Erhverv

Dansk luksusresort er i krise: Må lukke sit omdrejningspunkt

Golfanlægget på det prestigefyldte milliardprojekt Lübker Golf Resort lukker, skriver ejeren i et brev til resortets bolig- og grundejere.

Lübker Golf Resorts mesterskabsbane blev i 2008 kåret til verdens bedste nyanlagte golfbane uden for USA. Nu bliver banen lukket. Foto: PR

Milliardprojektet Lübker Golf Resort på Djursland skal fremadrettet køre videre uden sit omdrejningspunkt og største aktiv: Det prisbelønnede golfanlæg.

Det er meldingen fra resortets ejer og adm. direktør, erhvervsmanden Carl Aage Nielsen, i et brev, han på årets første dag sendte til resortets over 200 bolig- og grundejere.

»Desværre ser det ud til, at vi som grundejere i resortet går et endnu mere udfordrende år i møde, end det vi netop har sagt farvel til,« skriver han i indledningen af brevet, som Finans er i besiddelse af.

Lübker Golf Resort
  • Idemanden bag projektet var Poul Anker Lübker, som gik i gang med at realisere det i 2004
  • Der blev investeret mere end 1 mia. kr. i projektet, som officielt blev indviet i 2008
  • Resortet består af 36 golfhuller, dertilhørende træningsfaciliteter, wellness-center, restaurant, konferencelokaler og flere hundrede boliggrunde
  • Det anerkendte amerikanske blad Golf Magazine kårede i 2008 Lübker Golf Resorts mesterskabsbane til den bedste nyanlagte bane uden for USA
  • Siden er banen kåret til Danmarks bedste flere gange
  • I 2011 blev golfanlægget solgt efter flere år med dårlig økonomi og kursfald på First North-børsen, hvor resortet var noteret. Senere kom resten af resortet ind under det nye ejerskab
  • Carl Aage Nielsen overtog det fulde ejerskab af resortet i 2014. Han er fortsat eneejer

Carl Aage Nielsen forklarer videre i brevet, at en gruppe boligejere i én af resortets tre grundejerforeninger for nylig har stemt imod en ny betalings- og resortstruktur, der havde til formål at bringe Lübker Golf Resort ud af dets nuværende forfatning.

Derfor blev den nye struktur ikke til noget, og konsekvensen er ifølge Carl Aage Nielsens brev, at golfanlægget nu må lukke. Et golfanlæg, der blev kåret til verdens bedste nye af sin slags i 2008.

»Uden denne forudsætning (en aftale om en ny struktur, red.) på plads har Lübker Golf Club nu meddelt, at de har været nødsaget til at afskedige samtlige klubbens medarbejdere og lukke golfbanen,« skriver Carl Aage Nielsen i brevet.

Det bliver bekræftet af Lübker Golf Clubs bestyrelsesformand, Thomas Kylling.

»Vi har taget denne beslutning, fordi vi ikke længere har likviditet til at betale vores forpligtelser. Vi har været afhængig af hjælp fra ejeren, men det er slut nu, har vi fået at vide,« siger han.

Lübker Golf Club har lejet golfanlægget af resortet de seneste år, men har ikke været i stand til at betale det fulde lejebeløb. Nu har golfklubben så valgt at indstille driften, og én af de nærmeste dage går klubben i skifteretten og begærer sig konkurs, hvis ikke der findes en løsning inden, forklarer Thomas Kylling.

Hverken medlemmer af klubben eller kunder, der har betalt for kommende arrangementer på stedet, får dog penge i klemme, oplyser golfformanden.

Finans har været i kontakt med Carl Aage Nielsen, men han ønsker ikke at bidrage med oplysninger.

I hans brev fremgår det, at han i slutningen af 2017 ydede et driftslån på 600.000 kr. til golfklubben, men disse penge forventes nu tabt.

»Fra resortets side må vi indlede 2018 med at se på, hvorledes vi bedst kan bringe resortet videre uden et golfanlæg, herunder hvorledes arealerne fremadrettet skal disponeres,« skriver resortejeren.

Carl Aage Nielsen afslutter brevet med at skrive, at han ikke længere vil tage initiativ til eller deltage i nye forsøg på at skabe en bæredygtig økonomisk betalingsstruktur.

»Der er simpelthen ikke det klarsyn, som skal til for at forstå de mest elementære forudsætninger for, at et resort og en golfklub kan fungere,« skriver han.

Finans beskrev allerede i juni 2017, hvordan Lübker Golf Resort havde problemer med at få driften til at hænge sammen, og at boliger på resortet blev solgt med store rabatter.

Boligejerne kan også forvente yderligere tab af værdi af deres ejendomme. Det er vurderingen fra Carl Aage Nielsen i brevet, når nu resortets omdrejningspunkt ikke længere vil være en del af resortet, som også består af wellness-center, spa, fitness-faciliteter, konferencelokaler og en restaurant.

Der blev oprindeligt investeret mere end 1 mia. kr. i Lübker Golf Resort, som erhvervsmanden Poul Anker Lübker stod bag.

Efter åbningen i 2008 blev resortet noteret på First North-børsen, hvor det på et tidspunkt blev værdisat til næsten 2 mia. kr. Samtidig fik resortets tilhørende golfanlæg ros for at være i absolut verdensklasse og blev kåret til verdens bedste nye af sin slags.

Men efter store underskud og kursfald balancerede resortet på randen af økonomisk kollaps. Det fik Poul Anker Lübker og de andre ejere til at sælge golfanlægget for 25 mio. kr. til en ny ejerkreds i 2011, som samtidig påtog sig en fem-årig driftsforpligtelse, der udløb inden 2016-sæsonen.

I de efterfølgende år blev også resortets øvrige faciliteter og aktiviteter købt og samlet i det nye ejerskab. Wellness-center, ejendomme og byggegrunde blev erhvervet for over 60 mio. kr. i årene 2011 til 2013.

I slutningen af 2014 overtog Carl Aage Nielsen, der blev rig på salget af finansvirksomheden Midt Factoring, det fulde ejerskab af Lübker Golf Resort. 

Læs også