Erhverv

Leverandører lagde pres på møbelkoncern op til konkurs

Kuratorer forhandler på højtryk om en afklaring af fremtiden for Tvilum med 700 ansatte. Det sker med bl.a. kontakt til en af møbelselskabets største leverandører, der også ejer en af Tvilums långivere - en bank på Malta.

Tvilum med hovedsæde i den midtjyske landsby Fårvang er Danmarks største møbelproducent - og bruger store mængder spånplader i produktionen. Arkivfoto: Joachim Ladefoged. Foto: Joachim Ladefoged

Advokaterne, som siden fredag har haft ansvaret for Danmarks største møbelproducent, forhandler på højtryk med kreditorer og mulige købere om selskabets fremtid.

Ifølge Finans' oplysninger har der gennem weekenden været drøftelser med op mod tre mulige parter til overtagelse af hele eller dele af selskabet.

Advokat Morten Hans Jakobsen fra Gorrissen Federspiel ønsker dog ikke at uddybe drøftelserne eller indholdet af weekendens arbejde. Han siger:

»Vi er i løbende dialog og drøftelser om en mulig fremtid for Tvilum. Mandag vil vi give en status til de ansatte i det danske møbelselskab. Men det er ikke sikkert, at vi da har en endelig plan klar.«

Morten Hans Jakobsen blev fredag sammen med advokat Ulrik Holsted-Sandgren, Horten Advokatpartnerselskab, sat ind som kuratorer i Tvilums konkurs.

Selskabet
  • Tvilum ApS har hidtil været ejet af selskabet RCG Tvilum, der har Robert Loring Jr., Revolution Capital Group, USA samt Cyrus Nikou, Atar Capital, USA, som hovedaktionærer.
  • Mere end 90 pct. af produktionen går til eksport. Tvilum tegner sig for ca. 10 pct. af den danske møbeleksport.
  • Blandt selskabets store markeder er Frankrig, Tyskland og USA.
  • Kunderne til møblerne er internationale detailkæder som Walmart, Conforama, B&Q og Jysk.

Ulrik Holsted-Sandgren har fastslået, at målet er at finde en løsning med salg af hele eller dele af Tvilum. Så der kan sikres bevarelse af så mange arbejdspladser som muligt.

Den danske møbelproducent sendte fra morgenstunden fredag de knap 700 ansatte hjem. Og senere på dagen blev konkursen en realitet ved et møde i skifteretten - en konkurs begæret af selskabet selv.

Møbelselskabet har siden 2013 været ejet af den lille amerikanske kapitalfond Revolution Capital Group, der også har siddet på flertallet i bestyrelsen. Men få dage før konkursen trak de sig fra den danske virksomhed.

Kurator Ulrik Holsted-Sandgreen sagde fredag til Finans, at der er flere årsager til konkursen. Blandt disse er ifølge ham pres på momsrefusion samt problemer med en stor udenlandsk kunde, som er i økonomiske vanskeligheder.

Konkursen udløses dog ifølge Finans' oplysninger også af, at flere leverandører af råvarer til produktionen af Tvilums plademøbler har lukket for kreditten og ønsket gæld indfriet.

En af de helt store leverandører er den danske spånpladeproducent Novopan, der ejes af den østrigske familiekoncern Kronospan. Netop den trækoncern med aktiviteter i en række lande ejer desuden også banken ECCM på Malta, der ifølge Finans' oplysninger har været en af Tvilums bankforbindelser.

Kurator Morten Hans Jakobsen bekræfter, at Kronospan er orienteret om Tvilum-forløbet.

Hos adm. direktør Henning Jensen i Novopan - og dermed Kronospan Danmark - lyder meldingen søndag til Finans, at koncernen »ingen kommentarer har til situationen omkring Tvilum«.

Den midtjyske møbelproducent Tvilum har siden årsskiftet udstillet på møbelmesser i både Køln, Tyskland, og Las Vegas, USA, og ordrebeholdningen er angiveligt pæn i selskabet. Det har desuden sideløbende med to midtjyske fabrikker også opbygget egen produktion i Polen, der indtil videre kører videre trods konkursen.

Advokat Morten Hans Jakobsen, Gorrissen Federspiel, erkender, at kuratorerne arbejder under tidspres. Dels for at sikre, at kunderne til Tvilums møbler ikke finder andre løsninger, dels at medarbejdere ikke søger mod andre arbejdspladser.

Mandag formiddag har kuratorerne indkaldt de knap 700 ansatte hos Tvilum til informationsmøde på fabrikken ved hovedsædet i Fårvang.

BRANCHENYT
Læs også