Erhverv

Dansk Erhverv glæder sig: Gak-gak afgift nr. 1 fjernes

Bl.a. nøddeafgiften forsvinder med ny erhvervspakke.

Jens Klarskov, adm. direktør i Dansk Erhverv, glæder sig over, at bl.a. nøddeafgiften forsvinder. Foto: NICOLAI TOBIAS

Interesseorganisationen Dansk Erhverv er glad for, at regeringen, Dansk Folkeparti og De Radikale er blevet enige om at sige farvel til en »række absurde afgifter«.

Sådan lyder det oven på en erhvervspakke, partierne netop har lanceret.

Den indebærer bl.a., at den af de ifølge Danske Erhvervs»mest gakkede afgifter« - den på nødder - halveres den 1. januar 2018 og helt fjernes den 1. januar 2020.

»Vi har årevis været vidner til, at danskere i tusindvis kører til Tyskland for at købe for millioner kroner af varer i de tyske grænsehandelsbutikker. Årsagen er de absurde afgifter. Samtidig har de gakkede afgifter betydet, at danske virksomheder har været hårdt belastet af administrativt bøvl, og at der er kommet masser af illegale varer til Danmark uden at der betales afgifter heraf. Afgifterne har i årevis skabt en enorm skævvridning i danske virksomheders mulighed for at konkurrere på fair vilkår. Det bliver bedre nu,« siger administrerende direktør Jens Klarskov fra Dansk Erhverv, i en meddelelse.

Erhvervspakken betyder bl.a., at punktafgifterne på blandt andet nødder, te og regntøj afskaffes, ligesom afgifterne på elvarme og en række grænsehandelsfølsomme varer sænkes.

»Nøddeafgiften (råstofafgiften) er en del af chokoladeafgiftsloven og består af otte forskellige afgiftssatser, der ikke har sundhedsmæssig begrundelse og giver udfordringer for danske virksomheder. Derfor halveres nøddeafgiften den 1. januar 2018 og afskaffes den 1. januar 2020. Det skønnes at indebære et mindreprovenu fuldt indfaset på ca. 175 mio. kr. årligt efter tilbageløb og adfærd,« skriver forligspartierne i aftaleteksten til erhvervspakken.

Samlet afsættes der 14,7 mia. kr. frem til 2025 til at »styrke dansk erhvervsliv og skabe en stærk iværksætter- og aktiekultur,« bl.a. med en aktiesparekonto. Samtidig kan danskerne se frem til lavere afgifter på en række typiske grænsehandelsvarer og en lempelse af elvarmeafgiften

BRANCHENYT
Læs også