Kvindelige entreprenører udsættes for strukturel diskrimination
Tal viser, at det er en bedre forretning at investere i virksomheder med kvindelige stiftere. Alligevel eksisterer der en strukturel diskrimination af kvindelige entreprenører og iværksættere, som Werner Valeurs debatindlæg er med til at trække frem i lyset.
I et debatindlæg på Finans den 24. januar prøver Werner Valeur med et karikeret fiktivt syn på stereotyper af mænd og kvinder at forklare, hvorfor færre kvinder end mænd har succes som entreprenører. Samtidig ser han fuldstændig bort fra den strukturelle diskrimination, som han med sit debatindlæg er med til at cementere.
Werner Valeur skriver, at man ikke skal kræve en 50/50-opdeling i et spil, der udfolder sig på mændenes banehalvdel, og at man ikke skal sende kvinder ind i en mandefodboldkamp. Samtidig slår han fast, at performance, indflydelse, mål og succes tilhører mændene, og at kvinderne ikke hører til i den kategori.
På den måde taler han direkte ind i den diskurs, der bruger køn som en forklaring på kvinders manglende adgang til finansiering og netværk.
Men videnskabelige undersøgelser viser meget klart, at lige så mange kvinder som mænd er orienterede omkring performance, indflydelse, mål og succes og vice versa.
Kvinder har altså de samme drifter indenfor entreprenørskab som mændene. Grunden til, at kun få kvinder når til toppen, skal findes i en strukturel diskrimination, der desværre eksisterer mere i Danmark end i de lande, som vi til hverdag sammenligner os med.
At skyde kvinderne i skoene, at de blender ind, spiller spillet og søger indflydelse på lige vilkår som mændene, forstærker bare den strukturelle diskrimination og udstiller faktisk også victim blaming. Altså victim blaming i den forstand, at det er kvinders egen skyld, de ikke har succes. De kan bare lade være med at kopiere mændene. Men der er desværre ikke andet valg, hvis man vil have succes indenfor en given branche. Så må man spille det spil, der spilles af dem, som sidder på magten.
Så ethvert klogt og ambitiøst menneske vil selvfølgelig prøve at blende ind, matche de rollemodeller, der eksisterer indenfor ens branche, og tilegne sig den kapital, der giver værdi og dermed magt og indflydelse, så man kan vækste og få succes.
Men det er selvfølgelig ikke nemt for den enkelte kvinde at gøre dette alene og overbevisende.
Den bedste mulighed for, at flere kvindelige entreprenører får succes, er derfor ikke, at de gør noget med farver, former og storytelling, som Werner Valeurs foreslår. Derimod er løsningen at hjælpe rollemodellerne frem i lyset, så der kommer kamp om, hvad der kan være succesfuldt, hvad der skal til, og hvad man må og ikke må, hvis man er succesfuld.
Det er således samtidig vigtigt, at vi får mange forskellige rollemodeller, som den brede befolkning kan spejle sig i. Så flere iværksættere fra forskellige minoriteter kan blive inspirerede, få troen på sig selv og tage springet. Til fælles gavn for økonomien, velfærden og fremtiden.