Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Bliver det også jul for investorerne?

2022 bliver et dårligt investeringsår for langt de fleste, men der er håb om bedre tider, selvom lyset i mørket synes at være (for) langt væk her og nu.

Per Hansen

Børnene kender kalendereffekten. Forventningens glæde som kan vokse, når man hver morgen i de første 24 decemberdage kan få en lille ting at glæde sig over ved dagens låge.

Investorerne har ingen julekalender, men de har også deres egen kalendereffekt. Den har normalt den positive vane af indfinde sig med årets bedste afkast i perioden fra oktober til december og tilmed (s)trække den gode stemning ind i januar. Sker det også i år og vil det være den formildende investeringsomstændighed i et år præget af større tab for de fleste?

Modvinden har både været tydelig og varet længe. Så længe og så massivt, at både aktie- og obligationsinvestorerne har mistet op til 20 pct. af deres opsparing ultimo oktober.

Per Hansen, Nordnet

Garantier findes ikke, og udviklingen gentager sig ikke 1:1, men det ligner. Modvinden, udfordringerne og afkastforhindringer er ikke kun gået op for de mange, men formentlig for alle: Rusland, energipriser, inflation, stigende renter og boligprisfald er de tydeligste af en længere række af afkastmæssige modvindfaktorer.

At alle ved eller har hørt om de dårlige afkast er en vigtig og relevant investeringsingrediens for de kommende kvartaler. Afkastforventningerne er sænket, risikofornemmelsen lav og frygten for mere af det samme har formentlig afholdt flertallet fra at købe flere værdipapirer; ikke kun med aktier men også med obligationer.

Modvinden har både været tydelig og varet længe. Så længe og så massivt, at både aktie- og obligationsinvestorerne har mistet op til 20 pct. af deres opsparing ultimo oktober. Udfordringen er altså ikke kun, at aktierne falder, men også at de, som har valgt aktierne fra og neddroslet deres risiko og i stedet anbragt pengene i ”sikre” obligationer, også har mærket nedturen hårdt.

Det er den ”you can run, but you can not hide”-faktor, som får det til at føles ekstra hårdt. Det meste ud over kontanter har afkastmæssigt været forkert hidtil i 2022.

Den gode side af de dårlige nyheder findes, hvis historien gentager sig, og det gør den oftest. Over tid svinger aktierne med økonomiens udvikling. Nedturene varer kortere end opturene, og de kommer sjældnere.

For obligationerne har 2022 været et brud med de foregående 13 år, som bød på et stort rentefald og kursstigninger. Tilbagevenden til en periode med højere forventede afkast går igennem en meget hård tilpasning med kursfald på 10-20 pct. eller endda endnu værre for obligationerne. Den gode nyhed er, at det forventede afkast fremadrettet er steget meget markant. Den dårlige er, at det for dig/de, som har ejet obligationerne, har været en selvbetaler.

Vi står foran en økonomisk nedtur, som ser anderledes ud end tidligere. Nationalbankerne står ikke klar med stimulanshjælp og lavere renter. Samtidig er udgangspunktet dog heldigvis fuld beskæftigelse de fleste steder i verden. Arbejdsløsheden vil stige. Det kan måske lyde som den omvendte historie, men vi kan ikke rigtig langsigtet leve uden en økonomisk afkøling.

Der mangler arbejdskraft og hænder, og selv om det er kortsigtet godt for beskæftigelsen og statsbudgettet med overbeskæftigelse, giver det langsigtede udfordringer med lønpres og vedvarende inflationsrisiko.

Om det for dig er det rigtige at købe flere aktier og/eller obligationer, afhænger af din risikoprofil og investeringshorisont.

Per Hansen, Nordnet

En af de mest brugte måder at sammensætte sine investeringsaktiver på, er at blande 40 pct. obligationer med 60 pct. aktier. Denne beholdning af aktiver kan være på vej mod et af de ringeste afkast i mands minde. Spørgsmålet er så, hvordan den gennemsnitlige investor kan drage fordel af det forbedrede udgangspunkt på den triste baggrund med kursfald?

Den første indskydelse vil være at gentænke sin investeringsbeholdning og købe flere aktier efter kursfald. Kursnedture sker ofte før økonomiske nedture, fordi aktieinvestorerne som regel løber i forvejen og sælger ud. Det er dog kun den ene side af ligningen, og måske er det slet ikke svaret på de afkastmæssige udfordringer, fremadrettet. Efter store rentestigninger og obligationskursfald kan de 40 pct. i porteføljen med rette tænkes at gøre krav på mere porteføljeplads også.

Om det for dig er det rigtige at købe flere aktier og/eller obligationer, afhænger af din risikoprofil og investeringshorisont. Noget kunne tyde på, at svaret er både-og. At det både er tiden til at købe flere aktier og flere obligationer på samme tid og bruge af de kontanter, som du har stående som rest på din investeringskonto. På den måde kan du fastholde din risikoprofil og foretage i det mindste en mindre tilpasning til en verden præget af stor usikkerhed.

Per Hansen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.