Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Regering over midten: Tag politisk ansvar for Skat

Skattesystemet i Danmark er for komplekst, og det kræver for mange ressourcer at forstå det og vedligeholde det. Både for dem der bruger det. Og for dem der administrerer det.

Kasper Heumann Kristensen

Dette indlægs pointe er en gammel traver, dog stadig højaktuel, så lad mig starte med en personlig beretning, som ikke er uden relevans for min pointe.

I 2020 skulle jeg optage et realkreditlån. I den forbindelse blokerede banken min ansøgning pga. forfalden gæld til det offentlige. Overrasket som jeg er, tager jeg kontakt til Gældsstyrelsen, som jeg intet har hørt fra om den gæld, og det bekræftes rigtigt nok, at jeg har gammel forfalden gæld fra 2014 på omkring 250 kr. Jeg har ikke en chance for at tjekke, om det er korrekt, og da jeg spørger dem, hvorfor de ikke bare har modregnet de fire år i streg, jeg har fået penge tilbage i skat, fortæller de, at det er noget fra motorkontoret og et andet system end deres inddrivelse. Jeg betaler. Videre.

Omkring et år senere får jeg pengene tilbage. Det viser sig, at sådan er reglerne. Kan Skat ikke ”placere” gælden, ergo, er de ikke helt sikre på, at jeg faktisk skyldte de penge, så skal jeg som borger have pengene tilbage. Med forbehold for, at de finder ud af at jeg faktisk skylder de 250 kr., og så skal jeg betale.

Det er i sig selv en vanvittig historie om et pinagtigt cirkus i centraladministrationen, og jeg kan læse i flere medier, at andre oplever det samme. Men det er ikke anekdotisk bevisførelse, når jeg påstår, at det er på tide med det absolutte opgør med et skattesystem så kompliceret, at ikke bare borgerne - men også systemets administratorer - tydeligvis render rundt i en labyrint så snørklet, at jeg føler mig mere og mere overbevist om, at der ikke er nogen vej ud af labyrinten.

Problemerne med inddrivelse og ejendomsvurderinger er kendte. Klippet, hvor daværende skatteminister Troels Lund Poulsen (V) påstår, at det sagtens kan lade sig gøre at effektivisere og samtidig opkræve skat, er legendarisk komisk, når vi i dag ved, hvad vi ved om svindlen med udbytteskat.

Samtidig kan vi rive os i håret over Dansk Industris tal for sort arbejde for 74 mia. kroner i Danmark. Penge, vi kunne bruge bedre på kernevelfærd. Faktisk svarer de 74 mia. til næsten to gange prisen for folkeskolen i Danmark, eller næsten halvdelen af prisen på det samlede sundhedsvæsen i Danmark.

Så nej, det kan ikke lade sig gøre. Og det kan det ikke, fordi strukturen er forkert. I mange år har store dele af Skat bestået af den såkaldte ”kundeservice” (don´t get me started), hvor en masse medarbejdere, næsten en tredjedel af den samlede styrke i Skat, har haft som opgave at forsøge at forklare et kompliceret system, de ikke selv forstod, til en gruppe borgere og virksomheder, der bare heller forstod det. Det har i sandhed været en bemærkelsesværdig kamp mellem blinde høns, der har forsøgt at finde korn.

I 2020 blev der lavet en kontrolreform med formålet ”Mere kontrol. Mindre svindel”, og de senere år har Skat ansat folk til skattekontrollen for at understøtte netop det formål. Ansættelse af folk, der ikke skal forklare systemet, men som skal kontrollere at folk betaler - oplyst eller uoplyst - den rette skat.

Den retning er helt rigtig, og meget tyder på at det også er en god investering. Mange mennesker snyder bevidst, det viser tallene for sort arbejde. Og mange mennesker er bare forvirrede, og kommer til at snyde ubevidst. Heraf tydeligvis mig selv. Den udledte effekt af dette er, at vi snyder hinanden og ikke har det skattegrundlag, der skal finansiere vores velfærdssamfund. Så retningen er tiltrængt: Kontrollér borgere og virksomheder, få den rette skat betalt, og den forkerte opkrævede tilbagebetalt.

Det ændrer ikke ved det grundlæggende problem: Skattesystemet i Danmark er for komplekst, og det kræver for mange ressourcer at forstå det og vedligeholde det. Både for dem der bruger det. Og for dem der administrerer det.

Ovenstående er der intet nyt i. Det nye er, at der lige nu forhandles om en regering over midten, og det kan faktisk vise sig at være den gode nyhed i en pinagtig og lang historie om fejlslagne IT-projekter og svindel med skat. Der burde på tværs af blokkene kunne findes grundlag for en skatte-afbureaukratiseringsreform, hvis primære formål vil være at designe et langt mere simpelt skattesystem.

Det vil være en kæmpe gave for danskerne med at skattesystem alle kan forstå, og forklare, og det vil ligeledes være en kærkommen en hjælpende hånd til medarbejderne i Skat, som i så mange år har været kastebolde i et system de ikke har skabt, men har måtte administrere efter bedste evne.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.