét, mener jeg, ligger ikke i kortene. Da det stod værst til under finanskrisen måtte omkring 430 boligejere hver måned sælge deres bolig på tvangsauktion. Og det stod vel og mærke på i tre et halvt år. Det var ekstreme tider, og der skal meget til, for at vi ender der igen.

Der er en helt afgørende forskel på, hvorfor tvangsauktionerne ikke ender i en Finanskrise 2.0. Og det er boligejernes større økonomiske robusthed. Siden finanskrisen har danskerne sparet langt mere op og vist mere mådeholdenhed med at låne penge, og samtidig er kreditbetingelserne også strammere i dag.

Vi ser det afspejlet i kreditvæksten. I slutningen af 2005 nåede den årlige kreditvækst til boligformål fra banker og realkreditinstitutter op på rekordhøje 17 pct., mens tempoet var langt lavere under coronapandemien, hvor kreditvæksten i denne omgang toppede på 6 pct. i begyndelsen af sommeren 2021. Danskernes gæld i forhold til vores indkomster er i dag betydeligt lavere sammenlignet med tiden op til finanskrisen.

Der er altså en verden til forskel på lånesituation henholdsvis op til finanskrisen og gennem coronapandemiens glade dage på boligmarkedet. Boligejerne står som helhed bedre rustet til at håndtere kraftig modvind til boligmarkedet. Og mange boligejerne kan få brug for deres økonomiske buffer. For det er blevet betragteligt dyrere at være dansker og boligejer, både når det angår renter og opvarmning.

Der er ingen tvivl om, at vi ser ind i en mærkbart hårdere og udfordrende tid på boligmarkedet med prisfald og færre handler. Det er allerede begyndt, og det betyder, at det fremover vil blive vanskeligere at sælge boligen i almindelig fri handel. Det kan i sidste ende presse de mest udsatte boligejere ud i en tvangsauktion.

Vi kommer til at se en stigning i tvangsauktionerne, men den begrænsede kreditvækst og større robusthed vil lægge et låg på omfanget. Samtidig vil de hårde tider typisk først slå ud i tvangsauktionerne mere end et halvt år efter. Der er nemlig mange skridt på vejen, inden en boligejer som sidste udvej må sælge sin bolig på tvangsauktion.

Det kan godt være, at vi kommer til at se tvangsauktioner oppe i nærheden af 400 i enkelte måneder, men over en længere periode forventer jeg, at det gennemsnitlige niveau vil være lavere.

Risikoen er dog til stede for, at det kan gå fra slemt til værre. Det kan ske, hvis vi bliver ramt af yderligere store stigninger i energipriserne og en dybere krise for dansk økonomi med større fald i vækst og beskæftigelse og mærkbart stigende ledighed til følge – og i større grad end det, der er i udsigt til lige nu.

I sådanne dystre scenarier kan vi stå et helt andet sted og stå over for en langt dybere krise for tvangsauktionerne. Men det er ikke mit hovedscenarie i dag.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.