Mærsk-familiens zambiske milliarddrøm lander rekordoverskud
Efter en heftig nedskrivning sprudler finanserne igen hos det zambiske energiselskab, som Mærsk-familiens kapitalfond sammen med en partner har budt 2,3 mia. kr. for.
Millionerne triller ind på bundlinjen hos det zambiske selskab Copperbelt Energy Corporation. Det tegner dermed godt for energiselskabet, som Mærsk-familiens nye kapitalfond har øjnet som sin første investering.
Copperbelt Energy Corporation leverer en voksende omsætning og et rekordstort resultat, efter at selskabet for et år siden tog en kæmpelussing på et fejlslagent investeringseventyr i Nigeria og Sierra Leone.
A.P. Møller Capital, som blev stiftet efter ønske fra Mærsk-arvingen Robert Uggla, bød i januar 380 mio. dollars (2,3 mia. kr.) for selskabet sammen med den statsejede britiske udviklingsfond CDC. Nu venter parterne på, at selskabets aktionærer godkender eller afslår buddet.
Copperbelt Energy Corporation omsatte sidste år for 390 mio. dollars, altså 2,4 mia. kr. Fremgangen på 10 pct. i forhold til forrige år skyldes blandt andet, at der er kommet mere gang i den zambiske minesektor, som er Copperbelt Energy Corporations største kundeskare.
På bundlinjen kunne selskabet præsentere 48 mio. dollars, svarende til 290 mio. kr., mod forrige års dundrende underskud på knap 114 mio. dollars, eller 688 mio. kr.
Det store minus dengang skyldtes beslutningen om at nedskrive aktiviteterne i investeringsselskabet CEC Africa med 151 mio. dollars (913 mio. kr.) og udskille datterselskabet, så investorerne ikke længere er eksponerede til det risikofyldte energieventyr. Ambitionen med CEC Africa var at investere i energiinfrastruktur på tværs af Afrika, men investeringer i Nigeria og Sierra Leone slog fejl. Copperbelt Energy Corporation valgte også at sælge sine tilkøbte aktiviteter i en fibernetsatsning fra.
Nu ligger fokusset på at forny det udstyr i energiinfrastrukturen, der har lidt for mange år på bagen, og på at satse på vedvarende energi ved siden af. Det kommer selskabet til at bruge 95-120 mio. kr. på årligt i de kommende år, lyder det.
»Vi mener, vi står meget stærkt i forhold til at spille en rolle for at styrke elektricitetsnetværket og bevæge elektricitet fra steder med overskud til steder med underskud,« siger Owen Silavwe, adm. direktør for Copperbelt Energy Corporation, til Finans.
Selskabet har allerede investeret i et biobrændselsanlæg et mindre solcelleanlæg.
A.P. Moller Capital blev etableret i august 2017 og er dannet sammen med blandt andre PKA, Pension Danmark, Lægernes Pension og PFA. Investeringerne skal specifikt gå til at udvikle Afrikas infrastruktur. I første omgang har fonden fået et kapitaltilsagn på 3,5 mia. kr., men det beløb vil senere kunne nå op på 7 mia. kr.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra A.P. Møller Capital.