Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Kære minister: Her er vejen frem, hvis Danmark skal være digitalt foregangsland

Der behov for politisk stillingtagen til den digitale udvikling af vores samfund, hvis vi skal forsvare vores plads blandt de bedste. Det kræver investering i forskning og innovation inden for de nye teknologier og samarbejde og inddragelse på tværs af ministerier, universiteter, erhvervsliv og det offentlige.

Thomas Riisgaard Hansen

Danmark har fået en ny SVM-regering og et ambitiøst regeringsgrundlag, der lister en lang række bud på reformer, som skal løse de store samfundsudfordringer, vi står over for. 

Vi ønsker god arbejdslyst til de 23 nye ministre og glæder os over, at der er en minister for digitalisering og ligestilling iblandt, for med en verden i opbrud er der rigeligt at tage fat på de første 100 dage – og de næste fire år. 

Hvis vi skal finde løsninger på de store samfundsudfordringer som klimakrisen, mangel på arbejdskraft, en øget sikkerhedstrussel mod Danmark og et presset sundhedsvæsen, skal vi gribe de muligheder, som digitale teknologier rummer. 

Mange af mulighederne kender vi allerede, andre kan vi endnu kun drømme om. Senest er vi blevet blæst bagover af chatbotten ChatGPT, som via kunstig intelligens kan svare på både eksamens- og filosofiske spørgsmål, programmere småprogrammer og skrive julesange. Hver dag udvikles der ny teknologi og nye måder at bruge teknologien på.

Midt i det digitale kapløb er det vigtigt, at vi ikke overlader den digitale udvikling til Kina, Silicon Valley og de store internationale tech-virksomheder. Danmark og Christiansborg skal fortsat opprioritere digitalisering. Ikke for at gennemtvinge mere IT, men for at sikre, at den digitalisering, vi udvikler og får, er baseret på danske værdier og rettet mod danske udfordringer. Vi skal diskutere de politiske og etiske dilemmaer og vise resten af verden, hvordan et godt digitalt samfund er skruet sammen – et der aktivt udvikler og udnytter de nye muligheder, men også tøjler digital teknologi til alle borgeres bedste. 

Konkurrencen er benhård, og skal vi forsvare vores plads blandt de bedste, kræver det, at vi fortsat investerer i forskning og innovation inden for de nye avancerede digitale teknologier. Vi er et lille land, men samarbejder vi på tværs af universiteter, erhvervsliv og det offentlige, kan vi gøre en reel forskel. I Digital Research Centre Denmark (DIREC) er samarbejde på tværs en del af vores DNA. For netop samarbejde mellem forskere, fagfolk, organisationer og virksomheder viser så tydeligt, hvilke muligheder og værdi digitale teknologier rummer. 

Et godt eksempel kommer fra vores sundhedssektor, som er udfordret af rekordhøj mangel på arbejdskraft. I 2025 vil vi ifølge Dansk Sygeplejeråd mangle mindst 6.000 sygeplejersker, og også manglen på speciallæger er et kæmpe problem i en historisk presset sektor. Der skal findes løsninger nu, og nogle af de løsninger er digitale. 

På flere sygehuse samarbejder sundhedsprofessionelle, forskere og teknologivirksomheder allerede om forsøg med at anvende kunstig intelligens i screeningsprogrammer og i udredningen af patienter med symptomer på alvorlig sygdom. Som eksempel fik radiologer i Region Hovedstaden reduceret deres arbejdspres med hele 62,6 pct. i et forsøg med brug af kunstig intelligens i brystkræftscreening. 

Der er altså store menneskelige og effektivitetsmæssige gevinster at hente ved at benytte digitale teknologier i sundhedssektoren, men vi er kun lige begyndt rejsen og har endnu kun angrebet de lette problemer. Der er et kæmpe potentiale i teknologien, men skal vi udnytte mulighederne, kræver det, at vi udvikler nye algoritmer, som kan håndtere større datamængder, og at vi nedbryder de juridiske barrierer og samarbejder mere på tværs. 

Også klimakrisen kræver, at vi udnytter digitale teknologier. Samarbejdet mellem forskere, fagfolk og virksomheder giver os hver dag ny værdifuld viden om, hvordan vi ved hjælp af digitale teknologier kan bidrage til at løse problemerne. 

Selvfølgelig kan digitalisering ikke i sig selv fjerne CO2-udledningen, men nye teknologier som IoT (internet of things) kan markant effektivisere den måde, vi bruger energi på, og hjælpe med at planlægge og prioritere klimaindsatser, så CO2-udledningen reduceres maksimalt – og de indsamlede data kan guide os til bedre grønne investeringer. 

Tilsvarende kan kunstig intelligens og digitale tvillinger være med til at øge udbyttet fra vindmøller med op til 20 pct. Det betyder, at man reelt får en gratis sjette vindmølle for hver fem, man sætter op. Og det er bare et blandt et hav af eksempler på, hvordan digitalisering kan hjælpe den grønne omstilling på vej. 

Hvis Danmark fortsat skal være et digitalt foregangsland, er det nødvendigt med politiske visioner for området og et overblik over den digitale udvikling – og ikke mindst en politisk stillingtagen til brugen af digitale teknologier. Det er ikke en let opgave, og vi håber derfor, at regeringen og den nye minister for digitalisering og ligestilling vil fokusere på samarbejde og inddragelse. 

I Digital Research Center Denmark er vi klar til at sætte os ved bordet og bidrage med viden om de nyeste landvindinger indenfor avancerede digitale teknologier, der har positiv indvirkning på de store samfundsudfordringer, vi står over for. 

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.