Erhverv
0

Mangel på chokolade blev til en milliardforretning

I 1964 blev det første glas Nutella langet over disken. Siden har opgørelser vist, at der bliver solgt én krukke per 2,5 sekund. Her er historien om verdens mest foretrukne chokoladepålæg.

I 2016 blev der købt 365 millioner kilo Nutella på verdensplan. Foto: Marcus Brandt (AP)

Hvad var det, der fik hundredvis af folk til at gå amok i et fransk supermarked i starten af februar?

Svaret: Nutella til 11 kr. glasset.

Men hvad de færreste ved, er, at historien bag det populære chokoladepålæg gemmer på flere pudsige detaljer.

Grundlæggeren af Nutella hed Michele Ferrero og var søn af den norditalienske konditor Pietro Ferrero.

Da der var mangel på chokolade efter Anden Verdenskrig, besluttede faderen at tilføre hasselnødder til chokoladen, da nødderne var både lettere og billigere at få fingrene i.

I 1946 lancerede han skiveskåret chokoladepålæg med hasselnødder. Men det var først med sønnen Micheles videreudvikling ”Supercrema” i 1951, at det blev muligt for almindelige italienere at smøre (og på den måde økonomisere) med chokoladepålægget.

I 1964 fik chokoladepålægget navnet "Nutella" og blev for første gange markedsført uden for Italien.

Michele Ferrero overtog herefter virksomheden, og siden har Nutella gået sin sejrsgang rundt om i verden.

En opgørelse fra 2015 viste, at der på verdenplan blev solgt én krukke Nutella pr. 2,5 sekund. Den mængde Nutella, som borgerne i 170 lande hvert år indtager, svarer til vægten af Empire State Building i New York.

Ferrero Group, der også producerer Kinderæg og Ferrero Roche, har knap 33.000 ansatte på verdensplan. Målt på markedsandele er Ferrero den fjerdestørste slikvirksomhed i verden, og omsætningen røg sidste år for første gang over 10 milliarder euro (75 mia. kr.).

Ifølge Bloomberg er den 53-årige Giovanni Ferrero (søn af nu afdøde Michele Ferrero) i dag den 36. rigeste i verden med en formue på godt 170 mia. kr.

Til Danmark knytter der sig også en sjov Nutella-historie.

I 1994 lovede løsgænger til Folketinget Jacob Haugaard sammen med den famøse "medvind på cykelstierne" også Nutella i de værnepligtiges feltrationer, og der kom faktisk små pakninger med chokoladesmørepålæg ind i feltrationerne i 1996.

Smørepålægget var dog ikke af mærket Nutella og blev fjernet igen i 2010.

I 2012 blev en tv-reklame fra Nutella trukket tilbage pga. sloganet »en god start på dagen«.

Reklamen blev erklæret vildledende af Fødevarestyrelsen, da Ferrero gav indtryk af, at Nutella var et sundt produkt, der blandt andet bestod af hasselnødder og skummetmælk.

»Hvilket man jo ikke kan sige det er, når over halvdelen af indholdet er sukker, og næsten en tredjedel er fedt,« lød det fra sektionsleder Charlotte Kølln fra Fødevarestyrelsen til BT.

Selvom Nutella aldrig har ligget i toppen af kostpyramiden, kan verden tilsyneladende ikke få nok.

I 2015 forsøgte et par i Frankrig at navngive deres datter »Nutella«, men en fransk domstol afviste navnet med begrundelsen, at datteren ”Nutella” risikerede at blive mobbet. I stedet måtte de nøjes med navnet »Ella«.

Den præcise opskrift på Nutella forbliver en forretningshemmelighed, men ingredienserne tæller palmeolie, hasselnødder (13 pct.), fedtfattig kakao, skummetmælkpulver, vallepulver samt emulgator: soja og vanillin.

I forbindelse med Nutellas 50 års-fødselsdag i 2014 fortalte Giovanni Ferrero til BBC, at chokoladepålæggets præcise fødselsdag stadig den dag i dag er et mysterium.

»Ifølge legenden er det første glas Nutella produceret den 20. april i 1954, mens der blev spist fra det første glas den 18. maj 1954. Men vi har ikke nogen videnskabelige beviser,« lød det fra Nutella-arvtageren, der ved samme lejlighed afslørede, at han gennem hele sin barndom altid fik Nutella til morgenmad og også lader sine to sønner få det samme. 

Han fortæller, at Ferrero-familien på tværs af generationer »altid har haft en sød tand«.

FINANS BRIEFING MORGEN
De vigtigste nyheder fra erhvervslivet, udvalgt af FINANS' redaktører. Direkte i din indbakke.
BRANCHENYT
Læs også