Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Sådan kan den finansielle sektor håndtere datastormen

Virksomheder i den finansielle sektor befinder sig midt i en datastorm med mere data, flere krav og voksende datasiloer. Det kræver en ny tilgang til datahåndtering.

Christian Lindtorp Andersen

Den finansielle sektor er mere datadrevet end nogensinde før. Men data, som kundeadfærd og digitale transaktioner, genereres typisk i forskellige afdelinger i virksomheden. Det skaber datasiloer, som komplicerer datadeling – og gør det langsommere og dyrere – på bekostning af driftseffektiviteten. 

Læg hertil de strammere regler og (konstant) nye krav fra offentlige myndigheder, der lægger yderligere pres på de i forvejen hårdt prøvede it-afdelinger, som nu også skal kunne levere ESG-data. Med kombinationen af strammere regler, datasiloer og en stigende mængde data, er den finansielle sektor ramt af den perfekte datastorm.

Så hvordan kan finansielle virksomheder administrere og udnytte data bedre, så de kan bruge det som en katalysator for at skabe vækst i forretningen? Det giver jeg mit bud på her.

Stigende krav kræver omstilling

Den finansielle sektor bliver løbende underlagt flere og strammere regler samt rapporteringskrav fra myndigheder for at sikre finansiel stabilitet. Det har bl.a. resulteret i større kompleksitet og flere sikkerhedsudfordringer for de virksomheder, der indsamler og behandler kundedata. 

Myndighedernes øgede krav, til tider med meget korte og stramme deadlines, har på nogle områder tvunget virksomheder til at udrulle kortsigtede løsninger for at undgå bøder eller irettesættelser.

Myndigheder forventer også i høj grad omfattende dokumentation og større gennemsigtighed i forhold til, hvordan finansielle virksomheder indsamler, lagrer og analyserer data. Det gør de netop, fordi det er blevet muligt for banker og andre finansielle virksomheder at generere mere data.

Myndighedernes øgede krav, til tider med meget korte og stramme deadlines, har på nogle områder tvunget virksomheder til at udrulle kortsigtede løsninger for at undgå bøder eller irettesættelser. Compliance-afdelinger har derfor brugt mange ressourcer på at opbygge rapporteringsprocesser, administrere datasæt og vedligeholde datalagre. 

Men med den stigende kompleksitet, står det efterhånden klart, at en fragmenteret og manuel tilgang ikke er gangbar længere. Virksomheder skal simpelthen varetage for mange processer og tage højde for adskillige markedsspecifikke regler. 

I takt med myndighedernes stadigt strengere rapporterings- og databehandlingskrav krav skal finansielle virksomheder omstille sig. Derfor har flere virksomheder indledt jagten på løsninger, der forenkler og automatiserer dette i et juridisk omskifteligt miljø. En oplagt vej er at forenkle og effektivisere dataadministration med moderne digitale løsninger, der bl.a. tilbyder robust datastyring og sikrer, at nye krav hurtigt kan imødekommes. 

ESG-data bliver afgørende

ESG-overvejelser (Environment, Social og Governance) har fået større betydning i takt med det stigende pres fra kunder og andre interessenter – herunder myndigheder, der forlanger mere ESG-data. Det har fået virksomhederne til at prioritere bæredygtighed højere. Men for at kunne forstå, vurdere og handle på tendensen, har virksomheder brug for teknologi med høj ydeevne og skalerbarhed, der leverer holistiske ESG-data og -løsninger. Der er nemlig mange virksomheder, som oplever udfordringer med ESG-data, bl.a. i forbindelse med porteføljesammensætning og finansiel planlægning, der kræver en effektiv ESG-datahåndteringsstrategi. 

Virksomheder er derfor fuld i gang med at anskaffe sig robuste datasæt for at opfylde forskellige ESG-kriterier og kunne fremvise gode bæredygtighedsmålinger, som f.eks. CO2-udledning. Banker ser også i højere grad på ESG-data, når de skal fastlægge virksomheders værdi og risikoprofiler. 

Efterhånden som virksomhederne omstiller deres aktiviteter mod større bæredygtighed, bliver standardisering og deling af ESG-data en prioritet. Det kræver moderne løsninger, som giver adgang til et dataøkosystem så virksomheden kan opbygge deres ESG-applikationer og datadele på tværs af teams uden at gå på kompromis med hverken sikkerhed eller kontrol. 

360 graders overblik

I dag er det blevet nødvendigt for finansielle virksomheder at skabe et 360 graders overblik over kundernes adfærd.

Finansielle rådgivere og kapitalforvaltere ser også i stigende grad på datafunktioner, som kan støtte deres kundearbejde. Ved hjælp af omfattende dataindsamling kan de hjælpe bankerne med at flytte kunderne opad i værdikæden. Kapitalforvaltere kan f.eks. digitalisere investeringsprocessen lige fra at finde kunder til at forvalte konti og tilbyde skræddersyede investeringsplaner.

For at ride datastormen af kan virksomheder benytte sig af moderne, skalerbare og sikker cloudteknologi. Det vil gøre dem i stand til at udskifte gamle inkonsistente data med en ny centraliseret dataarkitektur, som er tidsbesparende og omkostningseffektiv, samtidig med at de kan strømline rapporteringsprocesserne. 

Derudover kan virksomheder anvende køreklare forespørgselsdata på tværs af allerede etablerede datasæt. Det vil bl.a. gøre det nemmere at imødekomme behovet for skalerbare analyser og få adgang til et dataøkosystem, når de skal opbygge deres egne ESG-applikationer til forskellige bruger- og arbejdsgangskrav.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.