Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Forstår Mette Frederiksen finanspolitisk holdbarhed?

Usikkerhed om fremtiden er ikke et argument for at ophobe penge i statskassen men taler for ægte, vækstfremmende reformer.

Otto Brøns-Petersen

Statsministeren begrunder afskaffelsen af store bededag med et behov for at styrke de offentlige finanser. Lad ligge, at der ikke er nogen reel forbedring af finanserne ved forslaget. 

Men påstanden undsiger direkte Finansministeriets opgørelse, som viser en ”overholdbarhed” svarende til 1,4 pct. af BNP. Der opkræves altså år ud og år ind 1,4 pct. af BNP for meget i skat i forhold til de forventede udgifter. Eller også har regeringen planer om at udvide de offentlige udgifter langt ud over, hvad der er afsat i råderum. Der er kun de to muligheder.

Men er det ikke også et argument, at fremtiden er usikker - inklusive Finansministeriets lange fremskrivning af den offentlige økonomi? Er det ikke klogt at have ekstra på kistebunden til dårlige tider? Svaret er overraskende nok nej til begge spørgsmål - modsat hvis det havde drejet sig om en families økonomi og ikke statens. 

Det er her essentielt at forstå, hvad finanspolitisk holdbarhed vil sige. Det går mange galt i byen af, inklusive statsministeren åbenbart. Det handler grundlæggende om, hvordan vi stiller kommende generationer. Finanserne er holdbare, hvis fremtidige generationer kan opretholde det nuværende niveau for skatter, overførsler og offentligt forbrug, set i forhold til et i øvrigt stigende velstandsniveau, uden at statsgælden eksploderer. Altså kan. Deri ligger ikke, at fremtidens politikere hverken skal eller bør

For en familie er det klogt at have en opsparing til uforudsete udgifter. At vi gemmer noget af den velstand, vi skaber. Statens indtægter stammer ikke fra velstandsskabelse, men beskatning af borgerne. Staten kan kun spare op, hvis den tager flere af borgernes penge, end den aktuelt har brug for. 

Det er kun godt at tænke på kommende generationer, men ophobning i de offentlige kasser er ikke en meningsfyldt måde.

Otto Brøns-Petersen

Det er af mange grunde klogere, at staten ikke hober borgernes penge op, men opkræver flere, når og hvis der bliver brug for det, og lader borgerne beholde deres penge i mellemtiden. Én af grundene er den stadige politiske fristelse til at bruge af pengene. 

Det er kun godt at tænke på kommende generationer, men ophobning i de offentlige kasser er ikke en meningsfyldt måde. Det bedste, vi kan gøre, er at øge den økonomiske vækst. Med tiden bliver selv små stigninger i vækstraten til markante løft i levestandarden. Og jo højere levestandard, desto større ressourcer vil der være at stå imod med ved fremtidige kriser. I sidste ende handler også sikkerhedspolitik om at være et rigt samfund.

Derfor har Danmark brug for reformer. Ikke tvivlsomme geværgreb for at skaffe flere penge i de offentlige kasser, men ægte vækstfremmende reformer. 

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.