Erhverv

»Aggressive« kunder i krakket vinfirma kan blive sagsøgt

Kurator har rejst seks krav mod kunder, der har fået penge eller vine tilbage fra skandaleramte Fine Wine Invest. Nogle af kravene forventes at ende i en retssag.

Thomas Clausen, der var ejer af og direktør i Fine Wine Invest, bliver i øjeblikket efterforsket af politiet for sin ageren i vinfirmaet, der handlede vine for sine kunder. Foto: Sofia Busk

Efterspillet i det fallerede vinfirma Fine Wine Invest kan få en helt ny dimension.

For ikke nok med, at Fine Wine Invests ejer og direktør, Thomas Clausen, bliver efterforsket af politiet, så er konkursboets kurator klar til at sagsøge en række af vinfirmaets tidligere kunder.

Kurator Per Astrup Madsen fra DLA Piper har i sit arbejde med konkursboet stødt på mellem 8 og 10 betalinger til kunder for mindst 1,5 mio. kr., som han vil have omstødt.

Kunderne har på »utilbørlig vis« presset Fine Wine Invest til at udbetale tilgodehavender på et tidspunkt, hvor det ifølge kuratoren var helt åbenlyst, at Fine Wine Invest var insolvent.

Derfor bør de tilbagebetalte penge i stedet tilfalde konkursboet frem for kunderne, mener Per Astrup Madsen.

»Efter de første kritiske artikler om Fine Wine Invest begyndte at melde sig i 2017, var nogle kunder så aggressive i deres krav mod Fine Wine Invest, at de fik penge eller vin tilbage. Men ifølge konkursloven bør de aktiver tilfalde konkursboet,« siger han til Finans.

Fine Wine Invests første regnskab regnskab var så proppet med fejl, at Erhvervsstyrelsen dumpede det.

Det fik en række kunder til at sælge deres alternative investering i vin, men en del af dem fik ikke deres penge. Kort tid efter blev selskabet begæret konkurs - og ejer og direktør Thomas Clausen begæret personligt konkurs.

Fine Wine Invest kort fortalt
  • Fine Wine Invest, der var ejet af Thomas Clausen, fungerede ved, at kunder kontaktede Thomas Clausen om, at de gerne ville investere i vin. Herefter sørgede Fine Wine Invest for investeringen
  • Vinene, som Fine Wine Invest investerede i på vegne af kunder, blev ifølge Thomas Clausen opbevaret i London, og når de blev solgt, tog Fine Wine Invest en procentdel af et eventuelt overskud ved handlen
  • Det viste sig imidlertid, at firmaets regnskab var så proppet med fejl, at Erhvervsstyrelsen dumpede det
  • Det fik en række kunder til at sælge deres alternative investering i vin, men en en del af dem fik ikke deres penge. De anmeldte derfor Fine Wine Invest og ejer Thomas Clausen for underslæb
  • Kort tid efter blev selskabet begæret konkurs - og ejer og direktør Thomas Clausen begæret personligt konkurs

Per Astrup Madsen skriver i sin nyeste redegørelse i konkursboet efter Fine Wine Invest, at han formelt har rejst seks krav mod nogle af de kunder, som har fået penge eller vin tilbage.

I sine krav har han tilbudt forlig med nedsat betaling til kunderne. Det har hidtil medført, at én af sagerne er forligt med en betaling på 75.000 kr. til konkursboet.

Af hensyn til de videre forligsdrøftelser vil Per Astrup Madsen ikke udtale sig yderligere om omstødelseskravene. Men i sin redegørelse pointerer han, at det kan ende med, at de »aggressive« kunder bliver sagsøgt.

»Det er konkursboets forventning, at enkelte af de begunstigede vil bestride omstødelseskravene, hvorfor kurator vil anlægge retssag vedrørende de fulde beløb for så vidt angår disse krav,« skriver kuratoren i redegørelsen.

Finans er i besiddelse af et brev fra september 2017, hvor en advokat, der repræsenterer en luxembourgsk fond ved navn Themex, truer Fine Wine Invest med en retssag.

Årsagen er ifølge brevet, at Themex har lidt et stort tab på de 971 vine, fonden købte af Fine Wine Invest i efteråret 2015.

Nogle af vinene blev siden solgt, men fonden var stadig utilfreds med håndteringen af vininvesteringen.

Efter længere tids utilfredshed fik Themex i februar 2017 udleveret 350 ud af de 579 vine, Themex havde tilbage hos Fine Wine Invest, står der i brevet.

Børsen har tidligere fortalt, at den udleverede vin til Themex havde en værdi på 800.000 kr.

Hvorvidt udleveringen af vin til Themex har relation til de omstødelseskrav, kurator Per Astrup Madsen har rejst, vil han ikke udtale sig om.

Finans har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Themex' advokat.

BRANCHENYT
Læs også