Så du den - Brugsens uppercut til blå blok?
Tættere på politik kommer det ikke: Coop er gået i nærkamp med alle fødevareinteresser i blå blok.
De vil benægte, benægte, benægte – det vil Coop. At de fører politik. Danmarks næststørste dagligvarekæde vil sige, at det har h-e-l-t andre årsager, at de tirsdag trak tæppet væk under regeringen, blå blok og bønderne. Men det lignede nu et stykke kogefast erhvervs- og forbrugerpolitik fra koncernen bag Kvickly, Brugsen, Irma og Fakta.
Konflikten handler om dyrevelfærd og en forfærdelig masse mere.
Tirsdag formiddag gik miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) ud og præsenterede en ny mærkningsordning for svinekød, så forbrugerne kan se, under hvilke omstændigheder grisen har levet. Det vil sige – allerede her begynder balladen. For landets forbruger- og dyreværnsorganisationer finder det absurd, at et svin, der er produceret konventionelt, altså med brug af halekupering, medicinering, fiksering (hvis det er en so) og uden adgang til strøelse, kan få en stjerne for god dyrevelfærd. Men sådan er mærkningen. Et svin, der har levet på friland og har fået økologisk foder, får tre stjerner.
Coop er uenig med Miljø- og Fødevareministeriet, regeringen, blå blok og landbruget i, at et konventionelt produceret svin skal have en stjerne for god dyrevelfærd. Det vildleder forbrugerne, udtaler virksomheden. Og det kan man mene om, hvad man vil. Men Coop går meget længere.
For samme formiddag, som Venstre-ministeren går ud med den nye mærkningsordning, går Coop i pressen med en sønderlemmende kritik af ordningen – og topper kritikken med at oplyse, at Coop ikke blot vil boykotte Miljø- og Fødevareministeriets mærkningsordning, men indføre sin egen fra efteråret. Panserværnsgranaten fra Coops direktion er formuleret sådan her:
»Kunderne i Coop får nu et mærke, der skaber reel bedre dyrevelfærd. Resten af Danmark får et nyt velfærdsmærke, der hverken er til gavn for forbrugere eller dyr. Sådan har sagen udviklet sig efter, at Fødevareminister Esben Lunde Larsen har valgt at sidde råd fra Dyrenes Beskyttelse, Forbrugerrådet Tænk, Økologisk Landsforening og Coop fuldstændig overhørig.«
Hvad er konsekvensen af Coops verbale uppercut?
For det første bliver stjernemærkningen lagt i graven. Uden Coop har ordningen en fremtid på kirkegården. Hvil i fred. Hundredevis af arbejdstimer for embedsmændene og utallige møder er spildt.
Hvad er konsekvensen af Coops verbale uppercut? For det første bliver stjernemærkningen lagt i graven. Uden Coop har ordningen en fremtid på kirkegården. Hvil i fred.
For det andet stripper Coop stjernemærkningen for troværdighed. Udmeldingen er, at koncernen sammen med forbruger- og dyreværnsorganisationer er nået frem til, at ordningen hverken gavner forbrugerne eller slagtesvinene. Men Venstres Esben Lunde Larsen og Dansk Supermarked må da gerne sidde og klistre stjerner på ribbenstege. Hvis de vil.
For det tredje bliver der lagt kant til hele den alliance af fødevareinteresser, der har sit fundament i blå blok. Det er det konventionelle landbrug, slagterierne og den del af detailhandelen – læs: Dansk Supermarked – der plejer at kunne hente støtte hos de borgerlige partier. Brugsen & Co har valgt den anden side. Som altså er den, som de fleste umiskendeligt forbinder med rød blok – økologien, dyrevelfærden og forbrugervinklen. Så er det politik, Coop er ude i? Det er i hvert fald tæt på.
Anders Heide Mortensen, erhvervspolitisk kommentator, er uddannet i statskundskab fra Aarhus Universitet og arbejder som kommunikationsrådgiver. Han er tidl. pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Inden da var han erhvervsjournalist på Ritzau og Økonomisk Ugebrev. Anders Heide Mortensen kan kontaktes på e-mail: anders@heidekom.dk.