Erhverv
0

Skandaleramt dækvirksomhed skal have ny formand

Efter tre år som formand for Genan træder Peter Thorsen tilbage. Dækvirksomheden har været gennem en turbulent periode.

Genans formand, Peter Thorsen, stopper. Foto: Sebastian Buur Gunvald.

Den skandaliserede dækvirksomhed Genan, der for få år siden nærmest kollapsede og siden har været igennem en større rekonstruktion, skal have ny formand.

Genans nuværende formand, Peter Thorsen, har meddelt hovedejeren PKA, at han ønsker at fratræde til marts for at koncentrere sig om andre opgaver. Det skriver Genan i en pressemeddelelse.

»Der er sket meget positivt med Genan på få år, og det bærer Peter Thorsen en stor del af æren for,« siger investeringsdirektør i PKA, Michael Nellemann Pedersen.

Om Genan
  • Genan er stiftet af Bent A. Nielsen, der også stod bag Viborg Gruppen, som blev solgt til Michelin i 2002.
  • Virksomheden nedbryder brugte dæk til gummi, stål og tekstil, og den er verdens største indenfor genbrug af dæk.
  • I 2007 besluttede PKA at investere op til 900 mio. kr. i virksomheden, heraf 600 mio. kr. som ny aktiekapital. Siden har PKA tilført virksomheden penge ad flere omgange.
  • Genan kollapsede økonomisk i 2014 efter en kæmpe regnskabsskandale, og PKA overtog Bent A. Nielsens aktier. PKA ejer 97 procent af aktierne - resten ejes af Købstædernes Forsikring.

Genan er stiftet af Bent A. Nielsen og er verdens største aktør inden for genbrug af brugte bildæk. Dækkene omdannes til gummigranulat, der bl.a. bruges i kunstgræsbaner og som underlag på legepladser.

Indtil 2014 blev virksomheden fremhævet som et grønt væksteventyr, men selskabet kollapsede nærmest, da Finans skrev en lang række kritiske artikler om Genans resultater, der i udpræget grad blev skabt på at handle med sig selv.

Stifter Bent A. Nielsen blev sparket ud og meldt til Bagmandspolitiet. Og PKA, der indtil da havde investeret over 1 mia. kr. i Genan, overtog hans aktier og iværksatte ad flere omgange redningsplaner, der skulle sikre Genans overlevelse.

Undervejs har Genans bankforbindelser bogført tab på langt over en mia. kr.

Som formand har Peter Thorsen skullet hjælpe med at gennemføre en større rekonstruktion af Genan og indsætte en ny ledelse og bestyrelse. Det har været en »ekstrem spændende,« men også »meget krævende« opgave, udtaler han i pressemeddelelsen.

Det seneste årsregnskab for Genan er fra 2016 og viste et overskud på 248 mio. kr. Der var dog stadig underskud på driften, og overskuddet var alene et resultat af en stor gældseftergivelse fra selskabets banker.

Når Genan afslutter sit regnskab for 2017, vil det ifølge selskabet vise en driftsmæssig indtjening (EBITDA) på godt 60 mio. kr.

Genan forventer at have fundet en ny formand inden for kort tid, oplyser selskabet.

BRANCHENYT
Læs også