Den hybride arbejdsplads står og falder med god ledelse
Vi omfavnede hybridarbejdet i løbet af coronakrisen, og det har haft mange gavnlige effekter. Men i år er det blevet tydeligt, at vi bliver nødt til løbende at evaluere resultaterne, så konceptet bliver positivt og langtidsholdbart.
Corona-perioden var på mange måder ekstraordinær og satte vores arbejdsformer på den anden ende. Ændringerne var så gennemgribende, at vi aldrig har stået overfor noget lignende
Heldigvis viste det sig hurtigt, at vi mennesker er omstillingsparate, og det gik ganske fint med at arbejde remote. Blandt andet på grund af gode teknologiske hjælpemidler.
Derfor besluttede vi hos Experian – og i øvrigt hos mange andre virksomheder – at fortsætte hybridtilgangen, selvom vi egentlig kunne have vendt retur til praksis, som vi kendte den før corona.
Det har samlet set været en stor succes, men vi har også hele tiden været klar over, at der måske kunne opstå udfordringer, når hvedebrødsdagene var forbi.
Opmærksom på udviklingen
I vores årlige Great Place to Work-undersøgelse, der for nylig blev udført, er der begyndt at vise sig bagsider ved hybrid-tilgangen. Ikke noget alarmerende, men alligevel opmærksomhedskrævende. For eksempel er der flere, der angiver, at en tættere forbindelse til ledelsen er vigtig.
Selvom vi stadig har en sund og samhørig organisation, er der ingen tvivl om, at vi skal være opmærksomme på medarbejdernes feedback. Den nye hybride tilgang har jo væltet vores arbejdsliv om ikke på hovedet, så i hvert fald lidt rundt på siden. Og for at være helt ærlig ved vi jo ikke, hvordan de nye arbejdsformer påvirker forretningen og medarbejderne på den lidt længere bane.
Som med al ledelse er der ikke rigtig og forkert, og vi skal forsøge bedst muligt at favne den enkelte persons behov. Den hybride arbejdsform har givet os en fantastisk mulighed for at give vores medarbejdere de bedste rammer for at performe og udvikle sig i organisationen, og vi skal bruge de muligheder klogt.
De dygtigste og mest succesfulde virksomheder i fremtiden bliver dem, der kan balancere mellem den fleksible arbejdsplads og samtidig sætte de ledelsesmæssige og sociale rammer, der er vitale for at sikre sammenhængskraften og en sund virksomhedskultur.
De fleste mennesker er sociale væsener, der ikke trives i eget selskab dag ud og dag ind, og det skal vi som virksomhed værne om. I de seneste to år har vi nok været for hurtige til at sende folk hjem og arbejde bag skærmen, og så har vi håbet, at medarbejderne ville tilpasse sig de nye forhold, som mange i øvrigt selv ytrede ønsker om i begyndelsen.
Følg op i hverdagen
Nu er vi i en anden situation, hvor skal finde ud af helt konkret, hvordan den hybride arbejdsplads skal sammensættes, så det bliver en langtidsholdbar løsning. Det er helt sikkert en proces, hvor arbejdsgiver og arbejdstager finder kompromisser – mellem sammenholdet/fællesskabet og det enkelte individ.
Vores Great Place to Work-måling er generelt positiv læsning for en leder, og det er vigtigt også at have in mente i evalueringen af vores Future of Work-koncept.
Der er meget, der virker, og som medarbejderne er tilfredse med og trives i ved den moderne arbejdsplads.
Som ledelse skal vi blot huske at få samlet op på medarbejdernes trivsel og tilfredshed. For det kan du nemt glemme i dagligdagen. De organisatoriske udfordringer viser sig ikke fra den ene til den anden dag, og derfor er det vigtigt at følge organisationen tæt.
Det handler om balance. Balance mellem hybridarbejdspladsen og den enkeltes fleksibilitet over for fællesskabet og de sociale relationer, som virksomhedens DNA og kultur er lavet af.