Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Fri mig for fire-dages arbejdsuge

I debatten om fire-dages arbejdsuge taler fortalerne om utopisk effektiviseringsmagi og anekdotisk evidens. Ingen taler om det store tab af skatteprovenu eller om de pandekageflade vækstkurver i virksomheder, som har indført det.

Uffe Lyngaae

Debatten om fire-dages arbejdsuge bærer efter min mening præg af naiv ønsketænkning i den snakkende klasse. Vi ville da alle elske at arbejde mindre, holde mere fri og tjene det samme. What’s not to like? Ergo er fire-dages arbejdsuge med fuld løn nok en god ide, som der i øvrigt er (anekdotisk!) evidens for, at man kan indføre uden tab af produktivitet.

Sådan synes logikken og argumentationen at være blandt de konsulenter og debattører, som driver diskursen om at indføre fire-dages arbejdsuge eller lignende modeller på offentlige og private arbejdspladser i Danmark.

Ingen taler om tab af produktivitet, skatteprovenu eller om de pandekage-flade vækstkurver og undervældende indtjeningsgrader i de (få) virksomheder, som har indført fire-dages arbejdsuge med nedsat arbejdstid og fuld løn. Men nogen burde altså stille spørgsmålet: Hvilke elementer i kræftpakkerne skal vi droppe, for at du kan gå til yoga fredag formiddag? Eller: Hvilken pædagog-normering skal andre menneskers vuggestuebørn kunne tåle, for at du kan lave kastanjedyr først på eftermiddagen med dine børn?

Det er selvfølgelig sat på spidsen. Og jeg vil gerne understrege, at min skepsis går på fire-dages arbejdsuge med nedsat arbejdstid og fuld løn. Eksperimenterne med omlægning af arbejdstiden fra fem dage til fire dage med stort set samme samlede arbejdstid har jeg ingen holdning til. Det kan da fleste vidensarbejdere formentlig indføre for sig selv fra i morgen, hvis de ønsker det.

Men jeg savner det perspektiv i debatten om fire-dages arbejdsuge, at vores velfærdssamfund hviler på en solidarisk præmis om, at vi alle yder det, vi kan – på en bæredygtig måde, naturligvis.

Politikerne har i den nyligt overståede valgkamp mindet os om, at vi faktisk allerede nu har svært ved at få økonomien til at hænge sammen med vores nuværende arbejdsindsats – og det deraf afledte skatteprovenu. Der skal jo være råd til at løse sundhedskrisen, gennemføre grøn omstilling, øge forsvarsudgifterne, følge med det demografiske træk i ældresektoren, investere i bedre psykiatri og så videre og så videre.

Vi har derfor snarere behov for en debat om, hvordan vi kan gøre samfundskagen større, så vi kan finansiere alle de forventninger, de fleste af os har til velfærdsstaten. Med det in mente giver det da god mening, at de enkelte arbejdspladser kigger på, hvordan de kan skabe mere bæredygtige arbejdsliv for deres medarbejdere uden at tabe produktivitet. Det kan man f.eks. gøre ved at tilbyde interessante karrieremuligheder i forskellige tempi, der matcher forskellige livsfaser og livssituationer.

I min virksomhed forsøger vi for eksempel at gøre det muligt og fleksibelt at arbejde flere timer i 20’erne, arbejde på deltid i 30’erne og skrue op for timerne igen i 40’erne og 50’erne, hvis man ønsker det. Som på andre moderne vidensarbejdspladser kan man selvfølgelig også hos os gå tidligt for at være sammen med sine børn og i stedet besvare mails, når børnene er puttet, hvis man foretrækker det.

Det er bestemt ikke, fordi vi har opfundet nogen genial universalløsning på balancen mellem arbejde og fritid, men vi forsøger at gøre det attraktivt at yde det, man kan overkomme – på en fleksibel måde igennem mange år.

Hvis du sidder og tænker: Jamen, hvad med al stressen? vil mit svar være:

Jeg tror, at konsekvent implementering af de produktivitetsfremmende tiltag, som en (teoretisk) 30 timers arbejdsuge med 37 timers ’produktivitet’ ville kræve, vil føre til et mere stresset arbejdsliv. Ville du for eksempel bryde dig om at skulle hen og tjekke jeres pomodoro-dashboard for at se, hvornår din nærmeste kollega næste gang har et ledigt slot i kalenderen til at kunne svare på dit spørgsmål? Eller drømmer du selv om at skulle arbejde intensivt i 25 minutters koncentrations-intervaller afbrudt af 5 minutters tissepauser med høj puls?

Så længe ingen – hverken politikere eller større befolkningsgrupper – for alvor ønsker at reducere den offentlige service, burde vi debattere, hvordan vi gør kagen større på en bæredygtig måde, frem at diskutere, hvordan vi kan skabe endnu mere privilegerede arbejdsliv for udvalgte grupper i samfundet.

Efter at have læst flere bøger og casestudier om eksperimenter med fire-dages arbejdsuge savner jeg fortsat faktabaserede argumenter for, at fire-dages-fantasien skulle være andet end en eksotisk måde at indføre et ejerfinansieret personalegode i private virksomheder eller et borgerfinansieret personalegode til offentligt ansatte.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.