Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Kan fremtidsfrygt være frugtbar for nogen overhovedet?

Fremtiden synes usikker, ustabil og måske ligefrem uhyggelig. Men paradoksalt nok kan netop de angstprovokerende udsigter skabe værdi for både iværksættere og investorer – hvis de tør!

Kasper Holst Hansen. Foto: Egon Gade

Få tænker over den dynamik, der hersker i startupmiljøet. En dynamik mellem iværksættere og investorer, hvor selskabernes værdi og størrelsen på kapitalbehovene i høj grad styres af nuets omgivelser.

I 2021 var der rigeligt med kapital, og dermed søgte iværksætterne flere penge til mere risikable planer. Her i sidste kvartal af 2022 er situationen en ganske anden. Nu ved investorerne, at deres penge er færre, og at de dermed er mere eftertragtede, ja, mere værd.

Angsten er en fantastisk katalysator for handling og udvikling.

Så hvad gør man som iværksætter, når nu kapitalklimaet har ændret sig – vil nogen mene – ekstremt hurtigt? Før jeg kommer med mit bud, vil jeg nævne, hvad mange iværksættere gør. Enten fortsætter de med at søge for meget kapital til for svage planer. Ellers går de i panik. Begge reaktionsmønstre er forståelige. Jeg har selv stået dér, så jeg kender følelsen på intenst nært hold. Men begge reaktioner er desværre også tåbelige.

Det første, man som iværksætter skal gøre, når angsten banker på døren, er at omfavne den. Forstå den og lære den at kende. For angsten er en fantastisk katalysator for handling og udvikling, specielt hvis man evner at blive i den oplevede smerte, erkende problemerne og derefter handle modigt og beslutsomt. Det er ikke let, men det er virkningsfuldt. Det redder selskaber på kanten, og det er en slags støbeske, der skaber storhed i selskaber. Hvis man tør og gør. Hænger i og holder ud.

Og så gælder det om at acceptere, at planerne i det aktuelle kapitalklima skal justeres i forhold til virkeligheden. Iværksætteren skal skabe omkostningslette planer med lang runway og fokus på at øge salget. Gør man det, så vil investorerne fortsat være interesserede i én. Tro mig. For investorer er rationelle mennesker og søger i høj grad, den type tankegang og handling jeg nævner.

Der følger som regel også en hård nød med krisetider, som er svær at acceptere og knække for iværksætterne. Værdien af deres selskaber banker nemlig typisk nedad. Årsagen er ganske enkel; den tilgængelige kapital er blevet mindre, og flere startups har desperat behov for ny kapital. Jeg oplevede det selv i 2008 som iværksætter, og i min optik var det væsentligt mere barskt dengang.

Men igen skal medicinen mod det hentes i det mentale medicinskab. Som iværksætter skal man forsøge at acceptere de nye vilkår, der opstår. For det er ikke iværksætterens skyld, at klimaet er, som det er. Men det er iværksætterens ansvar at agere klogt og styre sit selskab gennem krisen. Selv hvis et så kræver en kapitalrunde, der udvander mere end hvad der virker rimeligt.

Gælder de nævnte pointer kun iværksættere og investorer? Nej. Vi kan alle gøre os umage for at opretholde en positiv attitude, selvom tilværelsen byder på udfordringer og til tider deciderede urimeligheder. Vi kan alle strikke vores personlige planer sammen, så de matcher den usikkerhed, vi står overfor.

Det er ikke let, det medgiver jeg. Og jeg har mere end én gang ladet mine egne frustrationer gå ud over mine nærmeste. Det har jeg lært af, og selvom min tilværelse bliver udfordret og krævende den næste tid, så kommer det ikke til at frarøve mine børn en god jul. Med ”god” mener jeg den medmenneskelige stemning og ikke størrelsen på de pakker, der ligger under træet i år.

Så du kan i dette nu beslutte dig for, at – ja – du insisterer på at dyrke og opretholde en positiv attitude i den modgang, der uværgeligt kommer. Beslutte dig for at være glad for lidt i stedet for skuffet over at gå glip af meget. Den næste tid byder på ufattelige mængder læring – for os alle, vær sikker på det. De angstprovokerende fremtidsudsigter rummer muligheder for at vi alle kan blive endnu bedre, så lad os smøge ærmerne op!

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.