Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Stærke advarsler om boligboble blev overhørt

Afdragsfri lån og en negativ rente, der kunne have lettet adgangen til boligmarkedet for ”helt almindelige” danskere, førte til en bolig­bob­­le. Det hele blev indregnet i udbudsprisen. Markedet er nu gået i stå, og forsmåede købere sidder tilbage med lange næser.  

Jørn Astrup Hansen

Boligpriserne faldt med 6 pct. i 2022. Ikke siden Jerikos mure faldt, har vi oplevet en lignende vantro og afmagt. Men herregud da, er det nu så slemt? Ved udgangen af 2021 var huspriserne over 10 år steget med næsten 50 pct. Over 11 år er stigningen reduceret til 40 pct. I hele træskolængder.

Lægger man mediernes dækning af boligmarkedet til grund, forledes man til at tro, at danskerne identificerer sig som boligejere (indtil de springer ud som boligsælgere). Men sælgere alene udgør ikke et marked. Der må også boligkøbere til; de får ikke meget opmærksomhed. Boligejerne derimod er så mange, at de sædvanligvis kan forlade sig på politisk velvilje.

Det er som om, vi ikke rigtigt har gjort os klart, at hvad der er godt for boligmarkedet sjældent kommer boligkøberne til gode. Det bliver alt sammen kapitaliseret af sælger. Og så er vi jo lige vidt. Jævnligt kan vi høre om helt almindelige danskere, der ikke har råd til at bosætte sig i de større byer – og da slet ikke i hovedstaden. De har vor sympati, men de har ikke no’et at ha’ den i.

Det Systemiske Risikoråd advarede i juni 2021 mod en prisboble på boligmarkedet. Rådet henstillede til regeringen om at stramme adgangen til afdragsfri lån. Med afdragsfri lån og en rente omkring nul følte mangen en boligkøber sig ikke omfattet af de økonomiske tyngdelove. 

Daværende erhvervsminister Simon Kollerup valgte at gemme sig bag de økonomiske vismænd, som ikke mente, der var behov for indgreb. Året forinden gik samme minister i rette med Realkredit Danmark, der udviste rettidig omhu og forhøjede kravet til udbetaling ved køb af bolig til 10 pct. Skærpede krav til udbetalingen og et opgør med de afdragsfri lån kunne, til gavn for boligkøberne, have taget luft ud af prisboblen. Men erhvervsministeren skulle ikke have noget klinket. 

Når boligboblen voksede til midt i 2022, skyldtes der ikke blot en meget imødekommende finanspolitik men også en hasarderet pengepolitik.

Jørn Astrup

Gennem årene blev meddelelserne fra Den Europæiske Centralbank (ECB) om lave, og negative, renter, modtaget i Danmark med en eufori, som gjaldt det EM-triumfen på Ullevi i 1992. Og ECB lagde ikke skjul på hensigten: Vores negative renter tilskynder bankerne til at yde lån til lave renter, så mennesker og virksomheder kan låne billigt

Men hvad med inflationen? Tja. I juli 2022, da inflationen i EU-landene nærmede sig 10 pct., hævede ECB renten for første gang i 11 år. Renten kom igen i positivt territorium. Danmarks Nationalbank – der forholder sig til ECB som bivognen til motorvognen – fulgte trop tre måneder senere. 

Når boligboblen voksede til midt i 2022, skyldtes der ikke blot en meget imødekommende finanspolitik men også en hasarderet pengepolitik. ECB’s pengepolitik tager ikke sigte på forholdene i Danmark. Alligevel videretransmitteres ændringer i ECB’s rentesatser i forholdet 1:1 til helt almindelige danskere, heriblandt Larsen. Som det rammende lyder i Sven Møller Kristensens ’Sangen om Larsen’ fra 1935:

Han havde tænkt sig et hus med garage og rigtig have som sku’ vær’ hans eg’n, men det blev kun til to vær’lser og kammer og en cykel og til bus, når det var regn.

Gennem 40 år havde vi vænnet os til, at renten kun gik en vej. Nedad. Obligationsrenten faldt fra mere end 21 pct. p.a. i 1982 til 0 pct. i 2021. Men hvem køber dog alle disse lavtforrentede obligationer, der skal gøre det muligt for Larsen at få egen fod under eget bord? Det gør alle de andre Larsen’er – og Larsen selv. Han har bare ikke indset det. Endnu.

ATP og pensionsselskaberne er storaftagere af realkreditobligationer. Gennem mere end 10 år har en kontroversiel pengepolitik ført til en negativ realrente. Det beskedne afkast kommer til udtryk, når Larsens pensionsopsparing skal veksles til pensionsydelser. 

Nationalbanken hævede i december renten med 0,5 procentpoint til 1,75 pct. p.a. De private forretningsbanker fulgte efter med tilsvarende ændringer af rentesatserne. Som hovedregel forrentes nu også indlån i bankerne. Men det er dårlige nyheder i en svær tid, mener Forbrugerrådets cheføkonom. For hvad skal det nytte med en beskeden forrentning af indlånene, når inflationen er 8,7 pct.? For rigtig mange danskere derimod bliver det virkelig hårdt, at udlånsrenten nu sættes op, slutter cheføkonomen.

Heller ikke denne gang kom Larsen ind på det forjættede boligmarked. Men det var ikke på grund af stigende renter, ej heller på grund af skærpede krav til udbetalingen. Den lave/negative rente udløste en ukontrollabel priseksplosion, der i svær grad vanskeliggjorde adgangen til boligmarkedet for ”helt almindelige” danskere.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.