Erhverv

Konkursramt vinmand beskyldes for at bruge kunders penge på sig selv

Det mindede om et pyramidespil, siger kuratoren i konkursboet efter skandaleramte Fine Wine Invest. Han vil have ejeren bag vinfirmaet idømt konkurskarantæne.

Thomas Clausen efterforskes lige nu af politiet for sin ageren i vinfirmaet Fine Wine Invest. Foto: Sofia Busk.

Thomas Clausen, manden bag skandaleramte Fine Wine Invest, har brugt »ikke ubetydelige beløb« på private køb for de penge, han ellers skulle bruge til at investere i vin for sine kunder.

Det er én mange opsigtsvækkende detaljer, der fremgår af en ny redegørelse fra kuratoren i konkursboet efter Fine Wine Invest. Virksomheden, der handlede med vin, måtte dreje nøglen om i oktober 2017 og sendte desuden Thomas Clausen ud i en personlig konkurs.

Fine Wine Invest kort fortalt
  • Fine Wine Invest, der var ejet af Thomas Clausen, fungerede ved, at kunder kontaktede Thomas Clausen om, at de gerne ville investere i vin. Herefter sørgede Fine Wine Invest for investeringen
  • Vinene, som Fine Wine Invest investerede i på vegne af kunder, blev ifølge Thomas Clausen opbevaret i London, og når de blev solgt, tog Fine Wine Invest en procentdel af et eventuelt overskud ved handlen
  • Det viste sig imidlertid, at firmaets regnskab var så proppet med fejl, at Erhvervsstyrelsen dumpede det
  • Det fik en række kunder til at sælge deres alternative investering i vin, men en en del af dem fik ikke deres penge. De anmeldte derfor Fine Wine Invest og ejer Thomas Clausen for underslæb
  • Kort tid efter blev selskabet begæret konkurs - og ejer og direktør Thomas Clausen begæret personligt konkurs

Ifølge advokat Per Astrup Madsen fra DLA Piper, der er kurator i konkursboet, har Thomas Clausen hævet over 1 mio. kr. fra Fine Wine Invests konto og kan ikke dokumentere, hvad pengene er brugt på.

»Når der ikke kan redegøres for brugen af pengene, må man formode, at pengene er brugt privat. Derudover kan jeg se i selskabets bilag, at der er købt møbler, som nu befinder sig i Thomas Clausens hjem,« siger kuratoren til Finans.

Han har været forbi Thomas Clausens hjem og kunne der konstatere, at der var møbler for cirka 175.000 kr. i hjemmet. Møbler som er betalt direkte fra Fine Wine Invests konto.

Thomas Clausen nægtede dog at udlevere møblerne til konkursboet, hvori der er anmeldt krav for 9,5 mio. kr. Nu arbejder Per Astrup Madsen på at få fat i møblerne ad omveje.

»Det vil nok være nødvendigt at inddrage skifteretten nu for at få møblerne udleveret,« siger han.

Kuratoren kalder i sin redegørelse Fine Wine Invests forretningsmodel for »stærkt underskudsgivende og ekstremt spekulativ«.

Faktisk var Fine Wine Invest bygget op efter en model, der minder om et pyramidespil, mener Per Astrup Madsen.

»Forretningsmodellen forudsatte, at der hele tiden kom nye penge ind i bunden fra nye kunder for at kunne betale de kunder, der forlod butikken og skulle have penge udbetalt. Det lignede et pyramidespil, hvor Thomas Clausen også brugte investorernes penge på sit eget liv,« siger han.

Ifølge kuratoren var der en klar underbalance mellem omfanget af indkøbt vin og de betroede midler, Fine Wine Invest havde fået fra investorer.

På baggrund af de forskellige forhold i konkursboet efter Fine Wine Invest har Per Astrup Madsen derfor nu indstillet til, at Thomas Clausen bliver sendt i konkurskarantæne.

»Hvis en sag som denne ikke diskvalificerer en person fra at drive virksomhed, ved jeg ikke, hvad der så skal til,« siger kuratoren.

Per Astrup Madsen involverede i efteråret Midt- og Vestsjællands Politi i sagen. Herfra er meldingen, at sagen lige nu efterforskes.

Konkurskarantæne
  • En konkurskarantæne betyder, at en person i en periode, typisk tre år, får et forbud mod at deltage i ledelsen af en virksomhed, som vedkommende ikke hæfter personligt for
  • Man kan pålægges konkurskarantæne, hvis først kurator og efterfølgende skifteretten vurderer, at personen har drevet forretning på en groft uforsvarlig måde
  • Hvis en person overtræder sin konkurskarantæne, kan denne blive udvidet til at omfatte et forbud mod at deltage i enhver form for erhvervsvirksomhed
  • En overtrædelse af konkurskarantænen kan ultimativt føre til en bøde eller fængsel i op til seks måneder

Thomas Clausen påstod ved konkurstidspunktet, at der lå vine for op mod 600.000 kr. på et lager i England. Men denne vin har kuratoren ikke kunnet finde, og han forventer heller ikke at komme til det.

Derfor er varebeholdningen i Fine Wine Invests konkursbo opgjort til et rundt nul.

Thomas Clausen har desuden ment, at Fine Wine Invest ved konkurstidspunktet havde et momstilgodehavende på mellem 300.000 og 400.000 kr.

Men af den nye redegørelse fremgår det i stedet, at Fine Wine Invest skylder Skat 154.000 kr. i moms.

Finans har forsøgt og arbejder fortsat på at få en kommentar fra Thomas Clausen til den nye redegørelse.

Da Fine Wine Invest første gang ramte spalterne i Finans, fortalte Thomas Clausen, hvordan han tjente millioner på sit vinmæglerfirma. Siden viste det sig, at firmaets regnskab var så proppet med fejl, at Erhvervsstyrelsen dumpede det.

Det fik en række kunder til at sælge deres alternative investering i vin, men en en del af dem fik ikke deres penge. De anmeldte derfor Fine Wine Invest og ejer Thomas Clausen for underslæb.

Kort tid efter blev selskabet begæret konkurs - og ejer og direktør Thomas Clausen begæret personligt konkurs.

BRANCHENYT
Læs også