Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Er børsnoterede selskaber gode aktiekøbmænd?

Børsnoterede selskaber bruger aktietilbagekøb som et naturligt finansielt redskab. Hvis formålet alene skal være at skabe langsigtet værdi til aktionærerne, kræver det, at ledelserne har været i købmandslære.

Per Hansen

Der er primært tre grunde til, at børsnoterede selskaber køber egne aktier tilbage:

  1. Udlodning af årets overskud
  2. Tilpasning af og til ønsket kapitalstruktur og/eller:
  3. Værdiskabelse som følge af, at selskabets aktier er ”undervurderede”

En købmand forsøger ikke kun at købe billigt ind af varer, som hun/han efterfølgende kan sælge med fortjeneste. Købmanden forsøger også at købe de varer, som med størst sandsynlighed kan sælges og gerne med en kort salgstid. Købmanden er i reglen god til det; kender sin butik, sine kunder og er vant til at håndtere de udfordringer, der findes.

Når virksomheder køber egne børsnoterede aktier tilbage, håber jeg som aktionær, at selskabet handler ligesom købmanden. Når overskud skal udloddes, kan det ske igennem udbetaling af udbytte, men også igennem opkøb af egne aktier. Der findes ikke én rigtig beslutning for alle. Nogle gange er udlodningen drevet af investorpræferencer, som kan have indflydelse på virksomhedens beslutning.

Det er, når der skal købes aktier tilbage, at diskussionen om værdiskabelsen tager fart. Er det de samme overvejelser, som vækstselskaber som Novo Nordisk skal have som en meget konjunkturudsat A.P. Møller-Mærsk har, og gælder de samme ”regler” for de to selskaber?

”Ja”, er det naturlige svar, vil nogen synes. De skal begge kere sig om udlodning, kapitalstruktur og meget gerne om værdiskabelsen. Især med værdiskabelsen opstår der efter min mening større forskelle.

Novo Nordisk er investeringsmæssigt aktuelt en aktie med ”rentes rente”-kvaliteter, som løbende øger sin indtjening år efter år. De har overvundet deres vækstkrise fra 2016, hvor de fik en dobbelt uppercut ved indenfor få måneder at komme med hele to nedjusteringer. Dels halverede de i 2016 vækstforventningerne til netop det år, dels skar de efterfølgende de langsigtede årlige forventninger i to lige små dele fra 10 pct. til 5 pct.

Novo Nordisk gik dengang i træningslokalet for at blive vækstmæssigt skarpere. Resultatet er meget synligt for alle og har været det i nogle år. De har brugt tiden fornuftigt og fået et massivt comeback. Væksten er tilbage. Selskabet køber mange aktier tilbage som led i punkt 1-3 ovenfor.

Aktuelt nærmest bader selskabet i penge, og sammenligningen med Joakim Von And er nærliggende.

Per Hansen, Nordnet

Virksomhedens ledelse behøver ikke bekymre sig helt så meget som andre selskaber om deres aktietilbagekøb på lang sigt er værdiskabende. Når selskabet er i vækstmæssig fremdrift år efter år, stiger aktiekursen; i hvert fald indtil den når/hvis den rammer et plateau, som ikke længere kan retfærdiggøres. Hvis vi kan se bort fra den, vil aktietilbagekøb, vurderet som og opgjort efter ”købmandsmodellen”, være værdiskabende. Det, som er købt sidste år eller købes i år, stiger i værdi. De køber til markedspris, som stiger løbende.

Hvis et selskabs indtjening svinger meget og er meget afhængig af konjunkturudviklingen eller andre faktorer, som selskabet ikke selv i en branche præget af fuldkommen konkurrence har nogen indflydelse på, er situationen en lidt anden. Det kunne være A.P. Møller-Mærsk eller en anden konjunkturfølsom aktie.

Aktuelt nærmest bader selskabet i penge, og sammenligningen med Joakim Von And er nærliggende. Hvis året slutter, som det ser ud nu, vil A. P. Møller Mærsk tjene mere end 200 mia. kr. og have en indtjeningsrekord, som formentlig kommer til at holde årtier frem. De kommende år vil indtjeningen falde markant tilbage mod de normale tider. Når indtjeningen svinger, gør aktiekursen det også. Høj indtjening er lig høj aktiekurs og vice versa.

Indtjeningen for et konjunkturfølsomt selskab svinger ekstremt, og hvis det går, som analytikerne forventer om et par år, vil den helt ekstreme og ekstraordinære indtjening i 2022, som er skabt af forstyrrede forsyningskæder, ende meget snart.

Pointen er, at aktiekursen om to år vil afspejle indtjeningsforventninger til den tid, som ikke er præget af covid-19 nedlukning. På ledelses- og bestyrelsesmøder er aktietilbagekøb et varmt emne. Hvis købmanden alene skulle bestemme, ville hun/han, vel vidende at aktiekursen følger indtjeningen, formentlig være lidt forsigtig med tilbagekøb og gerne stable mange pengesedler i pengetanken og vente på, at aktiekursen afspejler normale konjunkturer og en meget lavere indtjening.

Hvis selskaber skal skabe værdi for aktionærerne er det ikke kun vigtigt at drive virksomheden operationelt, men også at holde øje med forholdet mellem indtjening, konjunkturudvikling og aktiekurs. De, som mestrer den disciplin, er gode aktiekøbmænd.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.