Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Du skal skrive, som Holger Rune spiller tennis

Det er svært at skrive godt. Ja. Men store organisationer og store virksomheder burde hæve ambitionerne.

Anders Heide Mortensen

En af Danmarks største forfattere – modtager af Nobelprisen i litteratur i 1944 – brugte 30 ord, da han skulle forklare, hvordan karrieren kom i gang:

”Da jeg tyve år gammel rejste til København i 1893 (for at studere, red.), gav min far mig 80 kroner og lod mig forstå, at jeg ikke kunne vente flere. Siden har jeg ernæret mig ved min pen”.

Så meget for karriereplanlægning. Så meget for ordskvalder om at have talent.

Johannes V. Jensen – for ham er det – opdager, at han både kan finansiere et medicinstudie og det frie studenterliv ved at skrive føljetoner til ugeblade. Publikum vil ha’ blod. Så han giver dem blod. Ét skrækindjagende mord per kapitel og godt med blod. Så er månedslønnen hjemme.

Johannes V. Jensen høvler igennem, med den unge mands råstyrke og uimponerethed. Han vil fremad, opad. Da han får den idé at skrive en roman, skriver han den på en uge. Hvor svært kan det være?

Det er svært at skrive originalt, fængende, tændt. Men prøv det.

Anders Heide Mortensen

Svært. Det er svært at skrive. Særligt at skrive godt.

Det er her, jeg undrer mig. Selv landets største erhvervsorganisationer med store muskler og store budgetter skriver jævnligt sådan, at man må undres. I weekenden appellerede to af dem til reformpolitik og samarbejde hen over midten. Ordene var oplagte og saftspændte som en trærod på bunden af en mose.

At skrive uoplagt, uambitiøst, uoriginalt, klichéfyldt og uden sproglig råstyrke er som at servere spejlæg for sine gæster Mortens aften, for and var der ikke tid og talent til at få på bordet. Men spis, spis.

Hvis gæsterne beundrer værten nok for sin magt og indflydelse, æder de spejlæggene uden at lade sig mærke med noget. Men ellers. De store erhvervsorganisationer og de store fagforbund har så store ”køkkener” til at koge analyser og politiske prioriteringer sammen, at det er tankevækkende, at de stoler på, at gæsterne, læserne er taknemmelige for spejlæg. Nogle synspunkter fra fjernlageret og nogle formuleringer fra samme sted. Værsgo’.

Jamen, kan det være anderledes?

Ja, VEL kan det være anderledes. Men det kræver tid at finde den originale, saftspændte, tændte formulering. Og talent. Til gengæld er slutproduktet holdbart uden udløbsdato. Hør lige: Det er en socialdemokrat, der har sat de ord på forholdet mellem Venstre og De Konservative, som borgerlige kommentatorer igen og igen bruger under valgkampe:

”Forholdet mellem Venstre og Konservative er som et had/kærligheds-forhold. Bare uden kærlighed.”

Eller da den nu afdøde konservative folketingskandidat Mads Holger med et svirp formulerede, hvorfor kontanthjælpsreformen kunne opleves som et meget politisk korrekt foretagende, stod luften også så stille, at ordene er der endnu:

”I protest mod de rød-grønnes nye overførselsindkomst vil jeg igen i aften være at finde nede ved Sortedamssøen, hvor jeg står og kaster brugte batterier ud i vandet. Det hader de.”

De store erhvervsorganisationer, de store virksomheder og de store fagforbund kan selvfølgelig ikke tackle sprogligt igennem som en Svend Auken eller en Mads Holger. Men de kunne skrive, som Holger Rune spiller tennis: Gradvist hæve ambitionen. Jeg beklager dybt manglen på ærefrygt, Lars Sandahl Sørensen, Brian Mikkelsen og Lizette Risgaard - men det er ikke godt. Nok. Man må kunne formulere et ønske om politiske reformer, et bredt politisk samarbejde eller respekt for løndannelsen på arbejdsmarkedet, så støvet ikke lægger sig vindueskarmen. Man må kunne stræbe højere.

Holger Rune får som 14-årig chancen på landsholdet. Han kunne have stoppet der, men går videre. Videre end til tennis i Gentofte og noget rugbrød som træner for børn og unge. Johannes V. Jensen kunne have stoppet ved blod&mord-føljetonerne. Udmærket betalte blod&mord-føljetoner, men som tekster og sprog er de spejlæg. Han går videre. Til Himmerlandshistorier, Myter og Kongens Fald.

Det er svært at skrive originalt, fængende, tændt. Men prøv det.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.