Politik

Ny erhvervspakke forhandlet på plads

Regeringen er sammen med Dansk Folkeparti og De Radikale søndag nået til enighed om en ny erhvervspakke.

Erhvervspakken er søndag forhandlet på plads. Arkivfoto: Jacob Ehrbahn.

Regeringen, Dansk Folkeparti og De Radikale er blevet enige om en ny erhvervs- og iværksætterpakke.

Det oplyser partierne søndag.

Samlet afsættes der 14,7 mia. kr. frem til 2025 til at »styrke dansk erhvervsliv og skabe en stærk iværksætter- og aktiekultur,« bl.a. med en aktiesparekonto. Samtidig kan danskerne se frem til lavere afgifter på en række typiske grænsehandelsvarer og en lempelse af elvarmeafgiften.

»Det er glædeligt, at vi med aftalen har banet vejen for, at flere danske virksomheder kan vokse sig store og udvikle sig til nye erhvervssucceser i fremtiden,« udtaler erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).

Erhvervs- og iværksætterpakken rummer mere end 35 initiativer. Udover en aktiesparekonto, der skal gøre det mere attraktivt at investere i aktier, er der afsat penge til at lette eller afskaffe 65 afgifter.

Bl.a. forsvinder den udskældte nøddeafgift samt afgiften på te. Og afgiftsstigninger på chokolade, vin, kaffe og en række andre forbrugsvarer sløjfes.

I alt lempes der afgifter for 720 mio. kr.

»Jeg glæder mig over, at der er flertal for at fjerne gamle og bøvlede afgifter. Dermed gør vi det billigere at være dansker og lettere at drive virksomhed. Og vi gør det mindre attraktivt at grænsehandle til gavn for danske arbejdspladser,« udtaler skatteminister Karsten Lauritzen (V).

Samme toner lyder fra økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA):

»Endelig får vi gjort op med nogle af de mest vanvittige afgifter. Afgifter, der både generer virksomheder med unødvendigt papirarbejde, og som er uforståelige for de fleste almindelige mennesker,« udtaler han.

Den nye erhvervspakke afsætter også midler til fremme af turisme og vækst i landdistrikterne.

Finansieringen af den nye erhvervspakke kommer primært fra det økonomiske råderum samt forskellige andre kilder, bl.a. en effektivisering af DSB og en sænkning af renten for overskydende skat.

BRANCHENYT
Læs også