Erhverv

Køber har selv prøvet konkurs i møbelbranchen

Hovedinvestoren i det nye selskab bag Tvilum-koncernen har tidligere slanket eget møbelselskab efter en konkurs. Største kreditor i Tvilum er tilfreds med salget.

Konkursramte Tvilum kører fra i næste uge videre med nye ejere og i et nyt selskab. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Scanpix

Hovedinvestoren i det nye selskab bag Tvilum driver allerede møbelfabrik meget tæt på en af den konkursramte koncerns fabrikker. Alligevel er planen at lade Tvilum køre videre i eget regi.

Det fastslår Birger Christensen, der står bag holdingselskabet Viking Trading med adresse i Silkeborg. Det ejer flere aktiviteter. En af dem er møbelselskabet Steen Group, der ligger i midtjyske Kjellerup, hvor Tvilum også har en af selskabets to danske produktioner.

»Målet er ikke at slå dem sammen, men lade dem køre videre hver for sig. I den nye ejerkreds ser vi et stort potentiale i Tvilum. Men vi ved også, at det kommer til at kræve en stor indsats at forløse det,« siger Birger Christensen.

Selskabet
  • Tvilum ApS har indtil konkursen for halvanden uge siden været ejet af selskabet RCG Tvilum, der har Robert Loring Jr., Revolution Capital Group, USA samt Cyrus Nikou, Atar Capital, USA, som hovedaktionærer.
  • Mere end 90 pct. af produktionen går til eksport. Tvilum tegner sig for ca. 10 pct. af den danske møbeleksport.
  • Blandt selskabets store markeder er Frankrig, Tyskland og USA.
  • Kunderne til møblerne er internationale detailkæder som Walmart, Conforama, B&Q og Jysk.

Han overtager sammen med andre investorer Tvilum, der er Danmarks største møbelproducent og havde en omsætning på tæt ved 1,3 mia. kr. i 2016. Omkring 500 af de 600 danske ansatte skal med over i det nye selskab.

Med i investorkredsen er også familien Kristiansen, der oprindelig grundlagde Tvilum i 1965, samt selskabets nye adm. direktør Torben Porsholdt, der fortsætter på posten.

Birger Christensens Viking Trading ApS havde i 2017 et overskud før skat på 13 mio. kr. og selskabets egenkapital er på 76 mio. kr. Største aktivitet er Steens Group med et overskud før skat på 12 mio. kr.  i fjor.

Steens Group blev skabt i 2012, da det hidtidige møbelselskab, Steens Furniture, gik konkurs. Birger Christensen kørte da møbelselskabet videre i et nyt setup og med en slankere virksomhed efter konkursen.

Hverken kuratorerne i konkursboet for Tvilum eller investorgruppen ønsker at oplyse prisen for overtagelsen. Ejerfordelingen mellem investorer oplyses heller ikke - ud over at Viking Trading og Birger Christensen er hovedinvestor i Tvilum.

Møbelproducenten er etableret i 1965 af nu afdøde Egon Kristiansen. Hans enke og tre børn driver en række selskaber inden for især investering. I forbindelse med handlen fredag aften er det dog ikke oplyst, hvilket familieselskab som er med i det nye Tvilum-selskab, og hvilken rolle familien har i investorgruppen.

Netop fredag er det nye selskab, Tvilum A/S 2018, registreret som nyoprettet i det centrale erhvervsregister og med en selskabskapital på 10 mio. kr. Det fremgår, at selskabet ejes af Viking Trading A/S med en majoritet, mens adm. direktør Torben Porsholdts eget selskab, Klymik ApS, har den resterende ejerandel på ml. 20-24,99 pct. Familien Kristiansen fremgår ikke i registreringen som ejer, men Poul Kristiansen er bestyrelsesmedlem i det nye Tvilum-selskab.

Familien Kristiansen står bl.a. bag Investeringsselskabet Elkær Invest, der i 2016 havde en egenkapital på 261 mio. kr. Desuden er der selskabet LE Kristiansen Formue Invest med en egenkapital på 476 mio. kr. i 2016.

Sønnen Poul Kristiansen har også eget investeringsselskab, PP Kristiansen Invest ApS, der i 2016 havde bogført en egenkapital på 428 mio. kr.

Poul Kristiansen siger til Finans, at han ikke ønsker at udtale sig om Tvilum-handlen. Han henviser i stedet til en udsendt pressemeddelelse fra investorgruppen.

Her udtaler Poul Kristiansen, at familien er glade for at kunne være en del af løsningen, da Tvilum er en vigtig arbejdsplads i Fårvang og Kjellerup. Han siger samtidig:

»Vi er særligt glade for, at vi med Viking Trading har fået en hovedinvestor ind, som kender Tvilums oprindelige værdi- og forretningsgrundlag, og som derfor kan sikre det bedst mulige grundlag for selskabets fremtid.«

Tvilum-koncernen har været gennem en længere årrække med stor turbulens – og eksempelvis halveret omsætningen i perioden 2006-16. De seneste syv regnskabsår op til 2017 gav tilsammen et tab omkring 450 mio. kr.

Blandt de store kreditorer i konkursboet er banken ECCM på Malta som ejes af den østrigske trækoncern Kronospan. Den står også bag Tvilums største leverandør spånplader til møbelproduktionen, danske Novopan.

Advokat Morten Hans Jakobsen, Gorrisen Federspiel, har som en af de to kuratorer repræsenteret netop den største kreditor i konkursboet. Han oplyser, at der er forhandlet med flere parter, men investorgruppen er valgt ud fra den bedste løsning. Derfor er han på vegne af kreditor tilfreds med den aftale som blev indgået fredag aften om Tvilums fremtid.

BRANCHENYT
Læs også