Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Ingeniørbranchen skriger på arbejdskraft: Det er på tide, at vi ændrer vores syn på talenter

Med det alarmerende lave antal kvinder i ingeniørfaget er det tid til at hilse diversitet velkommen og lukke nye kompetencer ind. Ellers vinker vi farvel til et kæmpe uudnyttet potentiale.

Anne Lillywhite

En gammel anekdote i ingeniørkredse lyder: Designere får smukke børn, mens ingeniøren får kloge børn. Tænk hvis de begyndte at lave børn sammen? 

Ideen er altså ikke ny, og den er bestemt ikke dum. Især ikke, når vi tænker på, at vi trods bunkevis af indlæg, gode råd, og en fælles enighed om, at diversitet og ligestilling skal være en selvfølgelighed på arbejdspladsen, stadig ikke har opskriften på, hvordan vi tiltrækker flere kvinder og opnår mere diversitet i ingeniørbranchen. 

Selvom statistikker fra FRI viser, at en målrettet indsats fra flere virksomheder har resulteret i betydeligt flere kvindelige ansættelser end fratrædelser i 2021, vokser manglen på ingeniører for hurtigt, mens løsningerne findes for langsomt. 

Med mere end 25 år i branchen er det min klare overbevisning, at vi skal begynde et helt andet sted for at løse diversitetsudfordringen blandt ingeniører. Jeg møder f.eks. ofte en forventning om, at medarbejdere i ingeniørfaget har en traditionel STEM-uddannelse inden for naturvidenskab, teknologi, ingeniørvidenskab eller matematik med i bagagen. 

Der bliver derfor en selvfølgelighed, at potentielle nye medarbejdere skal have en teknisk uddannelse som adgangsbillet for at kunne begå sig i branchen. Denne opfattelse afspejler dog langt fra virkeligheden, og det kan være en af årsagerne til, at vi stadig ser af en stor uligevægt – både i forhold til køn og diversitet. Kort sagt er det nuværende syn på STEM-talenter alt for snævert, og det kan spænde ben for branchen. 

Hilser kunst- og designtalenter velkomne

Lad os ændre opfattelsen af ingeniørprofilen en gang for alle: En ingeniør kan være af begge køn og behøver ikke at have en teknisk baggrund. Selvom fordommene er mange, er ingeniørfaget i virkeligheden et utrolig alsidigt fag, hvor kreativitet spiller en lige så vigtig rolle som de tekniske fag. 

Faktisk vil en ingeniør med en baggrund inden for kunst eller design være til stor gavn for branchen. For ingeniørfaget har brug for kreative hjerner, som tænker skævt, når apps skal udvikles, problemer skal vendes på vrangen, og der skal sættes skub i innovative projekter. 

I Eaton har vi stor gavn af at hilse talenter fra andre faggrupper velkomne, for de kommer ofte med løsninger eller ideer, som vores medarbejdere med en teknisk baggrund aldrig ville have tænkt på. Vi oplever, at den æstetiske oplevelse spiller en afgørende rolle i – både i produktudvikling men også i softwareudvikling. Det potentiale går vi ganske enkelt glip af, hvis vi kun byder velkommen til nye medarbejdere med en teknisk baggrund, der passer ind i det traditionelle snævre syn på STEM-talenter. 

Med fare for at lyde frelst, gør vi derfor en dyd ud af at være åbne overfor kreative hoveder, der stikker ud, når vi ansætter nye medarbejdere. 

For ingeniørfaget har brug for at blive mere mangfoldigt, hvis vi skal ændre den nuværende onde rekrutteringsspiral, og et godt sted at starte, at er at begynde at udvide det gængse syn på STEM-talenter. Det er et forsøg værd, nu da det virker for os.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.