Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Tankevækkende gensyn med Roskilde Bank

Læren af dommen i Roskilde Bank-sagen er, at der ikke er et skærpet ledelsesansvar i bankerne, og at domstolene er forsigtige med at tilsidesætte ledelsens ”forretningsmæssige” skøn. Bestyrelsen, der var vant til at holde sig i baggrunden, kvalificerede ikke til en dom.

Jørn Astrup Hansen

Den 30. marts 2007 tog Roskilde afsked med den lokale bankkonge. Roskilde Banks mangeårige direktør Niels Valentin Hansen havde valgt at abdicere. Valentin blev behørigt fejret; Roskilde Garden var mobiliseret ved modtagelsen, der fandt sted i Guldaldersalen på Hotel Prindsen.

Året efter, den 25. august, overgav Roskilde Bank sig betingelsesløst til Det Private Beredskab og Nationalbanken. Den 15. september 2008 krakkede Lehman Brothers; en uge senere kom finanskrisen til Fjerritslev. Beredskabet kunne se frem til at blive overmatchet. Noget mere måtte til. Den 10. oktober 2008 fik vi lov om finansiel stabilitet; med loven fulgte afviklingsselskabet af samme navn.

Ingen tvivl blev ladt tilbage af Moster Skrap, økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen. Der ville i kølvandet på finanskrisen blive søgt placeret et retligt ansvar. Der findes i lov om finansiel virksomhed en liste så lang som Midgårdsormen med straffebestemmelser. Der var bestemmelser nok at tage af.

Men, skulle det vise sig, ingen af bestemmelserne fandt anvendelse. På det største finansielle sammenbrud her til lands. I alt fald siden statsbankerotten i 1813. Det kan undre. For skal vi da konkludere, at de udskejelser, vi i 00’erne kunne iagttage blandt bankerne helt frem til Roskilde Banks fald, alle var inden for rammerne af lov om finansiel virksomhed? Hvis ja, kan det jo ske igen.

En række civile erstatningssager fulgte i stedet for. I den næstsidste af slagsen faldt der den 1. december dom ved Højesteret. Niels Valentin blev kendt erstatningsansvarlig for Roskilde Banks tab på fire aktiekreditter ydet i 2006-07 uden forudgående kreditvurdering. Inden for 14 dage skal Valentin betale 232 millioner kr. i erstatning.

I december 2006 besluttede Roskilde Bank at iværksætte operation ”lån + salg af aktier”, der skulle sikre, at de største kunder havde ”et passende antal aktier” i banken. Fire af bankens storkunder, Kenneth Schwartz Thomsen, Carsten Leveau, Steen Gude og Jens Juul-Hansen, der med engagementer på i alt 3 milliarder kr. i banken alle havde nok at se til, blev i december 2006 og ind i 2007 forsynet med Roskilde Bank aktier for 270 millioner kr. – et beløb, som banken i fuldt omfang finansierede.

At bankens bestyrelse gik fri kan undre. Netop i bankerne kommer bestyrelsen tæt på den daglige drift. Bestyrelsen skal således bevilge alle større lån og kreditter. Bestyrelsen i Roskilde Bank behandlede samtlige fire kreditter, der fældede direktøren. Men det falder i øjnene, at kreditterne for længst var trukket, når de, med flere måneders forsinkelse, blev forelagt bestyrelsen til efterbevilling. En svag bestyrelse, der villigt lod sig forføre af en viljestærk direktør, gik til opgaven med samme indstilling, som man finder den hos de tre vise aber, der hverken vil høre om, tale om eller se noget ondt.

Pengeinstitutvirksomhed udøves i alt væsentligt med andre folks penge og ofte, viste det sig under finanskrisen, også for andre folks risiko.

Jørn Astrup

Siden vi i 2002 fik tavlerne med reglerne for god selskabsledelse, har ingen kunnet være i tvivl om, at der påhviler bestyrelsen et selvstændigt ledelsesansvar. Med det store ansvar fulgte et betydeligt løft i bestyrelseshonorarerne. At sidde i bestyrelser er blevet et erhverv; vi har fået ”professionelle” bestyrelsesmedlemmer. Men hvad med ansvaret? Det blæser i vinden.

Der er ikke et særligt ledelsesansvar forbundet med pengeinstitutvirksomhed. Det fremgår af de domme, der er faldet i erstatningssagerne anlagt af Finansiel Stabilitet. Men måske der netop bør være et særligt ansvar forbundet med at deltage i ledelsen af finansielle virksomheder. Pengeinstitutterne har eneret til fra offentligheden at modtage indlån og andre midler, der skal tilbagebetales. Det forpligter.

Pengeinstitutvirksomhed er, ikke overraskende, reguleret af et utal af bestemmelser. Et pengeinstitut skal have en kapital på mindst 8 pct. af aktiverne – sædvanligvis mere. Men pengeinstitutvirksomhed udøves i alt væsentligt med andre folks penge og ofte, viste det sig under finanskrisen, også for andre folks risiko.

Måske en ændring er på vej. Et politisk flertal blev i juni 2022 enige om at ændre bestemmelserne om ledelsesansvar i banker og finansielle virksomheder. Det skal gøres tydeligere for anklagemyndigheden og domstolene, hvornår reglerne skal bruges til at gøre ansvar gældende. Måtte det føre til en hurtigere sagsgang. 12 år tog sagen i Roskilde. Det er ikke godt nok – i en retsstat.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.