Erhverv

Milliardær betaler for stor ændring ved historisk bro

Bestseller har købt et areal ved den historiske Skt. Clemens Bro i Aarhus, mod at kommunen opfører en kontroversiel trappe op til Bestsellers flagskibsbutik ved broen.

Anders Holch Povlsen ejer og står i spidsen for familievirksomheden Bestseller, der betaler for flere ændringer omkring den kommunalt ejede og historiske Skt. Clemens Bro i Aarhus. Foto: PR Bestseller

Tøjmilliardæren Anders Holch Povlsen betalte først for at få flyttet en kommunal vej væk fra sit gods.

Dernæst var hans virksomhed Bestseller med til at presse en lukning af en nyrenoveret rasteplads igennem ved Bestsellers hovedkvarter i Brande.

Nu har Anders Holch Povlsen og Bestseller så igen spillet en central rolle i en ændring af det offentlige rum. Tilmed en ændring, som er blevet frarådet af det lokale kulturmiljøråd i Aarhus.

Bestseller har foreslået og overtalt Aarhus Kommune til permanent at lukke en eksisterende stentrappe og i stedet opføre en ny trappe fra åen i midtbyen og op på den historiske Skt. Clemens Bro. Her ejer Bestseller to bygninger og har sin flagskibsbutik i Aarhus.

Det fremgår af en aktindsigt, Finans har fået i sagsbehandlingen.

Aarhus Kommune finansierer den nye trappe ved at sælge et areal på 96 kvadratmeter under Skt. Clemens Bro til Bestseller for 6 mio. kr. På dette areal har den eksisterende trappe ligget, og her kan Bestseller nu drive butik eller café.

Bestseller betaler også for en igangværende ny udformning af Skt. Clemens Bro. Kommunen ejer broen, men da den ikke selv har ønsket en ny udformning, har den ladt Bestseller betale, oplyses det til Finans.

Bent Greve, professor på RUC med speciale i offentlig forvaltning, ser en farlig tendens i, at kommuner lader private finansiere offentlige projekter, som det nu er sket i flere tilfælde med Anders Holch Povlsen og Bestseller.

»Det er problematisk, hvis ændringer af det offentlige rum og nye projekter er afhængig af, om private er villige til at betale for det. Det skaber en skævvridning i beslutningsprocessen, hvor der kan være en betydelig risiko for, at projekter fremmes, hvis der er finansiering ude fra,« siger han.

Men er det ikke bare en god ting, at Bestseller betaler for nye ting i det offentlige rum?

»Jo, det kan det sagtens være. Problemet er mest, hvis det forvrider beslutninger, fordi det fremmer et projekt med ekstern støtte og dermed skubber andre væk som følge af den samlede kommunale anlægsramme,« siger Bent Greve.

Under et »uformelt statusmøde« mellem Aarhus' borgmester, Jacob Bundsgaard (S), og Anders Holch Povlsen på borgmesterkontoret den 7. marts 2017 blev en række emner diskuteret, herunder området omkring Skt. Clemens Bro.

Bestseller foreslog kommunen at lave en ny trappe og købe arealet ved den eksisterende trappe for at skabe et mere trygt område.

»Vi synes, at det gamle trappehul mellem Rømerhus og Wormhus var en mørk og utryg løsning, hvor der særligt i weekenderne ophobede sig store mængder affald. Derfor har vi forelagt en løsning, der åbner op og generelt forskønner området,« skriver Bestsellers kommunikationschef, Jesper Stubkier, i en kommentar til Finans.

Men havde Bestseller brugt penge på løsningen, hvis ikke den havde butik ved broen?

»Det er sådan set ikke butikken, der er afgørende. Ideen er opstået i forbindelse med de mange ressourcer, vi har lagt i at forskønne Rømerhus-bygningen. I den sammenhæng har vi ønsket at hele området fremstår lyst og imødekommende,« skriver han.

Efter Bestseller havde foreslået Aarhus Kommune at købe arealet under den nuværende trappe og opføre en ny trappe, blev projektet sendt i offentligt udbud. Kun Bestseller bød på projektet.

Chefen for anlæg i Aarhus Kommune, Trine Buus Karlsen, har syntes godt om løsningen fra ideens begyndelse. Hun kan ikke genkende Bent Greves frygt for, at projekter med privat støtte bliver forfordelt i det offentlige.

»Umiddelbart deler vi ikke Bent Greves bekymring omkring en skævvridning. Det bemærkes, at udbud og sagsbehandlingen er gennemført i henhold til reglerne på området, og begge sager har været fremlagt Aarhus Byråd,« skriver hun i en mail til Finans.

Som Trine Buus Karlsen henviser til, har politikerne i byrådet taget stilling til projektet, og kun Venstre stemte imod. Begrundelsen fra partiet var, at den nye trappe ville ødelægge udsynet ved åen i Aarhus.

Byens lokale kulturmiljø har i en udtalelse kaldt trappen for »arkitektonisk ulogisk« og »rumlig uheldig«, fordi den visuelt ville ødelægge oplevelsen langs åen.

Læs også