Erhverv

Tillidsmand for solgt møbelgigant: »Uvisheden har været det værste«

Fredag blev det offentliggjort, at konkursramte Tvilum blev solgt. Dermed får over 500 lov til at beholde deres job, mens knap 100 bliver arbejdsløse.

Efter nogle dage med stilstand hos Tvilum i Fårvang ser tingene ud til at flaske sig for den konkursramte virksomhed. Foto: Casper Dalhoff.

Fredag eftermiddag blev salget af den konkursramte møbelvirksomhed Tvilum offentliggjort. Den blev overtaget af en dansk investorgruppe, som består af møbelvirksomheden Viking Trading ApS som hovedinvestor og Tvilum-stifterfamilien samt adm. direktør Torben Porsholdt. Hverken ejerfordeling eller handlens pris er blevet oplyst.

»Først og fremmest er jeg glad for, at Tvilum fortsætter, og at så mange beholder deres job. Jeg er også glad for, at køber er produktionsfolk og ikke en ny finansfond eller lignende. Det gør mig tryg at vide, at Tvilum bliver købt for at drive produktionsvirksomhed, fordi køber tror, at det kan gøres til en rentabel virksomhed,« siger Jens Svenningsen, der er lokalformand for fagforbundet 3F, hvor en stor del af Tvilums ansatte er organiseret.

Men selvom salget sikrer, at 504 medarbejdere fortsætter i deres job, bliver 91 afskediget.

»Midt i jublen er der også en bagside. Der er godt 90 Tvilum-medarbejdere, der ikke bliver plads til i den nye konstruktion. Det er ærgerligt, og jeg undrer mig over det, for jeg ved, at det ikke er mangel på ordrer, der har afstedkommet konkursen, men alene dårlig økonomi. Jeg rummer begge følelser, da jeg både repræsenterer dem, som har sikret sig en arbejdsplads, men også dem, der er blevet valgt fra,« forklarer Jens Svenningsen.

De medarbejdere, som ikke får mulighed for at fortsætte i virksomheden fremover, får besked denne lørdag.

Tvilum, som har fabrikker i både midtjylland og Polen, gik konkurs for en uge siden. Det har været en lang uge, erkender fællestillidsmand for de Tvilum-ansatte Frank Andersen.

»Vi har ikke vidst, om vi skulle tilbage på arbejde eller ej. Det er faktisk værre end at få at vide, at man bare ikke skal komme mere, for så er man afklaret. Det havde ikke været bedre, men det havde været nemmere at overskue. Uvisheden har været det værste. Jeg er selvfølgelig lettet, men det er ærgerligt, at flere mister deres arbejde, selvom det er bedre, at der er 90, der gør det, end 600.«

På mandag bliver en aftale præsenteret til de nye medarbejdere, som tillidsfolkene har forhandlet på plads med den nye køber. På trods af ændringer i vilkårene, mener Jens Svenningsen, at aftalen ikke kunne have været meget bedre.

»Jeg kan sige, at jeg er fuldstændig skråsikker på, at vi ikke kunne komme længere i en aftale set fra medarbejdersiden med dem, der nu har købt. Tillidsfolkene har gjort et rigtig flot stykke arbejde. Det er den bedst mulige aftale med den køber,« forklarer han.

I starten af februar meddelte Tvilum, at virksomheden gik konkurs grundet problemer med salg og en udenlandsk kunde. Tvilum er Danmarks største møbelproducent med en omsætning på tæt ved 1,3 mia. kr. i 2016. Den ene af køberne, Viking Trading ApS, har selv prøvet konkurs i møbelbranchen.

BRANCHENYT
Læs også