Kære erhvervsminister: Det er nu, vi skal erobre markedsandele – ikke nedruste
Vi bør opruste markedsføringen af Danmark som turismeland, lyder det i et opråb til erhvervsminister Morten Bødskov fra direktøren i Feriepartner Danmark.
Med en turismeomsætning på 139,2 mia. kroner i rekordåret 2019 inden covid-19 bidrager turisterne i stor stil til indtægtsgrundlaget herhjemme. Samme år havde Danmark flere end 56 mio. overnatninger, heraf 28,9 mio. udenlandske overnatninger, og turismen finansierede samlet 171.400 fuldtidsarbejdspladser, svarende til ca. 6 pct. af det totale antal fuldtidsbeskæftigede i Danmark.
Tallene taler sit tydelige sprog: Turisme spiller en substantiel rolle for Danmark, og derfor fortjener området også stort fokus fra det politiske Danmark.
Vi ser imidlertid ind i et mere usikkert 2023, hvor turisterne som følge af stigende priser, ringere købekraft og usikkerheder på de finansielle markeder holder mere på pengene. Den perfekte anledning til at gå i offensiven, hvis man spørger mig. Det siges, at man ikke skal lade en god krise gå til spilde. Derfor mener jeg ikke, at tiden er til at skære på markedsføringen af turisme-Danmark. I stedet er det netop nu, vi skal forsøge at erobre markedsandele.
Hvorfor ikke agere katalysator for den motivation, der ligger hos private danskere, der af egen lomme ønsker at investere i at forbedre det samlede danske turismeprodukt?
Danmark besidder en lang række styrkepositioner, og vores kvalitetstilbud er spredt over hele landet. Vi kan tilbyde storbyferie, nogle af Europas bedste sommerhusområder og badestrande samt attraktioner i verdensklasse. Læg dertil, at ferie i Danmark er trygt, og ophold i eksempelvis vores feriehuse eller på vores campingpladser er det bæredygtige valg. Samtidig har flypriser til destinationer som Asien og USA været på himmelflugt, og prismæssigt ligger vi derfor også godt til. Alt sammen parametre, som turisterne efterspørger.
Men den historie skal fortælles. Det er ikke nok med stamkunderne fra Nordtyskland. Man skal ikke langt ned i Tyskland for at finde turister, der ikke kender til Danmarks mange værditilbud. Derfor skal vi skærpe indsatsen og netop ikke nedruste på markedsføringen. Undersøgelser viser, at en investering i turismefremme giver pengene mange gange igen. Omsætning, der lander hos lokale købmænd, lokale virksomheder og lokale turistattraktioner. Og sammenligner vi os med sammenlignelige lande som eksempelvis Kroatien, Østrig eller Holland er vi langt mindre synlige i markedsføringen.
Det håber jeg, at en ny regering vil lave om på. For det er netop nu, mens det stormer, at vi skal vinde terræn og slå på vores styrker. Tryghed, bæredygtighed og stærke oplevelser.
Retter vi blikket mod den lidt længere bane, har den tidligere regering gjort et godt stykke arbejde med den nationale turismestrategi. Dansk turisme skal vokse. Vi skal have flere besøgende, men det skal ske med respekt for bæredygtighed. En strategi, vi som feriehusudlejere bifalder.
Potentialet for at skabe endnu mere bæredygtige ferier i Danmark er stort. I feriehusbranchen kender vi vejen. Energioptimering. Det er imidlertid ikke udlejningsbureauerne, der ejer sommerhusene. Det gør de danske sommerhusejere. Det kræver derfor et større incitament for husejerne, der bør drives af et energiforbedringsfradrag, hvis de skal være med til at skabe mere bæredygtige ferieformer herhjemme. Husejerne vil rigtig gerne optimere ferieboligerne, men investeringen er stor for den enkelte. Særligt netop nu med tårnhøje priser i samfundet.
Derfor skal vi give dem et økonomisk incitament. Og hvorfor ikke agere katalysator for den motivation, der ligger hos private danskere, der af egen lomme ønsker at investere i at forbedre det samlede danske turismeprodukt?
Planerne og mulighederne ligger således klar på både den korte og lange bane. Nu skal vi bare i gang.