Erhverv

Ikea dykker i Danmark

Den svenske møbelgigant har fart i salget her i landet og kommer ud med rekordresultat. Det bæres dog oppe af et salg af grunde. Uden den handel skrumper Ikea Danmarks overskud.

Ikeas salg voksede samlet med 4 pct. her i landet gennem 2016/17. Arkivfoto: Sebastian Buur Gunvald.

Omsætningen vokser og slår rekord. Men den svenske møbelgigant Ikea melder om et hårdt marked her i landet. Og det præger også selskabets bundlinje for 2016/17.

Ikea Danmark udsendte tirsdag eftermiddag nøgletal for udviklingen det seneste år. Og de viser, at det samlede salg i selskabets fem danske varehuse samt onlinehandel voksede med 4 pct. og nåede 4,16 mia. kr.

På bundlinjen kommer det danske selskab også ud med det hidtil største overskud efter skat - 291 mio. kr. Koncernen oplyser dog, at resultatet trækkes op i kraft af salg af nogle grunde i København i forbindelse med etablering af et nyt stort varehus på Fisketorvet i hovedstaden.

Uden det salg er årsresultatet 249 mio. kr. – og dermed 7 pct. mindre end året før.

Om den udvikling siger salgsdirektør Markus Ekewald, at Ikea Danmark holder fast i de langsigtede prioriteringer og fokusområder.

»Ved at tænke langsigtet kan vi selv i svære tider blive ved med at investere i det, som vi tror på, er rigtigt. Det kan indimellem påvirke vores bundlinje på den korte bane,« siger salgsdirektøren i Ikea Danmark.

Selskabet lægger ikke skjul på, at det er svært at holde de foregående års vækstrater på 6-8 pct. Og ifølge Markus Ekewald er detailmarkedet her i landet presset - og ikke i udvikling.

»Vi har trods den situation nået målet om en tilfredsstillende omsætning - og gennem 16 år stort set haft konstant vækst. Vi har i løbet af det afsluttede regnskabsår måttet justeret forventningerne til udviklingen i kraft af det pressede marked. Men vi har arbejdet målrettet både på de interne linjer og over for kunderne med at optimere. Vi føler os godt rustet. Og vi har set en stærk udvikling siden januar som er fortsat ind i det nye forretningsår med organisk vækst,« siger salgsdirektøren.

Markedet

Det danske marked for møbler (mio. kr.) 2016:

  • Dansk produktion: 13.331
  • Import: 10.622
  • Til rådighed samlet: 24.371
  • Eksport: 15.187
  • Det danske marked: 9.183

Kilde: Træ- og Møbelindustrien

En af Ikeas konkurrenter er IdDesign med møbelkæderne Idemøbler og Ilva. Den koncern har netop fremvist nøgletal for 2016/17 som viser en vækst omkring 10 pct.

Og meldingen fra direktør Flemming Larsen i brancheorganisationen Træ- og Møbelindustrien lyder, at der er bedre gang i det hjemlige møbelsalg end i fjor, hvor udviklingen var flad.

Hos IdDesign er strategien at øge konkurrencen med bl.a. Ikea gennem flere danske fysiske butikker - kombineret med øget onlinehandel.

Selvsamme strategi lyder i den svenske storkoncern, der har også planer om at øge tilstedeværelsen over for de danske forbrugere. Byggeriet af et nyt varehus på Fisketorvet i København er på vej. Dertil kommer, at Ikea har overtaget jord i Esbjerg, så der i 2021 kan åbnes et nyt vestjysk varehus.

»Vi gør også tanker om at være endnu bedre placeret på det danske marked. Samtidig vokser vres onlinehandel hastigt. Væksten der var på 20 pct. i fjor. Så målet er klart fortsat at kombinere salgskanalerne og på den måde komme tættere på forbrugerne,« siger Markus Ekewald.

Et af de forretningsområder, som Ikea har haft høj fart i de seneste år, er salg af køkkener. Og selskabet oplyser, at netop satsningen på produkter rettet mod køkkenet har bidraget mest til vækst de seneste par år. I 2015/16 med 11 pct. og 6 pct. det forløbne år.

»Selvom vi totalt set ikke havde samme vækst som i fjor, står køkkener fortsat højt på agendaen. Og er det forretningsområde som også i det forløbne år stod for den største vækst. Vi har aldrig solgt flere køkkener end i det år. Det gælder både salg til private og det såkaldte kontraktmarked rettet mod de professionelle kunder,« siger Markus Ekewald.

Ikea Danmark får i øvrigt om kort tid ny adm. direktør, da Dennis Balslev efter fem år på posten rykker til jobbet som chef for Ikea i Tyskland. Fra det danske hovedkontor oplyses, at der endnu ikke sat navn på afløseren, men at Dennis Balslev fratræder om kort tid.

Nøgletal:

Ikea Danmark (mio. kr.) 2016/17 2015/16
Omsætning 4.160 3.970
Resultat efter skat 291 269
Antal ansatte 2.580 2.510
BRANCHENYT
Læs også