Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Hjemmearbejde og firedages uge er kun toppen af isbjerget

Der er en markant og tydelig besked til arbejdsgiverne: Vi kræver ledere, der reelt forstår, hvad det vil sige at være menneske – og kan finde ud af at lede med afsæt i den forståelse.

Louise Orbesen

Der er ét svar, som trumfer alle andre, når virksomhedsledere fortæller, hvad deres største udfordring er for tiden: Mangel på medarbejdere. Det er klart at krig, inflation, energi og klima også fylder på en dagsorden, der er fyldt med usikkerhed om, hvad fremtiden bringer.

Alligevel er det, der står forrest, ”medarbejderne”. Det er svært at rekruttere i et goldt arbejdsmarked, ja, men oveni det er der også stigende utilfredshed blandt dem, der allerede har et arbejde. De efterspørger nemlig mere frihed og mere mening. Man skal ikke læse mange aviser for at få øje på overskrifter, der vidner om udbrændthed, stress, angst og en manglende følelse af at bruge sit arbejdsliv på noget, der for alvor føles tilfredsstillende… ja, vi kender alle den melodi forfra og bagfra.

Det nye er, at det ikke længere bliver ved snakken og skriveriet. Og sygemeldingerne. Nu stemmer hele den vestlige verden med fødderne. I gamle dage var det fagforeningerne, der tog kampen på vegne af de ansatte. I dag tager mange af dem sagen i egen hånd gennem kæmpestore og globale bevægelser, der opstår og spredes på sociale medier.

Vi er forbi tiden, hvor mennesker gider fungere i performance-optimerende systemer, hvor det hele handler om at få mere ud af mindre.

Louise Orbesen

Senest var det en indisk ingeniør i tyverne, der startede hele Quiet Quitting-bevægelsen på TikTok. Det spredte sig som en steppebrand og ramte lige ind i en stor, universel lyst til at gøre oprør mod meningsløse arbejdspladser ved kun at lægge den absolut mindste indsats på jobbet. Og lige før var det The Great resignation, der handlede om, at folk rent faktisk sagde op i hobetal efter at corona havde mindet dem om, hvordan et liv med mere tid til familie og fritid så ud.

Det er en markant og tydelig besked til arbejdsgiverne: Giv os et meningsfuldt job med frihed til selv at bestemme, hvornår og hvordan vi vil arbejde. Vi er forbi tiden, hvor mennesker gider fungere i performance-optimerende systemer, hvor det hele handler om at få mere ud af mindre. Vi er – rent faktisk – voksne og ansvarlige mennesker, der gerne vil lægge en indsats, men vi kræver at blive behandlet som sådan. Vi kræver ledere, der reelt forstår, hvad det vil sige at være menneske – og kan finde ud af at lede med afsæt i den forståelse.

En arbejdsgiver, der står i den her svære situation, kan godt risikere at gå halvt i panik. Måske endda stå lidt forvirret tilbage og tænke, hvad skal jeg gøre for at holde på mine medarbejdere? I sådan en situation kan det virke fristende at gribe ud efter quick fixes som hjemmearbejdsdage og firedages arbejdsuger. Medarbejderne vil jo have det. Så sent som i sidste uge skrev Finans at ”næsten hver fjerde dansker vil betale for at overgå til en firedages arbejdsuge”.

Men man risikerer at gå galt i byen, hvis man nøjes med at indføre hjemmearbejdsdage eller firedages arbejdsuger. For hvis ”mindsettet” bliver ved med at være det gamle, der handler om mere profit med færre ressourcer, har man misforstået det hele og risikerer, at det ender et dårligere sted, end det startede.

Folk begynder at udnytte systemerne i stedet for at tage ansvar. Resultatet bliver dårligere kommunikation og koordinering, suboptimereing og en følelse af uretfærdighed, fordi nogle tager lidt for mange hjemmearbejdsdage. Lederne mister nærheden til medarbejderne og i sidste ende muligheden for at lede optimalt.

De virksomheder, der er lykkedes – f.eks. Sunset Boulevard, Daxiomatics og Gentofte JAC – opererer alle fra et andet mindset end det klassiske. Kort sagt leder de ”formålsdrevne virksomheder med selvledende teams i et psykologisk trygt miljø”. De har med andre ord et fundamentalt anderledes syn på, hvordan man sætter retning, struktur og ledelse:

  1. Retningen er formålsdreven frem for visions- og strategidreven
  2. Det hierarkiske styresystem er erstattet af et mere intelligent og selvledende system, hvor flest mulige medarbejdere kan tage beslutninger og føre dem ud i livet. Det fører til flere, hurtigere og bedre beslutninger; altså en langt mere beslutnings- og handlekraftig organisation.
  3. Ledere, der bruger deres tid på at sætte medarbejdere i stand til at beslutte og handle i et trygt system, der for alvor forstår og understøtter, hvad det vil sige at være menneske.

Hvis man som leder skal lykkes med at skabe den organisation, som medarbejdere efterspørger, skal man således sætte ind på alle tre områder: Formålsdrevet retning, selvledende organisationsstruktur (styresystem) og lederskab, der forstår og understøtter det at være menneske. Sværere er det ikke.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.