Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

CO2-fredning af dele af økonomien kommer med en pris

Debatten om indfrielse af klimamålene er mere levende end nogensinde. Senest kom der yderligere gang i den med Klimarådets rapport om CO2e-afgifter på landbruget og dernæst rådets vurdering af fremskridtene i klimapolitikken.

Thomas Søby

70 procent-målsætningen er en samlet målsætning for hele den udledning af CO2e, der foregår på dansk sokkel. Det betyder ikke, at alle sektorer nødvendigvis skal bidrage med reduktioner på lige præcis 70 procent, men det betyder, at den samlede danske udledning i 2030 skal være 70 procent mindre, end den var i 1990.

Spørger man økonomer, vil de sige, at reduktionerne vil kunne opnås på den samfundsøkonomisk mest effektive måde ved at pålægge en ensartet afgift på alle udledninger af CO2e. På den måde sker reduktionerne der, hvor de bedst kan betale sig. Nogle af reduktionerne vil være tekniske og blive skabt gennem teknologiske løsninger, andre vil være strukturelle og skabes gennem mindre produktion. Så rent teoretisk er det ret enkelt.

Spørger man politikere, interesseorganisationer, virksomheder og andre interessenter, bliver billedet noget mere mudret. Udfordringen er, at de teknologiske løsninger ikke er gratis, og de strukturelle tilpasninger koster i form af lavere produktion og dermed også lavere beskæftigelse. 

Der kan være mange grunde til, at man ønsker at tage særlige hensyn til bestemte brancher, men man kan på ingen måde lade som, at det er en gratis omgang.

Derfor ser man ofte, at der køres argumenter frem med henblik på at beskytte den ene eller den anden branche mod afgifter. I stedet foreslås som hovedregel, at der skal forskes mere i teknologi eller decideret gives støtte til den nødvendige omstilling. 

Mere forskning er det svært at være imod, men støtte har dels det problem, at det er temmelig dyrt, dels at støtten meget sjældent vil være teknologineutral. Det sidste betyder, at man risikerer at låse sig fast på teknologier, der ikke nødvendigvis er de mest effektive på længere sigt.

Vi har set hensynet til konkurrence og beskæftigelse spille en stor rolle i forhold til cementen og de mineralogiske processer, der fik en lavere afgift, og i forhold til landbrugsproduktion der endnu ikke er pålagt en afgift.

Nu slår Klimarådet så fast, at der er en høj risiko for, at 70 procent-målsætningen ikke nås i 2030. Samtidig siges det, at det er usikkert, om den afgift, der er lagt på industrien, er høj nok til at opnå den forventede reduktion. Derudover har Klimarådet peget på, at det er vigtigt, at der hurtigst muligt indføres en afgift på landbrugets udledninger.

70 procent-målsætningen i Klimaloven er et nulsumsspil. Det betyder, at de reduktioner, der ikke opnås det ene sted, skal opnås andre steder. Så hvis en branche ikke leverer deres bidrag, sendes regningen videre til andre sektorer og brancher, der så i givet fald vil stå med tabt indtjening, mindsket konkurrencekraft og mistede arbejdspladser. Aben sendes populært sagt videre. 

Der kan være mange grunde til, at man ønsker at tage særlige hensyn til bestemte brancher, men man kan på ingen måde lade som, at det er en gratis omgang.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.