Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Fremtidens organisationer kan koges ned til én vigtig sætning

At finde opskriften på fremtidens organisationer har været som at lede efter tydelige konturer i et tåget landskab. Men nu tror jeg, at den er ved at være der. Her er fremtidens ledelse kogt ned til en enkelt Maggi-terning.

Louise Orbesen, partner i rådgivningsvirksomheden Leading Humans. Tidl. konsulent hos McKinsey & Co og Boston Consulting Group

Der er røre i andedammen. Det, der har været god latin i hundredvis af år, er det ikke længere. På den store samfundsklinge gør vi op med undertrykkelse af minoriteter og den hvide mands irrationelt nedarvede privilegier. Vi kalder det woke, metoo og den slags.

Zoomer vi ind på organisationerne, har opgøret med industrialiseringsparadigmet også fået fat. Vi har for alvor fået øje på den store regning, som 250 års forsøg på at få mere ud af mindre har kostet os. Malcolm Gladwells berømte tipping point er nået. Hvor det før var idealisterne og tosserne, der prædikede opgøret, så er det omvendt nu. Der er gået hul på bylden. Og tosserne er dem, der stadig står tilbage på perronen og undrer sig over, hvad det er for noget nonsense, der er gang i.

Opgøret har stået på længe. Længst når vi taler klima og planetens overlevelse. Knap så længe når vi taler om det, der handler om at være menneske på menneskets betingelser. Det sidste er det, der professionelt optager mig mest.

Hvordan skal vi lede og indrette organisationerne, så de for alvor passer til det 21. århundrede? Det spørgsmål har jeg været intenst og passioneret optaget af de seneste fem år. Jeg har rejst rundt i verden og talt med kloge hoveder, overværet mange konferencer, besøgt radikalt nytænkende virksomheder i London og Amsterdam, og jeg har selv arbejdet med nogle af de mest progressive, modige og nysgerrige ledergrupper herhjemme.

At finde opskriften på fremtidens organisationer har været som at lede efter tydelige konturer i et tåget landskab. Der var ikke et klart svar, for det hele var så nyt, at der allerhøjest var tale om betamodeller, strømninger og begreber, der gik igen.

Men nu tror jeg, at den er ved at være der. Nu trækkes stregerne så klart op i sandet, at et mønster træder frem. Faktisk så klart, at det kan koges ned til én vigtig sætning. Kan man huske den sætning, så kan man også huske, hvad man skal lykkes med som skaber eller leder af fremtidens organisationer.

Sætningen samler op på de tre essentielle dimensioner af det at drive virksomhed. Nemlig:

  1. Hvordan du sætter retning. Det kaldes også vision, mission og strategi.
  2. Hvordan du skaber rammer. Det kaldes også organisationsstrukturer og -processer.
  3. Hvordan du leder. Det kaldes også ja … ledelse.

Og sætningen er … tadaa:

”Skab psykologisk trygge selvledende teams i en formålsdrevet organisation.”

  1. ”Retningen” er altså formålsdrevet.
  2. ”Rammerne” er selvledende teams.
  3. Og ”ledelsen” er psykologisk tryghedsskabende.

Den formålsdrevne virksomhed har vi talt om i lang tid. Længe sejlede vi rundt på den bølge, hvor man prøver at gøre det, der skal til for ikke at ”komme i fedtefadet”. Nu er vi der, hvor der for alvor er ved at være reel vilje til at gøre en forskel. Fra greenwashing til reel impact.

Kigger vi på rammerne – altså organisationsstrukturerne – så står hierarkiet for fald, og de selvledende teams er det bedste bud på et nyt styresystem. Det fænomen er stadig kontroversielt. I den ekstreme variant er det jo organisationer uden ledere, uden titler og med medarbejdere, der selv tager beslutninger om alt helt ned til, hvad de selv skal have i løn næste år. I en mere realistisk variant er det organisationer, hvor lederne bruger deres tid på at gøre medarbejderne selvledende. Give dem betingelserne til selv at tage beslutninger og føre dem ud i livet.

Endelig er der det, der har med lederskabet at gøre. Og her er det begrebet ”psykologisk tryghed”, der træder frem af tågerne. Alle taler om det lige nu. Og det er også noget af det allervigtigste at få styr på. Det handler om at lede med afsæt i en dyb forståelse af, hvad det vil sige at være menneske. Kort fortalt skal vi lidt tættere på psykologers og terapeuters forståelse af det relationelle, end vi skal på management-konsulenternes ideer om udvikling af mennesket i organisationen.

Det kan måske lyde simpelt, men det er det ikke. Det er et gammelt og ekstremt indarbejdet styresystem, der skiftes ud. Og det er alt fra incentiveringsmekanismer, feedback-systemer, talentprogrammer, målkaskadering, KPI’er osv., der står for skud. Der skal skrives helt nye lærebøger i mange af fagene på handelshøjskolerne. Men altså, mit bedste bud på en Maggi-terning er: Skab psykologisk trygge selvledende teams i en formålsdrevet organisation.

Louise Orbesen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.