Kvinder får ikke succes, så længe de kopierer mændene
I de seneste år har vi haft alt for meget fokus på at gøre kvinder til mænd. Det er en debat, der nærmest inviterer til splid, misforståelser og irritation mellem kønnene. Det nytter ikke noget at tro, at kvinder skal kopiere mændene; vi skal søge andre veje.
I 2023 skal vi videre og acceptere, at verden indtil videre primært er skabt af og indrettet til mænd. Derfor giver det i mine øjne ikke mening at kræve en 50/50-opdeling i et spil, der udfolder sig på mændenes banehalvdel. Vi får højst gjort nogle kvinder til mænd eller tiltrukket kvinder, der agerer som mænd – nogle vil kalde dem ”mænd med bryster”.
Politisk set er det måske ligestilling, men det giver ikke ligeværd at sende kvinder ind i en mandefodboldkamp.
Nej, i stedet skal langt flere kvinder f.eks. ind i iværksætteri, skabe deres eget spil og etablere deres eget regelsæt og egen spilleplade fra bunden. Det kan sagtens ske i samspil med mænd – og uden at der nødvendigvis hældes millioner ind i startkapital. At få investorer med har aldrig været en forudsætning for at få succes, og når nu gentagne undersøgelser viser, at kvinder forfordeles, når de søger kapital, må man tænke alternativt.
Iværksætteri behøver ikke være en rejse med kun det ene køn; faktisk er der flere fordele ved, at teamet består af begge. I et sådant fællesskab kan der kreeres nye arbejdspladser og succeser, som ikke kun er på det ene køns præmisser. Begge køn kan bidrage, endda med hver deres input.
Når jeg har stiftet virksomheder – hvilket jeg har gjort flere end 20 gange – er det f.eks. altid sket med fokus på både det feminine (udtrykt bl.a. i farver, former og storytelling) og det maskuline (udtrykt i mål, performance og masser af arbejdstimer). Dette miks har været det afgørende afsæt. Jeg kan tilføje, at jeg i mine seks exits kun en enkelt gang har haft investorer med.
Det gav mig ikke større succes end med de startups, hvor jeg selv havde klaret mig igennem. Det er altså ikke fremmed kapital, der har gjort forskellen, men i langt højere grad kombinationen af de to køns vibrationer. Med inddragelse af investorer mister man desuden i høj grad sin frihed, hvilket måske slet ikke er det værd i sidste ende (når man nu har valgt at blive iværksætter).
Det er naturligvis lidt stereotypt at betegne former, farver og storytelling som feminine faktorer, mens mål, performance og mængden af arbejdstimer er maskuline. Det bærer to pointer med i sig selv; Det er svært at komme rundt om emnet uden at kasseopdele. Og det er mindst lige så svært at se, hvorfor det ikke endnu er lykkes at skabe ligeværd mellem kønnene. Men en af årsagerne er som nævnt, at der findes nogle indlejrede strukturer, som spænder ben for kvinderne.
Vi må altså erkende, at vi skal skabe en ny spilleplade, i stedet for at forsøge at trække kvinderne ind på den mandlige bane. Dermed vil der i fremtiden uden tvivl opstå en lang række eksempler på, at vi er nået derhen, hvor vi som køn er ligeværdige og opnår succes på ny. Du er måske nysgerrig efter at vide, hvordan den nye spilleplade ser ud? Det korte svar er, at den dels indeholder et langt bedre samspil mellem kønnene, dels omfatter virksomheder, der stiftes af både kvinder og mænd.
For at komme derhen er der nok én ting, vi ikke helt kan lave om på: Flere kvinder skal være villige til i et eller andet omfang at løbe en risiko. Ganske vist kan man helt sikkert stifte en virksomhed uden den samme risiko, som mændene er villige til at løbe, men potentialet vil også være tilsvarende mindre.