Erhverv

Golfklub på kriseramt resort begærer sig konkurs

På et ekstraordinært møde onsdag aften besluttede klubben bag golfanlægget på Lübker Golf Resort at begære sig konkurs.

Lübker Golf Resort er mange gange blevet hædret for sit golfanlæg, der blev kåret til verdens bedste nye af sin slags i 2008. Derudover er anlægget mesterskabsbane flere gange kåret til Danmarks bedste bane. Foto: Lübker Golf Resort

Hårdknuden på det danske milliardprojekt Lübker Golf Resort bliver nu officielt strammere.

Som Finans beskrev tirsdag, skal resortet fremadrettet køre videre uden sit største aktiv og omdrejningspunkt; det prisbelønnede golfanlæg, der er blandt Europas bedste.

Torsdag morgen går Lübker Golf Club, der lejer og driver golfanlægget på resortet, i skifteretten for at begære sig konkurs. På et ekstraordinært bestyrelsesmøde onsdag aften forsøgte klubben ellers at finde en løsning. Men det kunne man ikke, oplyser golfklubbens formand, Thomas Kylling, i en mail til Finans.

»Udfaldet blev desværre, at vi går den tunge gang til skifteretten i morgen (torsdag morgen, red.) med en konkursbegæring. Uendeligt trist og med store negative konsekvenser for alle involverede,« skrev han sent onsdag aften.

Lübker Golf Resort
  • Idemanden bag projektet var Poul Anker Lübker, som gik i gang med at realisere det i 2004
  • Der blev investeret mere end 1 mia. kr. i projektet, som officielt blev indviet i 2008
  • Resortet består af 36 golfhuller, dertilhørende træningsfaciliteter, wellness-center, restaurant, konferencelokaler og flere hundrede boliggrunde
  • Det anerkendte amerikanske blad Golf Magazine kårede i 2008 Lübker Golf Resorts mesterskabsbane til den bedste nyanlagte bane uden for USA
  • Siden er banen kåret til Danmarks bedste flere gange
  • I 2011 blev golfanlægget solgt efter flere år med dårlig økonomi og kursfald på First North-børsen, hvor resortet var noteret. Senere kom resten af resortet ind under det nye ejerskab
  • Carl Aage Nielsen overtog det fulde ejerskab af resortet i 2014. Han er fortsat eneejer

Lübker Golf Club har taget beslutningen om en konkurs, fordi den ikke længere har likviditet til at betale sine forpligtelser. Klubben har i årevis levet på resort-ejerens nåde og har fået nedsat det aftalte lejebeløb for golfanlægget.

En nedsættelse af lejen kunne dog ikke komme på tale i 2018, og derfor går Lübker Golf Club nu konkurs. Gælden til resortet var efter årsregnskabet for 2016 på 33,5 mio. kr, mens egenkapitalen var negativ med 34,2 mio. kr.

Finans arbejder på at få en kommentar fra Lübker Golf Resorts ejer og adm. direktør, erhvervsmanden Carl Aage Nielsen, som har råderetten over golfanlægget. Men han har torsdag morgen ikke svaret på Finans' henvendelse.

På årets første dag skrev han i et brev til resortets mere end 200 bolig- og grundejere, at han nu ville se på, hvordan resortet bedst kunne bringes videre uden et golfanlæg. Resortet består udover golfanlægget også af wellness-center, spa, fitness-faciliteter, konferencelokaler og en restaurant.

Carl Aage Nielsen afsluttede sit brev med at skrive, at han ikke længere vil tage initiativ til eller deltage i nye forsøg på at skabe en bæredygtig økonomisk løsning for golfanlægget.

»Der er simpelthen ikke det klarsyn, som skal til for at forstå de mest elementære forudsætninger for, at et resort og en golfklub kan fungere,« skrev han.

Finans beskrev allerede i juni 2017, hvordan Lübker Golf Resort havde problemer med at få driften til at hænge sammen, og at boliger på resortet blev solgt med store rabatter.

Der blev oprindeligt investeret mere end 1 mia. kr. i Lübker Golf Resort, som erhvervsmanden Poul Anker Lübker stod bag.

Efter åbningen i 2008 blev resortet noteret på First North-børsen, hvor det på et tidspunkt blev værdisat til næsten 2 mia. kr. Samtidig fik resortets tilhørende golfanlæg ros for at være i absolut verdensklasse og blev kåret til verdens bedste nye af sin slags.

Men efter store underskud og kursfald balancerede resortet på randen af økonomisk kollaps. Det fik Poul Anker Lübker og de andre ejere til at sælge golfanlægget for 25 mio. kr. til en ny ejerkreds i 2011, som samtidig påtog sig en fem-årig driftsforpligtelse, der udløb inden 2016-sæsonen.

I de efterfølgende år blev også resortets øvrige faciliteter og aktiviteter købt og samlet i det nye ejerskab. Wellness-center, ejendomme og byggegrunde blev erhvervet for over 60 mio. kr. i årene 2011 til 2013.

I slutningen af 2014 overtog Carl Aage Nielsen, der blev rig på salget af finansvirksomheden Midt Factoring, det fulde ejerskab af Lübker Golf Resort. 

Læs også