Debat

Idiot efterlyses! Kendetegn: Magtfuld. Har lige lukket 180 milliarder ud i fri dressur

Drama bag nedrullede persienner: Realkreditselskaberne er i åben konflikt med trekløverregeringen

Sex sælger. Det gør udlån til almene boliger ikke. Normalt. Under normale omstændigheder ville de 180 milliarder kroner, som realkreditsektoren låner ud til de almene boligselskaber, ikke få 10 linjer i avisen. Men en idiot har ændret på dén sag.

Vi ved ikke, hvem idioten er. Det er en person med betydelig indflydelse. Ellers får man ikke bygnings- og boligministeren til at fremlægge beregninger, der river i sårene fra Venstres formandsopgør, får den finansielle sektor til at koge over og udstiller en af landets mest magtfulde interesseorganisationer som en lidt kluntet lobbyist.

Idioten ved tydeligvis ikke, hvad han sætter i svingninger. Eller også ved han lige præcis, hvad han sætter i svingninger.

Sagens fakta:

21. juni varsler bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen fra Liberal Alliance, at han til efteråret vil komme med et lovforslag om, at almene boliger fremover finansieres med statslån i stedet for realkreditlån. Ministerens begrundelse er, at denne omlægning kan spare staten, og altså skatteyderne, for et beløb på cirka 2 mia. kr. Regnestykket har været forbi Finansministeriet. Så er en beslutning så godt som truffet i Kongeriget Danmark, plus/minus 10 procent.

Den liberale bygningsministers lovforslag gør Venstres gruppeformand, Søren Gade, rasende. Han kalder det "socialistisk politik" at tage udlån fra private realkreditselskaber og lægge dem over i en statsbank.

Derfra ruller snebolden.

Venstres gruppeformand bliver belært af sit eget partis finansminister om, at det ikke er socialisme, men en god forretning for skatteyderne, at yde statslån. Samtidig går realkreditselskaberne til angreb på forslaget om at tage forretning fra dem. Der er regnet skrupforkert, planen minder om nationalisering, det er unfair konkurrence. Og så videre. Hyl, skrig og klage.

Larmen bliver så øredøvende, at Ole Birk Olesen til sidst ikke ser anden udvej end at losse bolden ud af stadion. Han meddeler, at han vil komme med et revideret forslag efter sommerferien.

Nu bliver eventyret virkeligt sært. Idioten, vi ikke ved, hvem er, ligger ikke på den lade side i sommerens løb. For da Ole Birk Olesen kommer tilbage fra ferie og fremlægger sit reviderede forslag, ser det sådan ud: 90 pct. af udlånene til almene boliger skal fremover ydes som statslån. 10 pct. skal forblive realkreditlån.  

Kan du se den store forskel på version 1 og 2 af lovforslaget?

Jeg kan ikke, men det kan de politikere i Venstre og regeringen, der før var oppe at slås med hinanden. Version 2 har på magisk vis fået de interne stridigheder i regeringen og Venstre til at gå væk.

Til gengæld er realkreditselskabernes brancheorganisation, Finans Danmark, helt oppe at køre. Formentlig fordi det nu går op for realkreditsektoren, at regeringen faktisk mener det. At det er alvor. Den borgerlige regering vil tage forretning fra realkreditselskaberne med henvisning til, at det vil være godt købmandskab på skatteydernes vegne.

Finans Danmark lægger håndbremsen ned og sender alt, hvad der kan krybe og gå i marken for offentligt at tale imod regeringens lovforslag. Eksperter, ordførere fra Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, boligselskaber – hele kavaleriet. Betragtet som lobbyisme ligner det skak iført bælgvanter. Bønder, springere og tårne skubbes fremad på én gang.

Morgenen efter meddeler Finans Danmark, at de er klar med "en meget bedre model" end regeringens lovforslag.

Det er en uge siden. Siden har både ministerier og interesseorganisationer været tavse om sagen. I spænding kan man vente på, hvad de finder ud af bag nedrullede persienner.

Men sikke da en idiot.

Idioten fatter ikke, at en blå regering skal holde fingrene fra fikse idéer om at tage forretning fra private virksomheder og lægger den ind i staten for at spare penge på skatteydernes vegne.

Idioten forstår ikke betydningen af ideologi.

Idioten kan ifølge realkreditselskaberne ikke regne.

Idioten er ligeglad med, at lignende planer blev taget af bordet i 2014.

Idioten har kort sagt ikke forstået noget af det hele. Ud over én ting: At få en samlet borgerlig regering bag sit regnestykke. Man må virkelig kalde idioten for en kraftidiot.

Anders Heide Mortensen er erhvervspolitisk kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

Læs også