Vi skal øge fokus på arbejdsmiljøet på hjemmekontoret
Mange danskere er ikke opmærksomme på arbejdsmiljøet, når de arbejder hjemme, og det kan koste os alle dyrt på sigt. Derfor er der nu brug for, at vi øger fokus på arbejdsmiljøet på hjemmekontoret.
11. marts er det tre år siden, at regeringen på et historisk pressemøde lukkede Danmark ned i forbindelse med corona-udbruddet. Og selvom hverdagen for mange af os nu stort set ligner sig selv igen, har nedlukningen og pandemien også medført nogle mere varige ændringer i vores tilværelse.
Det gælder bl.a. i arbejdslivet, hvor hjemmearbejde er blevet mere udbredt. Mange arbejdspladser havde under coronakrisen gode erfaringer med hjemmearbejde og har derfor tilbudt det som en mere fast mulighed for medarbejderne i kølvandet på pandemien. Det betyder også, at arbejde på hjemmekontoret er blevet en integreret del af arbejdslivet for mange danskere. F.eks. viser en ny arbejdskraftundersøgelse fra Danmarks Statistik, at der i 2022 var 22 pct. flere danskere, som angav, at de har arbejdet hjemme inden for den seneste måned, end i 2019 – altså før pandemien.
Det er bekymrende, at så stor en gruppe af de medarbejdere, der arbejder regelmæssigt hjemme, ikke har fokus på arbejdsmiljøet derhjemme.
Hjemmearbejde giver bl.a. mulighed for øget fleksibilitet, hvilket for den enkelte kan bidrage til en bedre balance mellem arbejdsliv og privatliv og f.eks. mindre stress. Men der kan også være udfordringer, som vi skal holde os for øje. F.eks. viser en Epinion-undersøgelse foretaget for Sampension, at godt hver femte af de danskere, som arbejder hjemme mindst én dag om ugen, ikke er opmærksomme på at have er godt arbejdsmiljø på hjemmekontoret – hvilket f.eks. indebærer at sidde ordentligt, skifte arbejdsstillinger løbende og have faste pauser.
Det er bekymrende, at så stor en gruppe af de medarbejdere, der arbejder regelmæssigt hjemme, ikke har fokus på arbejdsmiljøet derhjemme. For det kan på sigt have konsekvenser for deres sundhed. Hvis man f.eks. er tilbøjelig til at sidde længe i den samme dårlige stilling ved spisebordet, når man arbejder hjemme, så kan det give smerter i f.eks. lænd og ryg, som med tiden kan udvikle sig.
På den måde kan uhensigtsmæssige vaner på hjemmekontoret, som bider sig fast, bidrage til forværret sundhed hos den enkelte, og det kan koste alle parter dyrt. F.eks. er lænderygsmerter ifølge en ny rapport fra Sundhedsstyrelsen i forvejen en af de mest udbredte lidelser blandt danskerne, hvilket har betydelige samfundsøkonomiske konsekvenser i form af bl.a. langvarigt sygefravær og førtidspensioner.
Derfor er det vigtigt, vi nu øger fokus på arbejdsmiljøet på hjemmekontoret. For den øgede brug af hjemmearbejde i kølvandet på coronakrisen er med al sandsynlighed kommet for at blive, og vi skal naturligvis sikre, at denne relativt nye arbejdsform fremadrettet bliver til gavn for både medarbejderne, arbejdspladserne og samfundet.