Erhverv

Gartner Pedersens partner bliver verdens største cannabis-producent

Den canadiske cannabis-producent Aurora har netop offentliggjort et opkøb, som vil gøre Aurora til verdens største i den boomende cannabis-branche. Aurora forbereder også investeringer i Danmark.

Det canadiske selskab Aurora Cannabis Inc., som i år etablerer cannabis-produktion i Danmark, har netop offentliggjort et opkøb, som gør selskabet til verdens største cannabis-producent.

Den fynske tomatkonge Mads Pedersens samarbejdspartner bliver nu verdens største cannabis-producent.

Mads Pedersen, der ejer det store fynske gartneri Alfred Pedersen & Søn, offentliggjorde i december en samarbejdsaftale med den canadiske cannabis-producent, Aurora. Sammen vil de to parter etablere en kæmpe cannabisproduktion inklusive fabrik nær Odense. Målet er en omsætning på 1,5 mia. kr. i løbet af fem år.

Aurora, som i forvejen er blandt branchens sværvægtere, har netop offentliggjort et opkøb, som med et slag gør selskabet til verdens største cannabis-producent.

Aurora køber den noget mindre konkurrent CanniMed Therapeutics Inc. for omkring 5 mia. kr. Ifølge Reuters vil handlen gøre Aurora til verdens største cannibis-producent målt på markedsværdi.

Auroras aktiekurs er det seneste halve år steget 483 pct., og selskabet har nu en markedsværdi på 33 mia. kr., hvilket er marginalt mindre end verdens hidtidige nummer et canadiske Canopy Growth Corp. Når opkøbet er realiseret, ventes Aurora at accelerere til en sikker førsteplads.

Begge de canadiske cannabis-giganter har engageret sig i Danmark. Aurora har valgt at samarbejde med Danmarks største tomatproducent Mads Pedersen, mens Canopy Growth samarbejder med Møllerup Gods om etableringen af en lignende produktion.

Auroras aktuelle opkøb er blot det seneste eksempel på, at de store aktører i branchen er i fuld gang med at positionere sig for at kunne få mest muligt ud af den kommende legalisering af cannabis i hele Canada. Hidtil har cannabis kun været tilladt til medicinske formål (primært smertebehandling) i Canada, men i løbet af i år bliver det også tilladt at sælge cannabis til såkaldt rekreative formål (dvs. fornøjelse), hvilket selv sagt får markedets størrelse til at vokse eksplosivt. I en lang række delstater i USA ses en lignende udvikling, hvor cannabis først legaliseres til medicinske formål og siden til rekreative.

I Europa er udviklingen gået langsommere, men en række EU-lande arbejder nu med planer om at legalisere cannabis til medicinske formål. Danmark er nået længst i den proces, og har fra 1. januar i år indført en forsøgsordning, der tillader dyrkning af cannabis til medicinske produkter. De store canadiske producenter, som nu investerer i Danmark, håber at kunne eksportere det danske cannabis til resten af Europa.

Ifølge Bloomberg har de fire største canadiske cannabis-producenter nu en markedsværdi på næsten 100 mia. kr.

Læs også
Top job