Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Usikkert store bededag-regnestykke kan komme til at koste dyrt

Slaget om store bededag sluttede formelt den 28. februar. Men de økonomiske konsekvenser af afskaffelsen kommer vi nok til at kunne mærke længe endnu.

Ole Just

Afskaffelsen af store bededag kommer til at sætte sine spor i overenskomstsystemet, i de lokale lønforhandlinger og for de lønmodtagere, der nu får ændret rammerne for deres arbejdsliv. Til gengæld kan regeringen sætte et flueben i forhold til store tiltag, der skal realisere regeringsgrundlagets mål om at øge arbejdsudbuddet med 45.000 i 2030. 

Eller kan de nu også det? Der hersker stadig usikkerhed om, hvor stor effekt afskaffelsen vil få. Helt frem til dagen før vedtagelsen kom der nye oplysninger fra Finansministeriet om det såkaldte ”gennemslag”, der siger noget om, i hvor høj grad en lov eller regel egentlig vil ændre borgernes adfærd.

Finansministeriet bruger et gennemslag på 75 pct. i sine beregninger. Det gennemslag er ministeriet bl.a. kommet frem til ved at se på tal fra 1980 for forskellen mellem arbejdstiden aftalt i overenskomsterne og den gennemsnitlige arbejdstid per person i beskæftigelse. 

Arbejdstiden for en fuldtidsansat faldt sidst i 1980’erne og har siden 1990 ligget på 37 timer. Det kan derfor give god mening alene at fokusere på de seneste godt 30 år. Hvis man gør det, falder gennemslaget dog – pudsigt nok – fra ca. 75 pct. til ca. 50 pct. 

Et endnu mere drastisk fald viser sig, hvis man ser nærmere på andre tal fra Finansministeriet. Ministeriet har bl.a. kigget på tal fra Arbejdstidsregnskabet fra 2008 til 2019 og finder en sammenhæng på 80 pct. Havde man ligesom i den anden beregning ovenfor benyttet de seneste tal fra 2020 og 2021 også, lander vi på 40 pct. 

Det kunne godt se ud som om, at der er gået lidt ”vælg et tal” i den. 

Når Finansministeriet har været så optaget af at vise en sammenhæng mellem aftalt og faktisk arbejdstid, skyldes det et ønske om at vise, at afskaffelsen af store bededag kan have samme normdannende effekt, som når man ændrer arbejdstid, ferie m.v. i overenskomsterne.

Men giver det overhovedet mening at sidestille en lovændring, som kun 2 ud af 10 vælgere støtter, med overenskomster, som er stemt igennem af og et udtryk for, hvad et flertal af medlemmerne ønsker? 

I hvert fald er regeringen nu videre og kan allerede fra næste år bruge de godt 3 mia. kroner. 

Hvis beregningerne så alligevel ikke holder stik, vil det være op til kommende regeringer at gennemføre nye reformer eller besparelser for at få pengene til at stemme. Om det er ansvarligt at drive politik på den måde, afhænger bl.a. af den usikkerhed, der knytter sig til skønnet af effekten på arbejdsudbuddet. Og hvad angår effekten af at afskaffe store bededag, er vi absolut i den usikre afdeling. 

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.